Topul candidaţilor pe Facebook

Echipa Infopolitic a publicat un Top al candidaţilor pe Facebook, o analiza realizată în colaborare cu studenţi al Facultăţii de Ştiinţe Politice SNSPA, care au sprijinit în procesul de colectare a datelor de pe reţeaua de socializare.

Astfel, topul naţional este dominat de Gabriela Firea, care are de departe cei mai mulţi susţinători pe contul său de Facebook. Surpriza de pe locul 2 este candidatul PRU, Bogdan Diaconu;

Dintre candidatii independenti sau din partide mici, cei mai bine plasaţi sunt Nicuşor Dan, Eugen Tomac.

Topul arată, de asemenea, că există o dominaţie clară a candidaţilor din Bucureşti (10 dintre candidatii din topul national 10.000+ si 7 din primii 10 candideaza la PMB sau la primariile de Sectoare).

Astfel, cei mai bine plasati candidaţi din provincie au semnificativ mai puţini susţinători pe Facebook decât candidaţii din Capitală.

În acelaşi timp, analiza Infopolitic arată că există sub 30 de candidaţi, la nivel naţional, care au conturi de peste 10.000 de susţinători şi doar 5 candidati au conturi cu peste 50.000 de susţinători.

În topul candidaţilor la nivel naţional (+10.000) există doar două femei – Gabriela Firea şi Lia Olguta Vasilescu (ambele PSD), iar dintre partide doar PSD şi PNL sunt organizaţiile politice la care toţi candidaţii din TOP 5 pe partide depăşesc borna de 10.000 de aprecieri.

În cazul celor două partide mari există diferenţe majore între popularitatea candidaţilor fruntaşi şi a celor de pe locurile doi.

Partidele ai căror cei mai populari candidaţi pe Facebook nu ating, individual, borna de 10.000 de aprecieri sunt M10, UNPR si PSRO.

În ceea ce priveşte cei mai importanti candidaţi ai ALDE, M10, UDMR, UNPR si PSRO, analiua relevă că aceştia nu sunt din Bucureşti.

În cursa pentru primariile de sectoare domină candidaţi independenţi sau ai unor partide mici. PNL nu are nici un candidat în topul pe sectoare, iar PSD are doar unul.

TOP 10 al oraselor, în funcţie de candidatul cel mai bine plasat pe Facebook din fiecare oraş, conţine surprize mari!

Astfel, clasamentul începe cu Bucureşti, dar continuă cu oraşe precum Baia Mare, Oradea, Botoşani, Braşov, Satu Mare şi Sfantu Gheorghe. Oraşe importante, precum Iaşi, Braşov, Ploieşti, nu au însă candidaţi care să se regăsească în prima parte a topului naţional.

PSD are cei mai „sustinuţi” candidati în online din Bucureşti şi fostul Regat, dar spre minim din Ardeal. PNL, pe de altă parte, are candidaţi sprijiniţi de publicul din online din Vestul ţării şi Bucuresti, spre minim din Moldova.

Infopolitic prezintă şi 6 concluzii privind topurile partidelor

În topul PSD, alaturi de Gabriela Firea se regăsesc candidaţi precum Robert Negoiţă, Ovidiu Portariuc, Florentin Pandele (de curând candidat independent) şi Lia-Olguţa Vasilescu.

PSD nu are însă în propriul top niciun candidat din Ardeal, dar are trei candidaţi din Bucureşti-Ilfov.

PSD se poate mândri cu două femei în top 5 al popularităţii pe Facebook. De altfel, este singurul partid important care are femei în topul listei nationale.

PSD şi PNL sunt singurele partide la care toţi candidaţii din Top 5 popularitate pe Facebook depăşesc borna de 10.000 de aprecieri.

Sursa: Inpolitics

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.