Topul celor 12 superbogaţi din toate timpurile

La începutul anilor ’70, interesul pentru un subiect foarte tentant – miliardarii lumii – mi l-au stârnit doi gazetari de excepţie. Primul a fost Mircea Grigorescu, coleg de generaţie cu Tudor Teodorescu-Branişte, George Macovescu, Horia Roman, Alexandru Sahia, Pamfil Şeicaru, George Ivaşcu, Grigore Gafencu, ş.a. Cu o generozitate proverbială, el mi-a dăruit material documentar consistent îndeosebi despre „regele chibriturilor”, Ivar Kreuger, şi despre „miliardarul invizibil”, Howard Hughes, cel ce se lăuda că „a cumpărat America”. Al doilea este Cornel Răducanu, pe atunci redactor şef-adjunct la „LUMEA”, un publicist excepţional, cu un fler aparte pentru mari subiecte de presă. Îi sunt recunoscător pentru că mi-a recomandat să fac rost de un număr special al revistei franceze „Historia” dedicat miliardarilor lumii şi să realizez un serial pornind de la el.

Astfel am început un serial dedicat acestora, dar nu la publicaţia la care lucram, ci la „Flacăra”. Ulterior, la îndemnul confratelui bănăţean Teodor Bulza, un excelent prozator, el s-a transformat în două volume cu tema respectivă, apărute la editura timişoreană „Facla”, condusă de scriitorul Ion Marin Almăjan.

Am rămas cu o sensibilitate deosebită pentru tema respectivă, având în plan un al treilea volum, mai ales că, între timp, am aflat atâtea noi amănunte şi poveşti despre superbogaţii lumii, dar mărturisesc că nu m-am gândit la un clasament al lor, care să aibă în vedere toate timpurile. A făcut-o, în schimb, blogul financiar Celebrity Networth, care a ţinut seama de inflaţia de-a lungul vremurilor.

Semnalez, de la bun început, că, oricât ar părea de surprinzător, cel mai bogat om din lume în 2015 – Bill Gates – este cel mai „sărac” de pe această listă! Cât priveşte persoana cea mai bogată din toate timpurile, ea este… africană. Dar să prezentăm topul, comentariile aparţinându-vă.

12. Bill Gates: 136 miliarde dolari (128 miliarde euro)

Bill Gates (n. la 28 octombrie 1955, la Seatle), cel care a ţâşnit pur şi simplu printre bogaţii lumii noastre, şi-a construit această avere graţie firmei Microsoft, pe care a înfiinţat-o alături de prietenul său din copilărie Paul Alen, pe când avea doar 22 de ani. Mai înainte studiase la foarte pretenţioasa Universitate Harvard, la cursurile căreia a renunţat, devenind un genial inventator şi om de afaceri. Succesul a intervenit uimitor de repede, el acumulând superlative cu duiumul. Geniul lui şi viaţa sa fabuloasă pot fi redate într-un şir de volume ce concurează un roman fluviu. Important de reţinut între atâtea fapte care-l privesc – câştigă acum 15.000 de dolari pe minut!

Portret postum al lui Alain le Roux îngenuncheat în faţa lui Wilhelm Cuceritorul

11. Alain le Roux: 179 miliarde dolari (169 miliarde euro)

Născut spre 1040 şi decedat la 4 august 1093, Alain le Roux a fost un nobil breton care a participat la cucerirea normandă a Angliei, unde, graţie numeroaselor terenuri achiziţionate, a devenit unul dintre cei mai bogaţi baroni. În volumul „The Richest of The Rich” (Cei mai bogaţi dintre bogaţi), autorii – Philip Beresford şi William D. Rubinstein – l-au desemnat pe Alain le Roux drept cel mai bogat englez din toate timpurile.

10. Cornelius Vanderbilt: 185 miliarde dolari (175 miliarde euro)

Născut la 27 mai 1794 şi decedat la 4 ianuarie 1877, la New York, a făcut avere în domeniul maritim şi al căilor ferate, ceea ce i-a adus porecla de Commodore. La moartea lui, averea echivala cu 1,15% din PNB-ul SUA! Lui îi datorează oraşul New York imensa sa gară Grand Central, cu 67 de căi ferate şi 44 de peroane, simbol al reuşitei lui. În1863 apreluat controlul, iar în1866 aînchis Livingston Avenue Bridge, pod pe care îl poseda şi care era unica poartă de intrare pentru mărfuri la New York, principalul port al ţării. Blocada a provocat prăbuşirea cursurilor altor companii feroviare care foloseau podul. Astfel, el a cumpărat uşor New York Central Railroad, iar în 1867 Lake Shore and Michigan Southern Railway, în 1869, devenind regele căilor ferate din portul New York până la Chicago. În domeniul anecdotic ar trebui spus că Vanderbilt este unul dintre cei care au inventat chipsurile.

9. Henry Ford: 199 miliarde dolari (188 miliarde euro)

Născut la 30 iulie 1863 şi decedat la 7 aprilie 1947, la Deaborn, SUA, Henry Ford este fondatorul şi constructorul de automobile cu acelaşi nume. Numele lui este ataşat îndeosebi de „fordism”, metodă industrială ce a unit un mod de producţie în serie bazat pe principiul liniei de asamblare şi un model economic ce a recurs la salarii mari. Aplicarea acestei metode la începutul anilor1910 arevoluţionat industria americană, favorizând consumul în masă, ceea ce i-a permis să producă peste 15 milioane de exemplare din automobilul Ford T. Henry Ford a devenit una dintre cele mai bogate şi mai cunoscute persoane din lume.

8. Muammar Kadhafi: 200 miliarde dolari (189 miliarde euro)

Muammar Kadhafi (n. la 19 iunie 1942; m. la 20 octombrie 2011) a condus Libia timp de 42 de ani, la ora decesului fiind considerat unul dintre cei mai mari bogaţi ai lumii. Averea sa, care provenea din extracţia petrolului şi gazelor naturale, a fost estimată la 144 miliarde de euro, adică 200 de miliarde dolari în epocă, pe care le-ar fi scos din Libia în cei 30 de ani care au precedat asasinarea lui. Potrivit blogului financiar Celebrity Networth, el ar fi al 8-lea ins cel mai bogat din toate timpurile. Administraţia americană a descoperit că regimul Kadhafi avea circa 27 miliarde de euro în conturi şi investiţii în SUA, care au fost îngheţate ulterior. În Europa occidentală. circa 22 miliarde de euro au fost confiscate de guvernele francez, italian, britanic şi german. Kadhafi investise în firme ca Total, Alsthom, Fiat, în sectoare media (Financial Time) sau de sport (7,5% din chipa de fotbal Juventus Torino). În Franţa, el poseda, de pildă, imobilul parizian care adăposteşte Fnac des Ternes, din al 17-lea arondisment. Mai multe anchete făcute de responsabili americani, europeni şi libieni au descoperit că el investea masiv în ţări din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est. Cea mai mare parte a fondurilor era plasată în instituţii guvernamentale libiene, precum Banca Centrală a Libiei, Compania petrolieră libiană, Banca externă a Libiei, cât şi în alte companii de investiţii precum Libya African Investment Portfolio.

7. Wilhelm Cuceritorul: 229 miliarde dolari (216 miliarde euro)

Numit şi Wilhelm Bastardul, Wilhelm II-lea al Normandiei şi, în fine, Wilhelm I al Angliei, el este duce de Normandia, din 1035 până la moartea sa, şi rege al Angliei, din 1066 până la deces – 1087. În afara taxelor, averile regelui Wilhelm Cuceritorul au crescut cu mari proprietăţi pe care le poseda în toată Anglia. Ca moştenitor al regelui Eduard, el controla ansamblul domeniilor regale, cărora le-a adăugat o mare parte a moşiilor lui Harold şi familiei sale, ceea ce a făcut din el cel mai mare proprietar din regat. La finalul domniei sale, moşiile din Anglia erau de patru ori mai importante decât cele ale cumnatului său Odon, proprietarul cel mai important după el, şi de şapte ori mai mari decât cele ale lui Roger de Montgommery. Un studiu recent susţine că este pe locul 7 între cei mai bogaţi oameni ai lumii din toate timpurile.

6. Fateh Jang `Othman `Alî Khân Asaf Jâh VII: 230 miliarde dolari (217 miliarde euro)

Născut la 6 aprilie 1886 la Hyderâbâd, fost stat din centrul Indiei, şi decedat la 24 februarie 1967, este ultimul suveran din dinastia Nizâm de l’Hyderâbâd şi Berar (unul dintre cei cinci sultani din epocă). Are reputaţia de a fi fost cel mai bogat din lume la vremea lui. Cu toate acestea ducea o viaţă mai curând simplă şi se hrănea frugal.

5. Nicolae al II-lea al Rusiei: 300 miliarde dolari (283 miliarde euro)

Nicolae al II-lea este „ţarul tuturor Rusiilor”, din 1894 până în 1917. Sub conducerea lui şi sub cea a tatălui său, Rusia cunoaşte un avânt economic, social, politic şi cultural fără precedent. Averea personală a lui Nicolae al II-lea era colosală.

A guvernat din 1894 până la abdicarea sa, în 1917. Nu a reuşit să pună capăt agitaţiei politice din ţară şi nici să conducă armatele imperiale la victorie în Primul Război Mondial. Domnia lui s-a terminat cu revoluţia bolşevică, în timpul căreia el şi familia lui au fost închişi la Ţarskoe Selo, în Palatul Aleksandru, apoi în casa guvernatorului din Tobolsk, iar în final la vila Ipatiev din Ekaterinburg. El, soţia, fiul lor şi cele patru fiice, medicul de familie, servitorul personal, servitoarea şi bucătarul au fost omorâţi de bolşevici în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918.

4. Andrew Carnegie: 310 miliarde dolari (293 miliarde euro)

Industriaş şi filantrop scoţian naturalizat american, Andrew Carnegie (n. 25 noiembrie 1835; d. 11 august 1919) este unul dintre principalii actori ai avântului industriei oţelului la finele secolului al XIX-lea. Succesul societăţii sale, Carnegie Steel, este legat în principal de capacitatea lui de a produce cantităţi mri şi la preţ mic şine de căi ferate, a căror cerere era enormă în epocă. În 1865 el a fondat Keystone Bridge Company. A participat, totodată, şi fabricarea de material feroviar împreună cu Pittsburgh Locomotive and Car Works. În 1901, pentru 480 milioane de dolari a vândut proprietăţile sale unui grup de finanţişti condus de J.P. Morgan, ceea ce, în epocă, a reprezentat un record pentru o cesiune comercială. Ca urmare, a fost considerat cel mai bogat om din lume, devenind incarnarea perfectă a visului american.

Lumea şi-l aminteşte pe Andrew Carnegie ca un binefăcător şi filantrop. Până la moartea lui, în 1919, aoferit peste 350 de milioane dolari unor fundaţii, iar ultimele 30 milioane dolari din avere i-a lăsat unor diferite opere de caritate. Potrivit blogului financiar Celebrity Networth, ar fi al 4-lea cel mai bogat om din toate timpurile.

3. John Rockefeller: 340 miliarde dolari (321 miliarde euro)

John Davison Rockefeller (n. 8 iulie 1839; d. 23 mai 1937) este un industriaş şi filantrop american, fondator al legendarei familii cu acelaşi nume. Aproape două secole, aceasta a fost în fruntea unui imperiu datorită Standard Oil, ce va deveni Esso, apoi ExxonMobil. John D. Rockefeller s-a retras în 1896, când era cel mai bogat on din SUA şi unul dintre cei mai puternici din lume. Fiul lui, John Davison Rockefeller junior, a fost cel care a preluat frâiele afacerii.

2. Familia Rothschild: 350 miliarde dolari (331 miliarde euro)

Familia Rotschild s-a făcut cunoscută din secolul al al XVIII-lea în domeniul bancar şi al finanţelor. Averea ei a fost colosală, iar membrii acesteia locuiau în Germania, la Paris, Londra, Milano sau New York. Potrivit blogului financiar Celebrity Networth, ar fi vorba de cea de a doua cea mai mare avere din toate timpurile, evaluată la 350 de miliarde dolari.

1. Mansa Moussa: 400 miliarde dolari (378 miliarde euro)

Mansa Mussa sau Kanku Moussa (n. în 1280; d. în 1337) este al 10 lea “mansa” (rege al regilor) al imperiului Mali. Este cel care a dus acest imperiu la apogeu, din Fouta-Djalon la Agadez şi pe teritoriul fostului Imperiu al Ghanei. A stabilit relaţii diplomatice cu Portugalia, Maroc, Tunisia şi Egiptul. Domnia lui corespunde vârstei de aur a imperiului malian.

Şi-a construit averea din exploatarea minelor de aur şi cupru de-a lungul Saharei. A câştigat enorm şi din comerţul cu sare. În 1324, merge în pelerinaj la Mecca, voiaj care îl face celebru în Africa de Nord şi Orientul Apropiat. A plecat la drum cu 60.000 oameni şi 12.000 de sclavi. În caravană se mai aflau, potrivit unor mărturii, 80 de dromaderi, care duceau între 50 şi 300 livre (o livră echivalează cu circa 500 grame) de aur pulbere. Pe atunci, Maliul ignora moneda. În fiecare oraş pe care l-a traversat, Mousa a oferit din bogăţiile sale. Astfel, se povesteşte că a construit o moschee în fiecare vineri, indiferent de localitatea în care se oprea în acea zi. Tot lui i se datorează moscheea Djingareyber, care încă există. Kanga Moussa se traduce prin „Moussa, fiul lui Kankou hamidou”, referire la mama sa, dat fiind că la ora aceea era vorba de o societate matriarhală. Întâlnirea lui cu sultanul An-Nâsir Muhammad ben Qalâ’ûn, din iulie 1324, este certă. Pe de altă parte, generozitatea lui Moussa a avut efecte secundare devastatoare, ruinând economia regiunilor pe care le-a străbătut. La Cairo, la Medina şi la Mecca, afluxul brusc de aur a provocat o devalorizare a acestuia, fenomen care a durat zece ani. Preţurile bunurilor de consum au cunoscut o puternică inflaţie, piaţa încercând să se adapteze afluxului de bogăţii ce au însoţit venirea regelui malian. Este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din istorie, dacă nu cel mai bogat, cu o avere echivalată azi la 400 miliarde de dolari sau 310 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.