Topul celor mai mari datornici la bugetul statului

O firmă deţinută de kazahii de la KMG International (fostul Rompetrol), Oilfield Exploration Business Soultions, este cel mai mare datornic la bugetul statului român, cu 934,2 milioane de lei, conform un top al celor mai îndatorate societăţi din Roâmânia, conform unei centralizări făcute de Agenţia de servicii financiare şi de credit risk KeysFin.

Datoria reprezintă de fapt „creanţa Libia”, unul dintre cele mai grele dosare ale justiţiei autohtone, în care a fost implicat fostul proprietar alRompetrol, Dinu Patriciu, şi se referă la recuperarea banilor investiţi în perioada de dinainte de 1990 de către statul român în exploatăr petroliere în Libia.

Banii au ajuns în anii ’90 la Patriciu, care nu a dorit să plătească. În 2008 a vândut Romeptrol kazahilor KMG Group şi nici ei nu vor să plătească datoria. În cazul în care Fiscul nu poate obţine toţi banii din Libia de la fostul Rompetrol, se va îndrepta, teoretic, împotriva moștenitorilor lui Dinu Patriciu. Pe poziţia a doua în topul datornicilor se situează compania de stat Elcen Bucureşti, producători de căldură al Capitalei.

Compania are datorii neachitate de 885,8 milioane de lei. Mare parte din aceste datorii au fost generate de neplata unor facturi de către distrbuitorul de gae, Radet Bucureşti, furnizorul de căldură din Capitală. Pe poziţia a treia se situază o companie foarte ciudată, Oana Management, cu obligaţii neachitate de 457,4 milioane de lei. Ciudăţenia vine din faptul că această societate este înregistrată în comuna Poşta Cîlnău din judeţul Buzău, şi are un singur angajat.

Presa a relatat recent că Oana Management a preluat datorii ale societăților Biborțeni și Euroavipo, care controlează grupul Murfatlar.Firma este specializată în consultanţă în afacer şi management. “O prezenţă inedită, pe care o semnalam încă de la începutul anului, cu o evoluţie semnificativă, de la o cifră de afaceri de 4556 lei în 2013, la 8,9 milioane lei în 2014 şi 10 milioane lei în 2015. Interesant este că, în acest an, firma buzoiană a avut venituri de 11,4 milioane lei şi cheltuieli de 12,2 milioane lei, iar datoria totală a acesteia depăşeşte 2,2 miliarde lei, conform datelor de la MF”, afirmă analiştii de la KeysFin. Pe ultima treaptă a podiumului se situează Societatea Complexul Energetic Hunedoara, cu datorii de 314,5 milioane de lei.

După aceea vin producătorul de tutun Galaxy Tobacco, 278,8 milioane lei, RATB Bucureşti (229,2 miioane lei) şi Electrocentrale Constanţa (197,6 milioane lei). În clasament mai apar Evolvo Trade SRL, Petrolexportimport, Doly-Com SRL, Frigoproduct SRL, Gold&Platin Moldova SRL, Remat Industry Steel Grup SRL, Public Games SRL, Ubemar, Întreținere Mecanizată a Căii Ferate, Donau Chem SRL, toate cu datorii cuprinse între 45,8 milioane de lei și 120 milioane de lei. Analiştii de la KeysFin spun că numărul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele T3 2015, la jumătate faţă de cele înregistrate în 2012, când erau 321.111 companii. În 2013, am avut 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creanţe la buget. Şi la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei în 2010, la 54,59 miliarde lei în 2014 şi 47,93 miliarde lei în 2015.

În structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate, cum era de aşteptat, de taxele neplătite la bugetul de stat (impozite pe venit, accize şi TVA). În 2010, firmele româneşti aveau datorii neachitate de 42,44 de miliarde lei, în 2011 şi 2012 acestea crescuseră la 52,38 respectiv 51 mld.lei, iar în 2014 au coborât la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflectă o datorie totală de 38,01 miliarde lei, în creştere cu 6 miliarde lei faţă de perioada similară din anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.