Torţionarul Alexandru Vişinescu, dus la penitenciarul Rahova

UPDATE Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost ridicat de Poliție de acasă miercuri după-amiază pentru a fi încarcerat. Acesta a fost dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină.

La ieşirea din locuinţa sa, Alexandru Vişinescu nu a dat nicio declaraţie presei.

El era încătuşat, având peste cătuşe un fular.

Vișinescu fost condamnat miercuri la 20 de ani de închisoare în dosarul în care era acuzat de crime împotriva umanităţii.

Decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie miercuri este definitivă, astfel că Vișinescu trebuie încarcerat. În primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti decisese o pedeapsă similară pentru Vişinescu.

În pledoaria finală, avocata lui Alexandru Vişinescu a susţinut că, la cei 90 de ani pe care îi are, acesta suferă de Alzheimer şi demenţă.

Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foştii deţinuţi politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigaţiilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r.) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament.

Reprezentanţii institutului au arătat că, între anii 1956 şi 1963, la Râmnicu Sărat s-au înregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat – Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Plăcinţeanu, Victor Rădulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienţă circulatorie cerebrală, hemoragie cerebrală sau afecţiuni ale aparatului digestiv – ileus paralitic ireversibil -, aşa cum rezultă din procesele verbale de constatare a decesului, în documente iind consemnate semnele vizibile ale malnutriţiei.

Alexandru Vişinescu s-a născut în 1925 şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.