Tot mai aproape de un conflict între Israel și Iran

Declarațiile premierului israelian de la tribuna Adunării Generale ONU marchează o schimbare a tacticii guvernului său în conflictul, până acum purtat prin interpuși, cu Iranul. „Vom acționa pentru a împiedica Iranul să fabrice arme mortale în Siria și Liban pentru a fi utilizate împotriva noastră și vom lupta pentru ca Iranul să nu deschidă noi fronturi teroriste de-a lungul frontierei noastre nordice“, a spus Netanyahu pe 20 septembrie.

În următoarele două zile, Iranul a testat o rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de km, iar cotidianul Maariv relata că „Israelul ar fi bombardat depozite de arme ale grupării Hezbollah aflate la periferia Damascului“ și vorbea despre „pregătiri militare în vederea unei confruntări israeliano-iraniene în care Hezbollah ar acționa ca interpus“.

Presa israeliană arată motivele pentru care responsabilii militari israelieni trag semnalul de alarmă: intervenția Rusiei în Siria, prăbușirea Statului Islamic, dar și a grupărilor rebele anti-Assad au asigurat supraviețuirea regimului sirian, ajutat acum de și mai mulți consilieri militari iranieni, în special în zone sensibile de la frontiera israeliană, în Înălțimile Golan; în plus, Hezbollah a achiziționat și mai multe capabilități militare. Apoi, premierul Netanyahu nu a reușit să obțină asigurările lui Vladimir Putin pentru crearea unei zone tampon de 60 de km. în teritoriul sirian. Mai mult, Trump nu și-a respectat nicio promisiune electorală: transferul ambasadei SUA de la Tel-Aviv la Ierusalim, sprijin pentru anexarea coloniilor israeliene, abrogarea acordului nuclear cu Iranul.

Pentru cotidianul Haaretz, aceste evoluții fac ca „pregătirile de război ale Israelului să nu împiedice Iranul să aibă inițiativa militară, iar acest joc este riscant pentru Israel“. „Discursul vehement al lui Netanyahu nu-i face pe liderii iranieni să nu doarmă liniștiți. Mai e mult până la punerea avertismentelor în practică. E suficient să vedem în ce situație jenantă l-a pus Coreea de Nord pe Trump“, scrie Yediot Aharonot.

Jerusalem Post îi critică pe Donald Trump și Netanyahu pentru linia greșită a discursului lor împotriva Iranului. Din dorința de a distruge toată moștenirea administrației Obama, cei doi lideri lovesc într-un lucru pozitiv (acordul nuclear cu Iranul), pentru a abate atenția de la problemele politice interne, scrie publicația amintită. În schimb, Trump și Netanyahu ar trebui să se concentreze pe împiedicarea creării unui culoar șiit de la Teheran până la Damasc, via Bagdad, încercând să îl întrerupă în zona încă disputată din estul Siriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.