Traian Băsescu, despre semnarea Acordului de la Bruxelles

Înainte ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, a afirmat că acest eveniment marchează împlinirea unui efort politic de 10 ani.

Întrebat de când se luptă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, președintele Traian Băsescu a răspuns: „De 10 ani, când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova”.

„Astăzi este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar, în aceleși timp, – și asta e de remarcat – efortul pe care l-au făcut moldovenii. Guvernul lor. A început Filat (n.r. Vlad Filat) un proces foarte inteligent, care a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb și sunt singurii care au obținut și una, și alta până la ora asta. Deci am avut ce susține. Filat a început, Leancă (n.r. Iurie Leancă) a continuat și noi am avut ce susține”, a spus Traian Băsescu, potrivit Digi24.

ACTUALIZARE:

Președintele Băsescu a explicat, vineri seara, într-o conferință de presă pe care a susținut-o în sala dedicată României, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European de vară, că România va solicita menținerea, în noua formulă a Comisiei Europene, a portofoliului agriculturii și a lui Dacian Cioloș ca titular.

Alte declarații ale lui Băsescu T., mai jos:

A fost ales viitorul preşedinte al Comisiei Eurpene, cu scorul 26 -2 pentru desemnarea lui Juncker.
Asta înseamnă declanşarea unui proces complicat care va duce la desemnarea a înaltului reprezentant, a comsisarilor, a preşedintelui parlamentului.
Începe un proces de negociere între principalele grupuri ale PE, pentru că nimeni nu are o majoritate.
Obiectivul nostru, așa cum am convenit cu prim-ministrul, este să ne menţinem portofoliul agriculturii, prin Dacian Cioloş.

Nu ştiu dacă vom reuşi, dar avem obligaţia să facem tot ce se poate.

Guvernul Moldovei a fost unul foarte pragmatic: a vrut să obțină dreptul la liberă circulație şi să ajungă la acordul de asociere.Şi-a atins ambele obiective.
Premirul Leancă şi-a ţinut o jumătate de discurs în franceză, după care a anuţat că va vorbi în limba oficială a ţării lui si într-o limbă oficială a UE şi a folosit limba română, ceea ce pentru mine a fost un lucru important.
A fost un efort al nostru, şi al meu şi al diplomaţiei româneşti.
În 2005 nu exista, în documentele Consiliului, ceva despre Republica Moldova.
Oficial nimeni nu spune că este un prim stadiu şi că va urma o începere a negicierilor pentru un tratat de aderare.
Dar să ne amintim propria noastră istorie: am semnat acordul de asociere în 1993 şi tratatul de aderare în 2007.

După ce a fost ascultat preşedintele Poroşenko, Consiliul i-a recomandat să facă o prelungire a armistiţiului pentru 72 de ore.

Noi am avut o contribuţie deosebită în ce s-a adăugat la concluziile iniţiale, susţinerea mea a fost o simpla încetare a focului fără a spune că în cazul în care nu se întâmplă ceva din partea rusă nu are nici un efect, dimpotrivă, generează, un plus de victime, atât timp cât separatiştii nu au agreat încetarea focului, ar fi fără rost.

Iată solicitările din concluziile Consiliului: Trebuie o încetare a focului nu numai din partea Ucrainei, ci şi a separatiştilor.

O altă condiţie care trebuie îndeplinită e restabilirea controlului Ucrainei asupra a trei puncte de control la frontiera cu Rusia.

Fiind ocupate de separatişti, nu există control pe tehnica militară şi oamenii care se introduc în estul Ucrainei.

O altă cerinţă e eliberarea ostaticilor, inclusiv a observatorilor OSCE.

În sfârşit, lansarea de negocieri substanţiale pentru aplicarea planului de pace al preşedintelui Porosenko.

Legate de aceste patru puncte, sunt implicaţi separatiştii şi se cere Rusiei, care are sub control acţiunile separatiştilor şi aprovizionarea cu armament şi oameni, să se implice să ajute la rezolvarea lor.

Luni, Consiliul afaceri externe va face o analiză a îndeplinirii celor patru puncte
În cazul în care se constată că nu există progres, va fi convocat Consiliul European care va analiza situaţia şi va decide asupra drumului de urmat.

Aici e formularea diplomatică, în realitate s-a ajuns la punctul la care, dacă nu sunt respectate condiţiile, CE va agrava sancţiunile împotriva Rusiei. Care vor fi acestea, vom discuta.
De asemenea, un document extrem de important adoptat e Agenda strategica pentru Uniune într-o lume a schimbărilor.
Pune în continuare în aplicare pe termen mediu, cinci ani, lucrurile pe care le-am stabilit în perioada de criză: Six-pack, Two-pack, uniunea bancară, crearea de locuri de muncă, creştere economică, toate acestea sunt reflectate în agenda UE pe urmatorii cinci ani.

Sursa transcrierii: preluare tvr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.