Anunțul oficial al Parchetului General privindu-l pe „suspectul Băsescu Traian”

Traian Băsescu s-a prezentat vineri dimineaţă la Parchetul General. Acesta a fost informat cu privire la acuzaţiile de spălare de bani care i se aduc în dosarul deschis de procurori referitor la un teren pe care fostul preşedinte l-a cumpărat de la Costel Cășuneanu. La intrare în sediul Parchetului, Băsescu nu a dorit să dea declarații presei.

Update: După audierea lui Băsescu, Parchetul General a transmis un comunicat în care precizează că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție „au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Băsescu Traian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/ 2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal anterior și art. 5 din noul Cod penal”.

„În ordonanța întocmită, procurorii au reținut că fapta a fost săvârșită în perioada octombrie 2000 — mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare—cumpărare a unor imobile. Cercetările continuă în cauză, iar pe măsura derulării lor vom informa opinia publică”, se mai menționează în comunicatul citat.

Update: Fostul președinte a fost audiat timp de o oră. Acesta a dat o declarație în dosarul de spălare de bani. Unul dintre avocații fostului preşedinte a confirmat informaţia şi nu a vrut să facă alte precizări.

„Am dat declarație”, le-a spus Băsescu jurnaliștilor la ieșire din sediul Parchetului.

În luna aprilie, procurorii de la Parchetul General au dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, într-un dosar legat de vânzarea unui teren din Băneasa către omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Pe 9 august 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de cu 1,4 miliarde lei vechi (aproximativ 70.000 dolari la acea vreme). Tot la acea dată, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, dar la un preţ de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ulterior, în octombrie 2002, Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Căşuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu aceşti bani, fostul preşedinte a cumpărat o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale, Ioan Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.