Traian Băsescu se victimizează şi îi manipulează pe români

Traian Băsescu pozează într-un monument al cinstei, îşi acuză adversarii de necinste, dar în realitate îi manipulează pe români.

Băsescu acuză ceva ce nu există

În conferinţa de presă de miercuri seara, Traian Băsescu a adus guvernanţilor o acuzaţie total nefondată. El a afirmat că se încearcă reducerea numărului de alegători de pe listele electorale. „Încearcă de câteva zile să spună că listele electorale care au fost valabile pe 10 iunie nu mai sunt valabile pe 29 iulie şi vor să reducă numarul de electori de la 18,2 milioane la 15 milioane”.

Exact când Traian Băsescu profera aceste acuzaţii, ministrul de Interne, Ioan Rus, spunea, la un post tv, ceea ce ştia toată lumea: „Pe listele electorale apar 18.308.612, care pot participa la referendumul din 29 iulie 2012”. Scurt şi la obiect. Evident, după declaraţiile ministrului de resort, nici Traian Băsescu şi nici altă persoană din staff-ul său nu au ieşit în media pentru a-şi cere scuze. De fapt, acuzele au fost făcute nu pentru a atenţiona guvernul sau premierul, ci pur şi simplu pentru a inocula populaţiei ideea că USL ar acţiona abuziv. O tactică de manipulare/dezinformare specifică lui Traian Băsescu.

Ministrul Paul Victor Dobre explică o contradicţie

În ultimele luni, atât în mediile de informare, cât şi în rândul populaţiei au existat dezbateri privind o contradicţie legată de numărul de alegători. Subiectul este următorul: populaţia României este în scădere masivă – conform rezultatelor provizorii ale recensământului din 2011, în schimb, numărul cetăţenilor cu drept de vot este constant acelaşi, ba chiar a înregistrat creşteri faţă de scrutinele din perioada 2004 – 2007. Explicaţii pentru această situaţie am primit de la ministrul delegat pentru administraţie, liberalul Victor Paul Dobre. „Vreau să fiu clar de la bun început. Numărul de electori nu este în legătură cu rezultatele recensământului. La recensământ nu sunt înregistraţi cetăţenii români care de minim 12 luni sunt în afara graniţelor, nu sunt înregistrate cadrele serviciilor secrete şi speciale. În plus, la recensământ sunt şi cetăţeni care nu au fost găsiţi la domiciliu sau pur şi simplu nu au vrut să răspundă la chestionare. Practic, datele unui recensământ se referă doar la persoanele care sunt efectiv în ţară. În ceea ce priveşte componenţa listelor electorale, sunt utilizate datele din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Totul este pe bază de CNP. Avem în jur de aproape 22 de milioane de CNP-uri, iar din cele aproape 22 de milioane a rezultat că avem 18,3 milioane de CNP cu români peste 18 ani. Acum, este adevărat, nu există o informaţie completă a acestor 18,3 milioane de CNP-uri. Este evident că un număr semnificativ din cei 18,3 milioane de cetăţeni români cu drept de vot nu se află în acest moment în ţară. Cei care se află în această situaţie şi vor vota se vor regăsi pe listele suplimentare. Legislaţia ne obligă să trecem pe listele electorale permanente pe toţi cei 18,3 milioane de posesori de CNP care le atestă că au împlinit vârsta care le dă dreptul să aleagă”, ne-a precizat ministrul Victor Paul Dobre. Această ultimă parte de declaraţiei oficialului din MAI dezamorsează o altă acuzaţie nefondată proferată miercuri seara de Traian Băsescu, şi anume că guvernanţii ignoră numărul mare de români cu drept de vot aflaţi în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.