Traian Băsescu: Serviciile trebuie să iasă din rigiditatea secretului, să comunice cu populația

Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, referindu-se la serviciile secrete, că ”trebuie crescută transparentizarea” și, în acest sens, comunicarea cu populația, în contextul în care, ”cât timp respecţi legea, în servicii ai un prieten, nu un urmăritor”.

”Ştiu că în servicii este acum o emoţie, trebuie să iasă din ea, serviciile trebuie să comunice cu populaţia, sunt deţinătorii secretelor naţiunii, dar şi a multora dintre oameni. Când mă refer la oameni, sunt oameni de afaceri sau politici care fac ilegalităţi. Acele dosare se află şi la servicii, înainte de a ajunge la parchete. Trebuie crescută puţin transparentizarea. Uneori am senzaţia că au nişte percepte greşite, cât de secret trebuie să fie un serviciu secret? Atât cât trebuie pentru a-şi păstra secretul operaţiunilor. Trebuie să iasă din rigiditatea secretului. Secretul are o limită, până la cea în care începi să stârneşti teamă. Cât timp respecţi legea, în servicii ai un prieten, nu un urmăritor”, a precizat șeful statului.
În acest context, Traian Băsescu a evidențiat importanța pe care o constituie dezbaterile în societate, privind controlul asupra serviciilor de informații, astfel încât ”să crească încrederea, şi nu teama de ele”.

”Dezbateri despre serviciile secrete sunt în toate ţările democratice. Când văd lachei la TV care spun ‘Vai, cum am lovit noi în securitatea naţională…’ Sunt o preocupare a societăţii în orice stat democratic, o veghe continuă pentru că sunt deţinătorii unor informaţii extrem de sensibile cu care pot face orice (…) Chestiunile de parteneriat cu societatea sunt la vârful serviciilor, iar aici trebuie să dezgheţăm puţin lucrurile. Dacă eu nu lansam subiectul înainte de a termina mandatul, că sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte controlul asupra servicilor de informaţii, şi nu numai cele două, aceste dezbateri trebuie să existe în societate ca să crească încrederea, şi nu teama de ele (…) Vă pot spune că în mod categoric şefilor de servicii nu le convine dezbaterea, ar fi vrut să nu se vorbească despre asta. Nici mie nu-mi convine, n-aş fi vrut să avem această dezbatere publică, dar preşedintele nu are alte instrumente. Pe 10 septembrie, la mine au fost şefii şi adjuncţii operativi ai ambelor servicii, i-am atenţionat: ‘Vine campania, neutralitate, fără rabat!”, a mai spus Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.