Traian Băsescu şi Victor Ponta „se joacă cu focul” pe Facebook

Traian Băsescu, luni seara, şi Victor Ponta vineri 22 aprilie au făcut pe Facebook afirmaţii care s-ar putea să-i coste. Ce articole din legile SIE şi SRI au încălcat.

Ce au postat Băsescu şi Ponta

Traian Băsescu şi Victor Ponta (sau echipele lor – dar asta nu contează, pentru că titularii şi-au asumat cele scrise) au făcut o serie de afirmaţii pe paginile lor de Facebook, care s-ar putea să-i coste pe linie penală. Evident, dacă procurorii nu vor dormi în papuci şi vor aplica legea. Să începem cu Traian Băsescu, şi ce a postat el luni seara, la ora 22.00. „Este cod roşu de încredere! Ce penibilitate despre ofiţerii acoperiţi Unii spun Valentin Zgonea, alţii spun Giorgian Pop, alţii spun Isar, unii spun A. Săftoiu, alţii spun Mihai Tudose, alţii spun de-a valma Comisia SRI.

Oameni buni, uitaţi-vă la ei. Toţi sunt nişte neica nimeni pe care, eventual, serviciile i-au mai folosit ca agenţi de influenţă sau trompete pentru a-şi satisface mici nevoi în spaţiul public, dar pe care niciodată nu i-au considerat demni să devină ofiţeri acoperiţi ai unui serviciu de informaţii românesc (…) Personal, ştiu doar doi oameni dintre politicieni cărora li s-a făcut onoarea ca, la un moment dat, să fi fost cu adevărat ofiţeri acoperiţi, dar niciodată nu voi putea să dovedesc acest lucru: unul se numeşte Victor Ponta la SIE şi altul se numeşte Sebastian Ghiţă la SRI. Cu siguranţă, ei nu mai au această calitate după ce au intrat în Parlament.În plus, ăștia doi nu vor să preia partide în numele serviciilor secrete. În rest, doar agenţi de influenţă voluntari, slugi cu IQ redus care cred în mod fals că-şi netezesc cariera. Speranţă deşartă…”.

În ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta pe 22 aprilie posta: „Ca să răspund tuturor celor care ma întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie sa își dea demisia din funcția de Președinte al PSD! Trebuie să țină Partidul unit, să câștige alegerile locale și parlamentare și să ferească PSD de toți „ofițerii” acoperiți sau descoperiți care vor să îl preia! Clar? Update – pt ca am vazut interpretarile din presa vreau sa precizez ca atunci cand am scris de „ofiterii” care vor sa preia puterea in PSD NU ma refeream la Valeriu Zgonea – ci la un vicepresedinte PSD, fost ministru in Guvern (daca va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!

Articole de lege încălcate

În cele două postări, cei doi foşti înalţi demnitari încalcă o serie de articole din legile de organizare şi funcţionare a SIE şi SRI (Legea 1/1998, respectiv Legea 14/1992). Articolele în cauză (unele sunt comune) sunt următoarele:

  • Personalul SIE nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora – art.15/ Personalul SRI nu poate face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu poate fi folosit in scopuri politice – art.36.

  • Divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisă şi se pedepseşte conform legii – art.18, alin3.

  • Documentele interne de orice fel ale Serviciului Roman de Informatii au caracter de secret de stat, se pastreaza in arhiva sa proprie si nu pot fi consultate decit cu aprobarea directorului, in conditiile legii – art.45.

Concret unde au “călcat pe bec” cei doi

Traian Băsescu

  • susţinând că Victor Ponta este (fost) ofiţer acoperit al SIE, a încălcat prevederile art.18 (3) din Legea SIE, în cazul în care afirmaţia este corectă. Concret a deconsipirat un fost cadru SIE. Dacă nu se confirmă apartenenţa lui Ponta la SIE, atunci poate fi acuzat de calomnie.

  • susţinând că Sebastian Ghiţă este (fost) ofiţer acoperit SRI, a încălcat prevederile art.45 din legea SRI. Idem precedentul aliniat.

  • în calitate de preşedinte al României, cunoscând faptul că la nivelul SIE şi la nivelul SRI s-a încălcat legea (art.15 – legea SIE şi art.36 – legea SRI – Ponta şi Ghiţă ofiţeri acoperiţi, membri într-un partid politic) şi nesolicitând organelor abilitate să ia măsurile de rigoare, poate fi acuzat de tăinuire a unor infracţiuni. (Faptul că Traian Băsescu menţionează că nu poate dovedi calitatea avută de cei doi, nu-l exonerează de răspundere)

Victor Ponta

  • afirmând fără echivoc că un fost ministru şi în prezent vicepreşedinte al PSD a fost ofiţer acoperit în calitate de preşedinte de partid şi/sau prim ministru a cunoscut faptul că la nivelul SIE sau la nivelul SRI s-a încălcat legea (art.15 – legea SIE şi art.36 – legea SRI) şi nesolicitând organelor abilitate să ia măsurile de rigoare, poate fi acuzat de tăinuire unei infracţiuni.

  • tot în baza respectivei afirmaţii, poate fi considerat că a încălcat legislaţia în vigoare numind într-unul dintre guvernele pe care le-a condus o persoană care nu avea acest drept. Situaţia este valabilă şi pe linie de partid, începând cu perioada în care a deţinut preşedinţia partidului.

  • afirmând în public (nu luni 25 aprilie a.c., ci în urmă cu o lună şi jumătate) că Lucian Isar a fost ofiţer acoperit, fie a încălcat legea prin deconspirare (dacă se confirmă că Isar a fost/este cadru într-un serviciu) sau poate fi acuzat de calomnie dacă nu se confirmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.