Traian Băsescu – suspendare nepregătită

Surpriză totală! Iniţiativa suspendării lui Traian Băsescu a avut mai puţin ecou decât sinuciderea Mădălinei Manole sau deshumarea lui Nicolae Ceauşescu! Aş zice muuult mai mic!! N-a atins nici măcar audienţa conflictului dintre soţul şi părinţii fostei cântăreţe. Asta în ciuda faptului că iniţiatorul suspendării este proprietarul de facto al unui grup media din care fac parte cinci televiziuni (Antena 1-2-3, Euforia şi GSP TV) şi nu ştiu câte publicaţii şi radiouri.

Dan Voiculescu ar fi putut încerca să umfle subiectul şi să mărească importanţa iniţiativei sale. Cum ar zice Marinarul, Felix şi cu Nuş (?) ar fi putut să pună televiziunile pe preşedinte şi să-l toace până i s-ar fi zburlit părul pe marginea cheliei. Ei şi? Propunerea de suspendare n-a atins nici măcar gradul de interes al unui accident spectaculos. Contradicţia pare de neexplicat, mai ales că, în urmă cu câteva zile, un institut de sondaje dădea că un procent enorm din români ar fi dispuşi să voteze suspendarea lui Traian Băsescu.

La precedenta suspendare, românii n-au fost pregătiţi în nici un fel. Ceva mai organizată a fost opoziţia. Dar nici ea n-a avut multă minte. A crezut că este îndeajuns să voteze şi totul se va petrece de la sine. De data aceasta, poporul român a strâns destulă nemulţumire. N-are nevoie de explicaţii. La un referendum, şansele ca 51% din electorat să voteze pentru debarcarea preşedintelui ar fi mult mai mari. Responsabilităţile sale în proasta gestionare a situaţiei din România sunt indiscutabile. Şi cu toate acestea, iniţiativa lui Dan Voiculescu a sunat ca un plici într-un lighean. Nu a părut serioasă. A fost făcută în pas de motan. Pe trotuar, pe acoperiş, o hârtie depusă la biroul Senatului şi, pac, la televizor! Mare brânză! Nu era vorba de un proces-verbal de amendă rutieră, ci de o suspendare a unui şef de stat, mult mai popular decât adversarul său pus pe lovituri spectaculoase.

Graba şi improvizaţia lui Dan Voiculescu ne arată că şi războaiele mari pot fi compromise cu gesturi pripite sau cu mişcări necugetate comise de oameni dornici să iasă în faţă. Dan Voiculescu a vrut ca de data aceasta să câştige o poziţie avansată în raport cu ceilalţi din opoziţie, deşi de unul singur n-ar putea schimba nici primarul unui sector. Nici măcar pe Piedone, pe care l-a şi susţinut! Nici măcar grupul său media n-a izbutit să amplifice subiectul fără a-l şifona pe ici, pe colo. Ceea ce ne arată că aşa-zisa suspendare n-a fost decât o tentativă de lovitură mediatică.

Populaţia este pregătită de debarcare, politicienii nu. Nu alcătuiesc o forţă unitară şi nu par a propune o variantă credibilă. Partidul condus de Victor Ponta şi Adrian Năstase încă se mai vede câştigător pe cont propriu, liberalii caută o variantă pentru o alianţă, Dan Voiculescu vrea vizibilitate cu orice preţ. Iar românii se întreabă: noi cu cine votăm? Adică pe cine punem în locul lui Traian Băsescu?

Şi de data aceasta, electoratul (tele-dependent în mare parte) a fost mai inteligent decât politicienii. A simţit că nici opoziţia nu este pregătită, nici regimul parlamentar nu este gata, nici înlocuitorul lui Traian Băsescu nu a ieşit la iveală!

Asta în ciuda situaţiei politico-economice mai proaste ca niciodată!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.