×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:15
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Traian și povestea care a luat foc la Orăștie

Fiecare incendiu major provoacă o dramă. Și ascunde o poveste de viață. Știrea care făcea ocolul televiziunilor și al radiourilor era scurtă și se rezuma la victime, pagube și alte posibile pericole. Și iar de la capăt. Răniți, pericole, pagube.

Marți după-amiază, televiziunile s-au întrecut în relatări despre incendiul de la fabrica de vopseluri din Orăștie. Prostii din goana calului și a microfonului. Acolo nu s-a produs niciodată un litru de vopsea. Poate din greșeală. „La Lanolină“, cum i se spunea fabricii de produse chimice Terpena, nu se mai produce nici lanolină. Fabrica a pornit de la marea descoperire a lui Ion Cocrean, pe vremea cînd era un simplu inginer la mult mai faimoasa fabrică de cojoace din Orăștie. El a aflat că de pe lîna pieilor de oaie spălate înainte de tăbăcit se poate scoate lanolină, o substanță la mare preț în industria cosmetică. Comuniștii au făcut stația-pilot, dar fabrica de lanolină n-a mai prins producția. A venit așa-zisa revoluție și a dat faliment. Peste cîțiva ani, stația-pilot, zisă și Lanolina, a fost cumpărată de Traian, rivalul lui Ion, cel care a inventat-o.
Cine este Traian?

Tămășasa, un sat ascuns între dealurile Mărtineștilor, nu departe de Orăștie, a dat doi chimiști. Pe Traian Cădariu și pe Ion Cocrean. Amîndoi și-au susținut doctoratele la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca. Traian a fost cel mai nonconformist personaj din cîte a cunoscut Orăștia după celebrul farmacist Farago, cel care a pus bazele laboratoarelor de ceaiuri cu numele Fares.

Înainte de 1989, Traian Cădariu a produs tot felul de uleiuri esențiale, a descompus muguri de brad din care obținea toate aromele posibile și imposibile, greu de găsit pe piața comunistă. De la whisky pînă la substanțe aromatice, producea orice. În plin comunism românesc, Traian încerca să importe substanțe dintr-o țară, le prelucra și le rafina la Orăștie și le trimitea la export cu prețuri de zeci de ori mai mari. Era un ciudat, un teribilist, un soi de personaj genial la chimie, care pentru zeci de ani a oscilat între admirația totală a localnicilor și amenințarea cu pușcăria. Se spune că, la un moment dat, Traian Cădariu ar fi fost reținut de Miliție sau de Securitate și salvat în ultimul moment de celebrul prim-secretar PCR Radu Bălan, fost prim-secretar în județele Timiș și Hunedoara, și făcut pulbere de „revoluție“. După 1990, Traian Cădariu a dispărut de prin Orăștie. Cînd a revenit, conducea o mașină de top după care oamenilor li se scurgeau ochii. Traian lucra deja în Austria și conducea o fabrică de produse chimice. Nu vorbea germană. „Și ce dacă? – zicea el. Dacă vor să lucreze cu mine, să-mi pună translator!“

Cu el la cîrmă, fabrica din Austria a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Nu știu dacă era una și aceeași cu cea care i-a devenit mai apoi partener în Terpena și care se numește Bruder Unterweger GmbH.

Am copilărit împreună pe același cîmp, pe aceleași Gorgane și pe aceleași pășuni și terenuri de fotbal. De cîte ori se întorcea din Austria, povestea despre proiectul său de a deschide o platformă chimică la Orăștie. Pînă la urmă, a cumpărat Lanolina și l-a angajat și pe celălalt doctor în chimie din satul Tămășasa, Ion Cocrean, cel care a descoperit procedeul de extragere a lanolinei și care a proiectat stația-pilot botezată cîndva „La Lanolină“.

Ce făcea Traian? În instalații chimice greu de priceput pentru un novice, producea descompuneri organice și tot soiul de alte reacții chimice complicate.

„Știi ce fac din trei tone de esență de trandafir adusă din Bulgaria?“

Uleiuri aromatice, uleiuri esențiale, esențe și arome și Dumnezeu mai știe ce. Aducea substanțe de oriunde, le prelucra și le vindea pe cine știe unde, în special pentru industria de cosmetice din țări europene.
Traian avea prieteni puțini. Mai ușor se concentra umblînd cu motocicleta prin Munții Orăștiei și prin Apuseni. De pe acolo l-au cules de cîteva ori cu fracturi, cu răni deschise sau cu vînătăi. Dar tot pe munți se întorcea, ca într-o obsesie, ca într-o plăcere aproape bolnăvicioasă de a împărți liniștea cu vîrfurile Carpaților de Miazăzi și de Apus.

Și-a instalat băiatul în fruntea fabricii care a luat foc marți după-amiază și din care n-a mai rămas nimic. Doar niște ziduri, un planșeu și cîțiva stîlpi de beton.

N-am curajul să-mi imaginez ce a trăit și la ce se gîndea marți seară, cînd exploziile se repetau din minut în minut și cînd flăcări înalte de zeci de metri mistuiau sfîrșitul unei povești greu de priceput pentru un simplu trecător sau telespectator.

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
48992
 | 38
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
roman polanschi
+4
Hexi-farma, toate lanturile de farmacii din tara, tot ce tine de chimie, tot ce tine de resurse naturale, au fost si au ramas in apanajul Serviciilor. Nu spun nume, ca sa las loc de manevra! Concluzia mea ,la Orastie este mina "concurentei neloiale " ! Daca a fost asigurat sau nu ,deja nu mai conteaza. Daca afacera mergea bine ,probabil ca i s-a propus un "DEAL", iar daca afacerea nu mai renaste, inseamna ca nici in ceasul a 12 lea ,nea Traian, nu se lasa ! Am avut un prieten ardelean, din zona Mediasului ,toba de carte si diplome adevarate; cand ne-am contrazis pe o tema banala ,mi-a zis :lasa-ma pe mine taran cu mintea limpede ![incapatanat ,fara a castiga ceva !]. Ce sa mai zic ? Timpul ne maninca pe toti .
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+14
Oare concurenta/dusmani straini avea fabrica din Orastie? Daca da, acolo se duc firele incendiului!!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
oarecare
+10
Tamasasa a mai dat un al treilea chimist, evident mai putin cunoscut, un inginer tanar numit Adrian Licescu, actualmente (fost) inginer la Terpena. Un om muncitor si la locul lui, sper sa-si rezolve cat mai curand situatia.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Adriana
+25
Nu stiam nimic despre acest domn. Cand am vazut la TV incendiul nici nu m-am gandit la propietar ci la tanarul acela ars in proportie de 80%. Sper ca pagubele sa nu-l ruineze si sa-si revina dupa o asemenea pierdere. In ziua de azi cand antreprenorii romani sunt inlaturati prin diverse mijloace, te gandesti la orice...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dorin Crisan
+12
Hai sa nu mai fim obsedati mereu de idei rele. Incendiul actual e specific fabricilor cu un astfel de potential. Se intampla peste tot in lume. Pacat de oamenii care pun atata suflet ( si-i multumim lui Cornel Nistorescu pentru ca ne-a dat inca un nume de respectat)
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Onac Claudiu Radu
+29
Dle. Cornel Nistorescu , de data asta am citit cu placere articolul pe care l-ati scris . Mi-e greu sa cred ca a fost doar un accident . Probabil ca ne-om fi si obisnuit cu prezumtia de vinovatie . Mai stii ?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+17
Frumoasa povestire Maestre ...... foarte frumoasa . Ai har de scriitor dom`le .... PS_ Eu stiu cine se face vinovat de acest incendiu , stiu cine a fost criminalul , incendiatorul ....R = Autorizatia de la ISU .
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
moser
+2
din descriere am inteles ca "industria" avea toate ingredientele ca prin incendiul provocat sa imbogateasca pagubasu...acum este randul avocatilor...de regula soc de asigurare au advocatii cei mai buni..o fi valabil si in Romania...rmne de vazut..
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Nouminus Dei
+13
Tot a fost bine ca n-a fost mazilit de secu, ocrotit de un om ce pricepea ca si valori/capacitati sunt necesare in tara. Or s-o refaca, sper si le doresc din inima.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
-11
Cornele, satul parca se numeste Turmas, nu Tamasasa. Nu am stiut ca esti din Orastie. O tempora, o mores...?!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ardeleanul @ Alcibiade. Braila.
+10
Turmaş este in jud. Hunedoara. Tămăşasa in jud. Alba.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Obuz @ Alcibiade. Braila.
+11
Alci, iar bagi batul prin gard!Comuna Mărtinești are 7 sate,printre care Turmaș si Tamașasa,dar pentru tine ramane Micălaca!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
teo @ Alcibiade. Braila.
0
Så spunem ca se dådea din Turmas, cine a auzit de Turmas? Nimeni din afara judetului Hunedoara. E, de ORASTIE s-a mai auzit asa ca de-acolo ti se trage. Acum, daca Nistorescu aduce vorbire de Tåmåseasa, apoi så nu se bage vreun regatean cu pårerea lui, ca NU CONTEAZÅ! De Tåmåseasa au auzit toti orastienii(i) . Nu mai stiu cati de i, asta e!
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 32 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 19 ore şi 14 minute
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 16 ore şi 22 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 17 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 24 minute