Trăiască penalty-urile!

Două meciuri, nici prea-prea, nici foarte-foarte, adică modeste spre mediocru, au încheiat etapa a 10-a. CFR Cluj a remizat, 1-1, pe teren propriu, egalând printr-un penalty, cu Gaz Metan Mediaş, iar Astra s-a impus greu, cu 1-0, tot printr-un penalty, în partida cu CSM Poli Iaşi.

Cine a crezut sau a sperat că CFR Cluj va repeta jocul bun din etapa precedentă, când a învins Steaua, s-a înşelat. Echipa lui Miriuţă, ca mai toate celelalte echipe, n-au ştiinţa construcţiei. Arma de bază este contraatacul sau fructificarea greşelilor, în general puerile, comise de apărarea adversă. Dacă se adaugă şi lipsa vârfurilor de atac, a jucătorilor de gura porţii, avem explicaţia aşa-ziselor surprize, a victoriilor în deplasare. Aşa se face că spre finalul primei reprize oaspeţii au deschis scorul prin Lullaku, care, graţie golurilor, 8 la număr, înscrise în primele 10 etape, a fost deja chemat în lotul Albaniei.

De notat că, până la acest gol, clujenii au ratat o ocazie uriaşă, poate cea mai mare din campionat, prin Bud, care a reluat, în min. 36, de la rădăcina barei, pe lîngă poartă.

Repriza a doua a confirmat o dată în plus că atacurile haotice duc spre nicăieri. Clujenii egalează printr-un penalty (henţ Trtovac, sub presiunea lui Omran) tansformat de Nascimento, min. 59, dar irosesc o groază de ocazii prin Omran (63), Laurenţiu Pop (73), Larie (79), Păun (83) şi Nouvier (90). Este, sigur că da, şi meritul defensivei medieşene, inclusiv al portarului Pleşca, că au făcut faţă tăvălugului clujean, dar problema construcţiei şi a vârfului de atac autentic sunt două din carenţele asupra cărora antrenorul Vasile Miriuţă trebuie să iniste şi să le rezolve.

Cam la fel s-a desfăşurat şi meciul vedetă al serii de ieri şi numai norocul i-a ajutat pe astrali să nu ia gol încă din primul minut, când tânărul şi promiţătorul Boiciuc, un fotbalist venit de peste Prut, a reluat milimetric pe lângă poarta lui Silviu Lung jr. A venit, în replică, şutul surprinzător, de dinfara careului, semnat în min. 11 de Teixeira, după care s-a intrat, ca la box, într-un lung şi plictisitor clinch. Aproape de gol pe contraatac, fireşte, sunt oaspeţii, prin Piccioni, care trimite peste poartă, din careu, o centrare venită de pe stânga. Şumudică, proaspăt cetăţean de onoare al oraşului Giurgiu (cheia oraşului şi diploma i-au fost înmânate, pe stadion, în debutul partidei, de fostul mare portar Narcis Coman) sesizează inconsistenţa atacului în care Alibec şi Budescu au prins o zi foarte slabă, şi îl scoate pe Lovin pentru a-l introduce pe D. Niculae.

Astra, nici cu patru atacanţi, nu poate străpunge o defensivă care duce în cârcă un meci sufocant. Lipsindu-le 6 jucători de bază – Ţigănaşu, Voicu, Andrei Cristea, Mihalache, Bole şi Ciucă – ieşenii ar fi putut pleca cu un punct dacă Ciucur nu l-ar fi faultat în careu pe D. Florea, introdus în locul lui Alibec. Penalty indiscutabil dictat de Cristi Balaj şi Budescu înscrie, în min. 79, elegant şi sigur. Scorul putea fi mai mare, dar mai toate atacurile giurgiuvenilor se împotmolesc în faţa careului sau în braţele portarului Caparco. Culmea este că, înspre final, Frăsinescu este la un pas de egalare: trmite cu capul, de la doar 2-3 metri, peste poarta lui Silviu Lung jr. Victorie de moral pentru Astra care este încă departe de forma şi valoare din campionatul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.