Trăiască sistemul cu președinte cu tot!

dialog-spioni-afaceri-securitate

Sistemul politic românesc se perfecționează cu fiecare zi care trece. Oameni mai slabi, mai agățați, mai ușor de manevrat ocupă poziții din ce în ce mai importante. Progresul nostru este inexplicabil. Obținem rezultate din ce în ce mai bune cu oameni din ce în ce mai slabi. Cu un trecut prin universitate ca gîsca prin apă, am avut la industrie un om care nu știe ce-i aia o cheie de 19-22 și cum funcționează un atelier de întreținere. O diplomă la o universitate scoasă din spuma mării nu face față nici pe un scaun de secretar de primărie comunală. Și acolo trebuie să ai habar de legislație, să știi de acte și să pricepi mersul lumii necăjite.

Ce merite are Mihai Tudose? Ce performanțe a înregistrat marele nostru economist? Ce studii? Ce lucrări? Ce experiență? PSD-ul ne-a pus în fața unui om care nu depășește opera lui Liviu Dragnea. Nu pot să cred că Mihai Tudose a fost inclus de două ori în guverne PSD! Dimpotrivă, a fost aproape cam în tot atîtea ca și Liviu Dragnea sau Victor Ponta. Adică face parte din categoria omului nou propus de PSD. Școală pe genunchi, cu ani terminați cu ochii întredeschiși, prezent și pe la cursuri de perfecționare sau de lustruit, legături strînse cu SRI, profesor într-o academie bună pentru Onțanu, care se poate lăuda cu foarte mulți semianalfabeți dotați cu diplomă. Academiile lui Oprea și Dîncu, ale lui Maior și Coldea au produs aceste caricaturi de profesioniști. În baza patalamalei, absolvenții școlilor fără școală pun stăpînire pe posturile-cheie și pe dregătoriile României. Fenomenul se amplifică mereu. Statul se bazează pe oameni tot mai slabi, tot mai agresivi, cu pretenții tot mai mari.

Contrafacerea instituțiilor românești vine de fapt din contrafacerea profesioniștilor. Iar fenomenul este ireversibil. De neoprit. Parcă duce la o transformare a serviciilor secrete în partide politice. Partidul SRI – de dreapta, filoamerican, partidul SIE – filogerman, partidul SPP – naționalist-patriotic, partidul sau televiziunea DGIPI – ziarul informațiilor militare etc. Măcar să ne știm într-o parte și să recunoaștem ușor căprăriile pe care se împarte puterea.

Am izbutit să integrăm toate slăbiciunile României comuniste în Uniunea Europeană și în NATO? Din mămăligă am făcut aur, din ofițeri, funcționari și experți, din turnători și informatori, consultanți, chiar ambasadori și doctori docenți, oameni de afaceri și dascăli cu pretenții. Dintr-un maseur de la un centru de sănătate, România a făcut profesor și director de spital, manager și ginere cu pretenții. Procesul acesta al oamenilor cu dublă comandă, cu dublu statut, cu dublă condiție, continuă ca într-un spectacol cu măști. Felul în care Liviu Dragnea l-a apărat sau l-a scuzat, sau l-a acoperit pe Mihai Tudose, ține de mediocritatea absolută instalată la vîrful PSD. De la prietenia dintre Victor Ponta și Crin Antonescu livrată populației ca fundament al USL, s-a ajuns astăzi la povești de adormit copiii. Ce-a spus Liviu Dragnea în apărarea lui Mihai Tudose poate intra în antologia judecăților de tip Bulă. Mai jos nu se poate decît cu un fel de „Lăsați-l, măi fraților, că-i de-al nostru!“.

Am reușit ca nicăieri. Nici polonezii, nici ungurii, nici cehii n-au atins o asemenea performanță. Am făcut din ofițeri și colaboratori niște democrați simandicoși. Uneori plini de ifose și tupeu. Așa cum prin anii 1950 unii legionari strînși cu ușa s-au convertit în comuniști fanatici, la fel, după 1990, comuniștii speriaţi de prăbușirea Epocii de Aur s-au înrolat în primele rînduri ale revoluționarilor și între cei mai vajnici constructori ai democrației. În cele din urmă, foștii slujitori ai sistemului totalitar pot avea chiar pretenții. Cine a făcut democrația din România? Americanii? Nemții sau NATO? Uniunea Europeană? Băieți, să vă intre bine în cap, tot ei au făcut-o. Cei care ne conduc astăzi sau odraslele lor. Nu cumva tot ei, care știu bine ce-a fost comunismul? Nu ei au prefăcut comunismul în această democrație de ocazie și în acest „capitalism de cumetrie“? Au condus procesul cei care au fugit din țară sau cei care au plecat la muncă? Pardon! Metamorfoza aceasta chinuită este opera lor. Că au cîștigat bani și au pus mîna pe proprietăți, ce dacă? Doar nu voiați să o facă pe gratis sau cu bani de acasă!

Nu știu ce o să aleagă Klaus Iohannis. Asta a propus PSD-ul și cam asta poate. Nu vi se pare că Mihai Tudose este perfect compatibil cu Klaus Iohannis? Un fel de medie și ambreiaj între PSD și sistem?

Editorialul poate fi citit și în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.