Transformarea unui gigant de telefonie mobilă

În urmă cu exact 10 ani de la lansarea iPhone-ului, produs de Apple, și până în martie 2017, s-au vândut 1,16 miliarde de unități. Smartphone-ul dezvoltat de compania americană este unul dintre cele mai populare produse electronice din istorie.

Dispozitivul generează în zilele noastre aproximativ două treimi din vânzările companiei de telefonie mobilă. Veniturile totale generate de iPhone, în cei zece ani de existență, depășesc 700 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Statista. Profitul net, consemnat de reprezentanții companiei, rezultat de pe urma dispozitivului, a depășit și anul acesta pragul de 100 de miliarde de dolari. Smartphone-ul a transformat Apple dintr-o companie care înregistra venituri anuale de 19 miliarde de dolari, în 2006, într-una dintre cele mai puternice, cu vânzări de 216 miliarde de dolari, în cel mai recent an fiscal încheiat.

La sfârșitul lui martie 2017, în uz erau aproximativ 136 miliarde de smartphone-uri, conform datelor publicate de Consumer Intelligence Research Partners. Dintre acestea, cele mai multe sunt modele 6s și 6s Plus (34%). Pe locul doi se situează seria iPhone 6, cu 33 % din terminalele folosite în acest moment, iar seria iPhone 7 vine pe locul trei, cu 26%. În ceea ce privește dimensiunile, 63 % din smartphone-urile iPhone aflate în uz sunt variantele cu dimensiuni standard.

Sediu într-un garaj din California

Regretatul geniu al informaticii, Steve Jobs, a fost cel care a prezentat smartphone-ul, pe 9 ianuarie 2007, în timpul discursului său de la MacWorld Conference & Expo. Compania americană, al cărei director executiv este în prezent Tim Cook, a câștigat o mare reputație ca inovator în industria de înaltă tehnologie.

Compania a fost înființată de Steve Jobs și Gary Wozniak, în 1976, într-un garaj închiriat din Palo Alto, în sudul Californiei. Tot în 1976, Apple scotea pe piață primul calculator în forma lui incipientă. În 1983 au lansat proiectul Lisa, care a revoluționat, practic, lumea computerelor, introducând un sistem de operare cu o interfață grafică. 2010 a fost anul în care s-a lansat tableta iPad, ce și-a gâștigat imediat popularitate în lumea gadgeturilor. În 2011, doi cercetători din domeniul securității IT au descoperit un lucru cel puțin straniu. Sistemele de operare ale aparatelor touch din palmaresul companiei înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.