Transgaz, companie ajunsă la cheremul Firea-PSD

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de pesedistul Iulian Iancu, a decis eliminarea unui articol din legea energiei electrice și a gazelor naturale prin care să permită producătorului de căldură al Capitalei, Elcen, care va trece în proprietatea Primăriei Bucureștiului, prin fuziunea cu Radet, să cumpere gaze direct din conductele Transgaz, operatorul național de transport al gazelor din România, companie deținută de statul român, prin Ministerul Energiei. Prin această mișcare, Elcen, societate care va intra pe mâinile primarului Gabriela Firea, va scăpa de plata unor servicii de distribuție către operatorul privat Distrigaz Sud Rețele, dețint de compania franceză Engie, și va plăti daor tariful de transport către Transgaz. În felul acesta, scade presiunea pe Primăria Capitalei pentru plata subvenției pentru căldură și implicit pe factura la gigacalorie. În plus, comisia parlamentară impune operatorului Transgaz, una dintre cele mai profitabile societăți ale statului român, să permită favoritisme politice, cu accente puternice de populism și naționalism economic. Compania, cu sediul la Mediaș, va trebui să își schimbe modelul de funcționare pentru că va trebui să includă costuri în plus pentru punerea la dispoziție a infrastructurii de racordare la sistem. Prin intermediul Transgaz se salvează Elcen-ul, societatea aflată în insolvență, și în felul acesta se adaugă puncte la imaginea de salvator a Gabrielei Firea dar și a celor de la PSD. Pe de altă parte, se dezavantajează alți producători de energie termică din țară care nu vor avea norocul să apeleze direct la gazele din conductele Transgaz.

Compania medieșeană este una dintre societățile de stat prinse în planul PSD de strângere a unor sume suplimentare de 2 miliarde de lei din dividende pentru susținerea programului de mărire a salariilor și pensiilor. Astfel, Ministerul Economiei a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor a Transgaz, pentru distribuirea sub formă de dividende a 171 milioane lei din soldul de la finalul anului trecut. “În conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, SNTGN Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, în calitate de acţionar majoritar, în numele statului, al SNTGN Transgaz, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, având pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente în soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor ‘alte rezerve’ şi ‘rezultatul reportat”, se arată în anunţul BVB. Transgaz va fi văduvită în felul acesta de fonduri pentru investiții. Mai mult, parlamentarii obligă Transgaz, printr-un amendament, să finanțeze lucrările de racordare în afacerea cu Elcen. Legea energiei electrice și gazelor naturale 123/2012 prevede că racordarea directă la sistemul național de transport este permisă doar clienților industriali noi. Aceștia sunt definiți ca acei clienți care se racordează pentru prima oară la un sistem de transport sau de distribuție.

Primăria Capitalei, prin vocea primarului Gabriela Firea, a anunțată că dorește să cumpere Elcen și apoi să facă fuziunea cu distribuția de termoficare Radet. Guvernul Tudose a aprobat recent o ordonanță de urgență prin care pachetele de acţiuni deţinute de către statul român la societățile producătoare de agent termic să poată fi transferate către primării. Datoriile uriașe acumulate între cele două entități, de circa 3,7 miliarde de lei, urmează să fie șterse, dar asta nu va rezolva deloc problema încălzirii în București, unde lipsa de investiții este cronică. Dacă bani nu sunt, noua entitate măcar să nu mai plătească servicii care pot fi ușor evitate, precum cele de distribuție, prin simpla amendare a legii energiei și a gazelor cu ajutorul parlamentarilor PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.