Transilvania, cu trei secole înainte

La sala Multimedia a Casei Albastre, lângă Palatul Brukenthal de la Sibiu, continuă până pe 11 iunie expoziția „Secvențe din Transilvania secolului al XVIII-lea“. Curatorii își explică viziunea: „cu o frumusețe naturală intrată în legendă, Transilvania, «pământul de dincolo de păduri», a avut o istorie învolburată, în cadrul căreia, secolul al XVIII-lea a adus momente de creștere și dezvoltare, înfruntări, dar și insule de clarificări, înnoiri/modernizări și progres. Din perspectivă culturală, fascinantul «secol al Rațiunii» este pentru Transilvania epoca conectării la pulsul occidental, un secol al barocului, pre-iluminismului și iluminismului“.

Pornind de la fragmente, opere de patrimoniu, mărturii istorice, culturale, artistice, din colecțiile de pictură, grafică, carte, artă decorativă, expoziția își propune să contureze o imagine a Transilvaniei epocii – cu accent pe a doua jumătate a perioadei. Este vizat mai ales spațiul sud-transilvănean, provincia guvernată timp de zece ani de baronul Samuel von Brukenthal, a cărui moștenire culturală, concretizată în primul muzeu public din România și unul dintre cele mai vechi din Europa, aniversează anul acesta bicentenarul.

„Viața cotidiană, crâmpeie de viață de familie, raporturile dintre etnii, confesiuni și straturile sociale, călătoriile din și spre centrele culturale europene, circulația fără precedent a ideilor și informației (prin intermediul oamenilor politici, de cultură, al studenților la universități europene, al ofițerilor armatelor cantonate în Transilvania, al lojelor francmasonice, al tipăriturilor) se coagulează din portrete ale oamenilor obișnuiți, ale orășenilor, negustorilor, meșterilor, țăranilor, precum și din chipurile profesorilor, cercetătorilor, preoților, magistraților, ofițeri, cancelari, comiți, guvernatori și împărați, realizate în pictură și grafică de câțiva dintre cei mai de seamă artiști locali și europeni. Alături de acestea, reprezentările de scene de gen, în pictură și grafică, de peisaje ale geografiei naturale și urbane, de monumente, însemnele francmasonice și cartea (tipărită în centrele provinciei, la Sibiu, Cluj, Brașov sau sosită din Occident și accesibilă prin librăriile deschise în orașele transilvănene sau aflată în impresionantele biblioteci ale lui Samuel von Brukenthal, Samuel Teleki sau Ignát Batthyáni) sunt mărturii ale unei epoci în care lumea transilvană a fost angajată în marele circuit de civilizație și cultură al Europei Iluministe“, spune Iulia Mesea, curatorul expoziției.

Expunerea redescoperă deopotrivă „pulsul fierbinte al unei zile de târg și dramatismul răscoalei din 1784“, dar merge și pe urmele lui Iosif al II-lea, în vizitele sale prin Transilvania. Printre cărțile-exponat, vizitatorii au ocazia să descopere „prima scriere românească cu caracter economic, semnată de medicul oculist Ioan Molnar Piuariu, apoi una dintre cele mai bine documentate lucrări despre zăcămintele de aur din vechea Dacie și istoria exploatării acestora, a lui Sámuel Köleséri, precum și scrierile de numismatică ale lui Johann Seivert. Veți fi uimiți de modernitatea principiilor educative și aspectul cărților pentru copii de secol XVIII, dar și de conservatorismul unei societăți care încerca să își apere vechiul mod de viață… doar vizitând expoziția Secvențe din Transilvania secolului al XVIII-lea.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.