Transilvania recuperată

Până pe 15 septembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este deschisă expoziția „Clujul și locuitorii săi văzuți de fotograful Ferenc Veress“.

Aristocrați din orașul de pe Someș de-acum un secol, personalități, dar și oameni obișnuiți, peisaje și secvențe din viața de zi cu zi prind viață odată cu corectarea și retușare digitală a imaginilor surprinse pe sticlă de Ferenc Veress, primul fotograf celebru din Transilvania. Veress a deschis la Cluj, în 1853, primul cabinet foto din Transilvania.

„Toate aceste operațiuni au fost efectuate de specialistul muzeului nostru, Károly Török, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Un aspect inedit al expoziției constă în faptul că o parte a imaginilor au fost prelucrate color de Károly Török, în încercarea de a reproduce nuanțele care colorau ținutele clujenilor de altădată“, anunță instituția clujeană.
Printre cei surprinși de fotograf se numără Andrei Șaguna, Mitropolit ortodox al Transilvaniei, Ioan Fechete-Negruţiu, canonic greco-catolic, director al Şcolii Normale din Blaj, botanistul Florian Porcius sau Dr. Ambrosiu Cheţianu, director gimnazial la Blaj.

Muzeul arată că „Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prezent în cadrul expoziției cu trei ansambluri de port tradițional românesc, maghiar și săsesc din Transilvania, iar familia Guttmann din Cluj cu o rochie de gală maghiară, care a aparținut unei străbunice și a fost confecționată pentru întâmpinarea împăratului Franz Joseph I la Cluj. Toate acestea reprezintă piese vestimentare asemănătoare cu cele care apar și în imaginile de odinioară ale fotografului Veress.

În vederea reconstituirii atmosferei Clujului de altădată, din patrimoniul de istorie clujean au fost expuse și unele accesorii de modă feminină ce au fost purtate de doamne din vechea aristocraţie ardeleană, precum și piese de mobilier și obiecte de artă decorativă din secolul al XIX-lea.“ (R.A.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.