Transnistria îi cere oficial lui Putin alipirea la Rusia

Deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol au votat în unanimitate, într-o şedinţă specială, pentru iniţierea procedurii de recunoaştere a independenţei Transnistriei şi alipirea ulterioară a regiunii la Federaţia Rusă, transmite 24h.md. Potrivit rezultatelor referendumului din septembrie 2006, declarat ilegal de către autoritățile de la Chișinău, 97,2% dintre respondenți au pledat pentru independența regiunii şi alipirea Transnistriei la Rusia.

Aleşii de la Tiraspol au adoptat un apel către Duma de Sat şi Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în care le vor cere să accepte Transnistria dept subiect al Federaţiei Ruse, scrie kommersant.md, cu trimitere la serviciul de presă al Sovietlui Suprem, scrie tiras.ru, citat de ABCnews.

Apelul privind „inițierea unei proceduri de recunoaștere a autoproclamatei rmn” este adresat Dumei de Stat, Consiliului Federației, președintelui Rusiei și liderului de la Tiraspol. „Scopul final al poporului transnistrean este recunoașterea statului creat”, a declarat vicepreședintele pretinsului legislativ de la Tiraspol, Serghei Ceban.

Aşa-numitul ombudsman al Transnistriei, Vasili Kalko, a cerut recent Rusiei, într-o scrisoare oficială, să intervină în sprijinul cetăţenilor ruşi din stânga Nistrului, cărora “Ucraina le încalcă dreptul la libera circulaţie”.

De asemenea, ambasadorul Rusiei în România Oleg Malginov a declarat că neintervenţia ţării sale în Transnistria depinde de autorităţile de la Chişinău, care trebuie să respecte drepturile „legitime ale ruşilor”.

Tot mai mulți ”turiști” bine făcuți în Transnistria

Cu doar câteva zile înainte, şeful Centrului de Cercetări politico-militare de la Kiev, Dmitri Tymciuk, susținea că “în ultimele zile se atestă veniri masive la Chişinău a unor persoane din Rusia, cu ţinută atletică, care se îndreaptă spre Tiraspol.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că Republica Moldova se află în pericol, în preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, în contextul conflictului din Ucraina şi că trebuie să fie gata de orice.

“Există pericol, specialialiştii comentează acest pericol, dar noi considerăm că trebuie să fim gata să facem faţă oricăror greutăţi”, a declarat Nicola Timofti.

“Am primit indicaţii concrete pentru a pregăti măsuri de sporire a vigilenţei în armată, a pregăti echipamentul, pentru a face faţă unei situaţii reale”, a spus, la rândul său, ministrul Apărării, Valeriu Troenco.

Situație tensionată și în Găgăuzia

98,9% dintre participanţii la referendumurile de pe 2 februarie s-au pronunţat pentru independenţa regiiunii, iar 98,4% susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală rusă. Referendumurile, privind orientarea politicii externe a Republicii Moldova si independenta, au fost declarate nule de catre justitia de la Chisinau care a inceput si o procedura penala impotriva autoritatilor de la Comrat.

De altfel, referendumul privind declararea independentei in cazul in care Republica Molova isi pierde suveranitatea nu avea niciun rost, pentru ca aceasta este prevazuta chiar in acordul vechi de 20 de ani, la Art.1 (4): ”În cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”.

La fel ca și în cazul Transnistriei, anterior referendumului, în Găgăuzia a fost constatată apariția unui așa-zis Batalion Cazac al Bugeacului. Recent, guvernatorul (bașcan) Găgăuziei, Mihail Formuzal, lansa o invitație membrilor trupelor speciale Berkut care au reprimat protestele de la Kiev, pentru a veni la odihnă în Gagauzia.

„Președintele român Băsescu i-a invitat pe euromaidanezi să se trateze în România. Acum, acești 10 mii vor merge să se trateze și să se odihnească în România, iar acolo vor fi ghiftuiți cu bani. Unde este garanția că, în toamnă, ei nu vor fi în Moldova organizând dezordini după scenariul ucrainean”, a spus Formuzal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.