×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:37
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
La scurt timp după declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău
Transnistria și-a declarat independența față de Moldova și alipirea la Rusia

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă.

Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească, informează radiochișinău.md.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populației din stânga Nistrului s-a pronunțat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea la Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.

Astfel, potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor două obiective a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu și lung.

În conformitate cu decretul lui Șevciuc, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol. În același timp mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuc încearcă de a-și face capital electoral.

Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.
După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.

Evgheni Șevciuc a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse. În componența comisiei urmează a fi recrutați experți străini, dar și reprezentanți ai comunității judiciare.

Pe teritoriul autoproclamatei republici trasnistriene se află câteva mii de militari ruși rămși la Tiraspol și în alte orașe din stânga Nistrului după războiul din 1992.

Deși în 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor rusești din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusă și nu a fost urmat de nicio retragere, iar trupele rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 și 2001.

De altfel, în urmă cu o lună Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) împreună cu trupele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene au organizat un amplu execițiu militar care simula trecerea Nistrului și invadarea Moldovei, pentru a combate un închipuit atac terorist.

În acest moment în Transnistria sunt 1350 de militari ruși în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse , creat pe structurile Armatei a 14-a, la care se adugă aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului de menținere a păcii în stânga Nistrului.

Mihai BoeruPublicat Joi, 08 septembrie 2016
19973
 | 19
 | 56
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Cosmin
+4
Nimic nu-i intamplator! Iata ca Bastionul Democratiei, USA si Rusia Nedemocrata vorbesc aceeasi limba. Long live Amerika!
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
escu
+2
Mulțumim SUA, mulțumim ambasadorului SUA la Chișinău! Este, oare, rezultatul ultimelor întâlniri ruso-americane? Personal nu cred că trebuie să ne inflamăm prea mult. Transnistria este o găselniță stalinistă, Moldova, respectiv ROMÂNIA MARE, nu a avut niciodată granițe peste NIstru. Chiar și Mareșalul Antonescu, în prima fază a războiului Al Doilea Mondial, a vrut/a avut intenția să oprească trupele române pe Nistru, deoarece obiectivul său era reîntregirea teritoriului național.
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
Nastratin Hodgea @ escu
+2
Escu, te rog sa fii mai atent. Fa-ti rost de-o harta si o sa afli ca daca Moldova nu a avut teritorii peste Nistru, decat pana la Bug, in schimb Transnistria incorporeaza teritorii dincoace de Nistru.
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
QX
+2
Ambasadorul Pettit o fi tinut prelegerea cu unirea inutila si drumurile in istorie si in Trasnistria, ori pentru asta nu a incasat contra costul de lobby-st in solda pravoslavnicilor putinisti?
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
raul
+27
Colonia Romania nu are nici o pozitie politica? Se vede ca ne conduc papa-lapte, bisnitari si excroci cu aere de ,,capitalisti''- prin furt ,minciuna, tradarea intereselor nationale .Am muncit,am ridicat o tara si am ajuns...sclavi la straini si activisti de partid-hoti si inculti !! Vai de noi !!!
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
massonerie sau democratie @ raul
+10
Pozitia coloniei Romania a fost exprimata de seful coloniei le pettit garson.
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
nabucodonosor
-27
Mari nemernici muscalii! Aceste jagardele primitive se cred stapanii lumii. Hoarda de mongoli cu Putin in rolul lui Ogotai... PS: astept KGB-ul cu minusuri....
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
Nando Nastratin Aladyn Cosmin Lili @ nabucodonosor
+3
nabu , gresesti ! in rolul lui odogay joaca petit !!! ce dreaqu', chiar nu te duce capu' singur nici pana la buda?
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
John
+10
Daca rusii au luat inapoi Transnistria trebuie sa returneze Romaniei nordul Bucovinei si sudul Moldovei pe care le-au luat dind Transnistria Moldovei la schimb.
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
x @ John
+22
Rusii vor fi deacord dar ucrainenii probabil nu. La fel cum nici scoala nu prea e deacord cu tine...
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
Ted @ John
+15
Nordul Bucovinei si sudul Moldovei trebuie cerute de la 'prietenii' ucrainieni, nu de la rusi. Ia sa vedem cine iese in fata sa prezinte cererea!?
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
nastratin @ John
+3
John, de ce nu le ceri tu democratilor de la Kiev ? ti-e frica sa nu te impuste ?
Publicat Vineri, 09 septembrie 2016
+Răspunde
Hadrian
-2
@Stevenson - "Moldova istorica de pe vremea lui Stefan nu ingloba teritoriile de peste Nistru". Biet naiv ! Ba tocmai ca le cuprindea in temeiul dreptului medieval dar azi nu se mai invata istoria romanilor ci doar a imperiilor ! Pe rationamentul d-tale Rusia poate cotropi intreaga Moldova pana la Carpati si sa-i acorde o larga autonomie intocmai ca turcii si chiar s-o lase in ...UE !
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
Stevenson @ Hadrian
+23
Eu m-am uita pe hartile vechi de pe net. Tu de de unde scoti informatiile? Un lucru este sigur: Transnistria n-a facut parte din Romania Mare, in Schimb Nordul Bucovinei si sudul Basarabiei da! Trannistria a fost adaugata Moldovei de geniul rau al lui Stalin, ca sa existe motive de conflict in zona.
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
SPBOLANU
-7
a facut acum alipirea pentru ca este momentul,ue vraiste sua in alegeri moldova nu mai vb ,la pamant social politic economic !!!!!atat ca ma enervez dar nu pot desi sunt un vajnic aparator al sua in lume si peste tot ca putin iar le a dat un sah mat inca odata si reasctia ue si sua v a fi de complezenta !!!!!!!vai de capul nostru ce avem linga noi TRANSNISTRIA adica rusia curata !!!!! !!!!!! VOM VEDEA CE NE OFERA VIITORUL !!! SUNT CURIOS REACTIA MAE ROMANESC SI ALE MARILOR AGENTII ALE LUMII ??????????????????? TRAIASCA RO LIBERA SI INDEPENDENTA DAR NU CA ACUM CA O COLONIE SEMNEAZA UN SUSTINATOR INFOCAT AL LUMII LIBERE SUA SI UN ANTI PSD CONVINS PANA LA MOARTE !!!!!
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
anado tauriga
-11
o fi baut niste samahoanca din noua productie de sfecla & picioci..
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
Constantin Moldovean
+24
Locuitorii Transnistriei - inclusiv etnicii români - au votat pentru alipirea la Federația Rusă. Respectarea votului este un act profund democratic. .......... Să nu uităm că și SUA au o bază militară ilegală pe teritoriul Serbiei (în provincia Kosovo)
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Țara gîfîie, economia crește
Publicat acum 23 minute
Dezlănțuirea furtunii în America
Publicat acum 7 ore şi 31 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 23 ore şi 47 minute
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 9 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 21 minute