Transport de arme lansat de americani, capturat de jihadiști

Pentagonul a recunoscut miercuri că un transport de arme lansate de forțele americane deasupra Kobane, în Siria, a căzut din greșeală în mâinile jihadiștilor Statului Islamic în loc să ajungă la combatanții kurzi, conform AFP.

Armele, munițiile și materialul medical lansat în zorii zilei de luni kurzilor din cadrul Unităților de protecție a poporului (YPG) au ratat ținta și au luat direcția pozițiilor organizației Statului Islamic.

Un prim transport a putut fi distrus de o lovitură aeriană înainte de a ajunge la jihadiști, dar un al doilea „a luat o direcție greșită și fără îndoială a căzut în mâinile dușmanilor noștri”, a spus colonelul Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

Operațiunile de parașutare „sunt extrem de complexe” și „nu este neobișnuit” ca vântul să devieze transporturile de ținta lor, a adăugat el.

Potrivit acestuia, materialul pe care jihadiștii ar fi pus mâna „nu le va da niciun avantaj” în lupta pe care o poartă la Kobane, un oraș sirian cu majoritate kurdă.

Armele și munițiile lansate de trei avioane cargou C-130 au fost furnizate de autoritățile kurde din Irak.

Kurzii din Kobane cer de mai multe săptămâni creșterea sprijinului extern în confruntarea cu jihadiștii, mai numeroși și mai bine înarmați.

În ultimele săptămâni, Statele Unite și-au intensificat loviturile aeriene în jurul orașului pentru a-i sprijini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.