Transportatorii cer ca autovehiculele să poată beneficia de inspecţia tehnică în oricare stat UE

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită ca la orice autovehicul înmatriculat în România să poată fi efectuată Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) în orice stat membru al Uniunii Europene, fără a mai fi nevoie ca vehiculul să mai fie adus în ţară.

Propunerea UNTRR intervine în contextul dezbaterilor europene pe marginea înlocuirii prevederilor Directivei 2009/40/CE cu un Regulament al Uniunii Europene privind testarea tehnică periodică a autovehiculelor şi semiremorcilor, arată un comunicat al transportatorilor, remis, marţi, Agerpres.

„UNTRR susţine poziţia IRU, fiind convinsă că toate vehiculele de transport rutier trebuie să fie corect întreţinute şi reparate în scopul de a îmbunătăţi siguranţa rutieră şi performanţele de mediu ale vehiculelor. Cu toate acestea, UNTRR şi IRU nu pot accepta un pachet nou privind inspecţia tehnică fără o foaie de parcurs cu caracter obligatoriu pentru o mai mare armonizare, standardizare şi recunoaştere reciprocă a certificatelor de inspecţie tehnică care ar trebui să conducă în cele din urmă la standarde mai ridicate în UE şi la mai multe beneficii pentru operatorii de transport în ceea ce priveşte acordarea de stimulente, de reducere a costurilor şi a poverii administrative, fără ca standardele ridicate existente să fie puse în pericol”, subliniază comunicatul.

În raport cu situaţia actuală, UNTRR şi IRU susţin aprobarea noului Regulament care să conţină nominalizarea procedurilor de inspecţie tehnică, obligativitatea statelor membre de a adopta un control tehnic armonizat bazat pe sisteme de control cu diferite niveluri de echipamente şi informaţii, având drept obiectiv recunoaşterea reciprocă a certificatelor tipizate de control universale, stabilirea unui sistem de înţelegere armonizată care să permită operatorilor să controleze vehiculele proprii şi ale altor operatori, evitarea unor cheltuieli suplimentare pentru noi baze electronice de date.

UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.