Trânta electorală de la Craiova: o femeie contra șapte bărbați

După ce Olguţa Vasilescu, singura femeie-primar din istoria Craiovei, a ales să fie din nou parlamentar, pentru alegerile din 11 iunie ALDE Dolj propune continuitatea feminină prin candidatura Anişoarei Stănculescu, actualul director al Prefecturii. Ea se va bate în această competiţie cu alţi şapte bărbaţi, cinci dintre ei propuşi de partide şi doi independenţi. Să trecem însă în revistă toate cele opt candidaturi depuse pentru Primăria Craiova, începînd, desigur, cu singura femeie.

ANIŞOARA STĂNCULESCU este vicepreşedinta filialei Dolj a ALDE, acesta fiind singurul partid în care a activat. Înainte de a intra în politică a lucrat de la ADS (Agenția Domeniilor Statului), fiind în prezent directorul de cabinet al prefectului. Conform declaraţiei de avere, Anişoara Stănculescu deţine un apartament, o casă de vacanţă şi un teren intravilan, precum şi două autoturisme (2005 şi 2009), toate dobîndite anterior intrării în politică. Soţul său este angajat la CEO Turceni, unde a avut un venit anual de 96.000 de lei. Imaginea sa publică a crescut vertiginios în Dolj mai ales după ce, alături de Ion Cupă, preşedintele filialei, a reuşit la alegerile parlamentare să aducă voturile necesare pentru un loc în Parlament în dauna PMP.

Mihail Genoiu din partea PSD. În mod surprinzător, aceasta este şi cea mai controversată candidatură, căci Mihail Genoiu, cunoscut om de afaceri craiovean, a fost ales anul trecut consilier local din partea UNPR, ceea ce, prin trecerea lui la PSD, putea duce la pierderea mandatului de consilier şi, implicit, a funcţiei de viceprimar! Cu atît mai surprinzătoare este această desemnare, cu cît Genoiu a cîştigat bătălia internă din partid împotriva a doi apropiaţi ai Olguţei Vasilescu: Claudiu Manda şi Radu Preda.

În mod ironic, cei din PNL l-au considerat pe Mihail Genoiu ca fiind viceprimar PMP, ştiindu-se că în toamna trecută UNPR a fuzionat cu partidul lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, Genoiu are prima şansă în sondaje, beneficiind, pe de o parte, de maşinăria de vot a PSD şi, pe de altă parte, de notorietatea Olguţei Vasilescu, cea care îl însoţeşte pe majoritatea panourilor electorale din Craiova. Din Declaraţia sa de avere rezultă că este acţionar la mai multe firme falimentare. Soţia sa este profesoară şi a fost director al Colegiului „Elena Cuza” din Craiova.

MARIO OVIDIU OPREA este candidatul PNL pentru Primăria Craiova, aceasta nefiind singura sa candidatură la această funcţie. Este senator la al patrulea mandat consecutiv, fiind unul dintre parlamentarii-televizor, beneficiind de fiecare dată de poziţiile eligibile ale PNL, fără ca electoratul din Dolj să-l perceapă ca reprezentant local, implicarea sa în rezolvarea problemelor locale fiind aproape nulă. Soţia sa este medic.

Adrian Prisnel este candidatul USR la Primăria Craiovei. La alegerile parlamentare de anul trecut, Prisnel a obţinut un loc de deputat, fiind la prima sa experienţă politică. În declaraţia sa de avere nu figurează nici un apartament, nici o casă, nici un teren, ci doar au autoturism SEAT din 2010. Este asociat unic la SC Black Oak SRL din București.

Dumitru Călina este candidatul PMP. Este supervizor cu asigurarea calității pentru echipamente destinate Centralei Nucleare de la Cernavodă însă veniturile cele mai importante le-a obţinut din propria sa afacere, o întreprindere individuală de auditor energetic pentru clădiri, de unde a câștigat 32.000 de lei. Soţia sa este profesor la Colegiul „Gheorghe Chiţu” din Craiova.

Sorin Preda Nica va candida din partea Partidului „Noua Românie”. La alegerile parlamentare de anul trecut a candidat pentru postul de senator la Gorj tot din partea partidului lui Sebastian Ghiţă. Nu figurează cu nici o proprietate şi nici un venit, părînd că este întreţinut de soţia sa, care este manager la o firmă de cosmetice.

În competiţia pentru Primăria Craiovei sînt şi doi candidaţi independenţi. Primul este avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, care a fost pînă recent membru PNL. Nemulţumit de felul în care a fost desemnat candidatul PNL pentru aceste alegeri, s-a retras şi candidează acum ca independent. Este cadru universitar şi secretar ştiinţific al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova. Are, fără îndoială, cea mai spectaculoasă mapă profesională dintre toţi candidaţii, dar ca independent are şanse mici să obţină fotoliul de primar. Este ciudat că PNL nu l-a vrut candidat al partidului, situaţie în care şansele lui Lucian Săuleanu, personalitate foarte cunoscută a oraşului, ar fi fost foarte mari!

Al doilea independent este Emil Mladin, care a fost pînă anul trecut membru ALDE, de unde a plecat în urma unui scandal intern. Aproape necunoscut în viaţa publică a Craiovei, Mladin are cele mai mici şanse în aceste alegeri.

Sondajele de dinaintea depunerii candidaturilor arătau că PSD va cîştiga aceste alegeri indiferent de numele candidatului. Un rol decisiv îl are şi faptul că „dreapta” este extrem de fărîmiţată, avînd nu mai puţin de patru candidaţi care provin din formaţiuni liberale!

În aceste condiţii, singura chestiune interesantă cu adevărat la aceste alegeri este bătălia dintre liberali pentru locul doi: Anişoara Stănculescu (ALDE), Mario Ovidiu Oprea (PNL), Lucian Săuleanu şi Emil Mladin, independenţi, foşti membri PNL şi ALDE! Victoria pare a fi de partea lui Mihail Genoiu (PSD), care, în realitate, a fost ales consilier local la alegerile de anul trecut din partea UNPR!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.