Traseistul Gabriel Mutu a intrat în campanie electorală

Contradicţie: spune că a reîntregit salariile, dar a participat la tăierea lor. Legile electorale nu prevăd sancţiuni pentru campanie lectorală înainte de termen.

Un flyer electoral pe clanţa uşii

Vineri 27 noiembrie, cetăţenii din Drumul Taberei s-au trezit având ancorate în uşile apartamentelor flyere electorale ale senatorului PSD, Gabriel Mutu. Pe faţă, sub sloganul „Rămânem alături de tine”, apărea sigla PSD şi sub ea „sector 6” şi poza respectivului senator. Pe verso, din nou sub sigla PSD apăreau înserate 5 dintre „realizările” social-democrate, dar evident cu ceva neadevăruri bine strecurate: „Am reîntregit pensiile şi salariile tăiate de guvernarea de dreapta” – pensiile nu le-a tăiat nimeni, reîntregirea a fost făcută de guvernul USL, deci şi de PNL, PC şi UNPR; „Am deblocat finanţările europene” – nu se dau însă şi procentele, care nu sunt deloc încurajatoare; „Am adus România pe creştere economică după stagnarea şi dezastrul guvernării de dreapta” – autorul nu spune că este vorba de o creştere prin tăierea masivă a investiţiilor.

Cine este Gabriel Mutu

Probabil nu multă lume a auzit de Gabriel Mutu. Pentru că în Senatul României nu a rupt gura târgului. Poate că în ultimele zile să fi auzit cineva de el, pentru că apare pe lista cu politicienii cu probleme penale care circulă în mediul online. Gabriel Mutu este pe poziţia 78 cu următoarea problemă: „Urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani, evaziune fiscală, folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri subsemnătură privată”. Ce se mai ştie despre Mutu: a fost o perioadă membru PNL, în 2008 a devenit Senator PDL, iar pe 18 octombrie 2010 a trecut la PSD. Se bârfeşte prin sectorul 6 că ar fi fost în relaţii foarte bune cu fostul primar (actualmente condamnat) Cristian Poteraş şi că nu ar fi doar o simplă cunoştiinţă de-a lui Dorin Cocoş, Remus Truică şi Alexnadru Bittner (sursa: Masapresei.ro)

Avocatul” lui Traian Băsescu

Să revenim la partea de propagandă de pe flyer. “Am reîntregit pensiile şi salariile tăiate de guvernarea de dreapta”. Dar iată ce afirma, oficial, în plenul Senatului, pe 14 iunie 2010, Gabriel Mutu: “Nu vreau să fiu perceput ca un demagog, dar măsurile pe care şi le asumă actualul guvern, dau dovadă de responsabilitate şi maturitate. Pentru că, trebuie să o spunem sincer, nimeni până acum nu a încercat să corecteze sistemul. Nimeni până acum nu şi-a asumat un asemenea cost electoral , pentru că nimeni până acum nu a fost interesat de un bine pe termen lung”. Tot în legislatura trecută, până să devină traseit „cu acte” (3 partide politice), Mutu era un adevărat „avocat” al lui Traian Băsescu. Pe 8 decembrie 2009, deci după alegeri, într-o declaraţie politică întitulată „Despre ură în politica românească”, Mutu susţinea: Din păcate, ura nu a rămas doar la nivelul anilor ’90 (…) Ura este prezentă şi astăzi, în egală măsură, ca în deceniul trecut. Exemplul cel mai elocvent? Ura îndreptată împotriva actualului Preşedinte al României, Traian Băsescu. Observăm cum, astăzi, orice problemă cu care se confruntă România este reproşată preşedintelui, indiferent că problema intră sau nu în competenţele Domniei Sale. Un episod (…) Ceea ce trebuia să rămână ca o zi importantă în istoria României postdecembriste, condamnarea comunismului, s-a transformat într-o batjocorire a celor care au avut de suferit de pe urma acestui regim politic. Mânaţi de ură, un număr semnificativ de parlamentari nu au făcut decât să saboteze momentul condamnării regimului comunist ca ilegitim şi criminal. De ce? Poate că mulţi erau nostalgici sau poate că unii erau miraţi cum de tocmai Traian Băsescu face un asemenea gest. Am văzut cum ura a fost principalul vehicul care i-a determinat pe parlamentarii din legislatura trecută să voteze suspendarea preşedintelui”.

A încălcat legea, dar nu va fi sancţionat

Gabriel Mutu a încălcat art.64 al legii alegerilor locale, care prevede clar: „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00”. Numai că el nu va avea de suferit pentru că legislaţia este incompletă şi nu prevede sancţiuni pentru acţiunie de campanie înaintea declanşării oficiale a campaniei electorale. Dar mai sunt şi alte încălcări ale legislaţiei şi ne referim la Legea finanţării partidelor politice: flyer-ul pe care l-a răspândit în sectorul 6 nu conţine: denumirea operatorului economic care l-a realizat; codul unic de identificare al mandatarului financiar (cod unic care trebuie dat de AEP); tiraju. Toate aceste sunt prevăzute la articolul 29 din legea 113/2015 privind finanţarea actităţii partidelor politce şi a campaniilor electorale. Pentru încălcarea acestor prevederi, Mutu este pasibil doar de o amendă contravenţională între 10.000 şi 25.000, dar atenţie, numai dacă totul se întâmplă în timpul campaniei electorale. Şi deşi legea prevede tot la art.29, la alin. 5, că „Producerea si difuzarea de materiale de propaganda electorala in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege este interzisă”, nu regăsim niciunde o sancţiune pentru că Mutu a făcut ceva ce era interzis. Şi ar mai fi o problemă: cui a declarat Gabriel Mutu câţi bani a cheltuit? Este foarte important acest aspect, prin prisma Legii 113/2015. Dar ne este teamă că deja s-a început – şi nu ne referim doar la Mutu – fentarea în stil mare a legii.

Gabriel Mutu nu este singurul

Gabriel Mutu nu este singurul care a intrat deja în campanie electorală. Semnale sunt cam din mai multe locuri din ţară. Tot prin sectorul 6, în campanie se află şi un etern candidat (când al PC, când independent), Ştefan Florescu. Dar despre el nu se poate spune că a furat startul, pentru că el se află în campanie non-stop de vreo 8 ani. Acum câteva luni, Florescu a încercat să „dea lovitura”. A iniţiat o campanie de semnături pentru destituirea primarului sectorului 6, Rareş Mănescu. Eşec total pentru că la corturile instalate în zonele cele mai aglomerate din sectorul 6, nu doar că nu s-au îmbulzit semnatari, dar şi cei care au vrut să afle amănunte ale demersului au constatat că nu găsesc „crimele” primarului, ci doar promisiuni viitoare ale lui Florescu. Tot în Bucureşti, CNA a interzis în urmă cu două săptămâni un clip al unui ONG în care apărea liberalul Cristian Buşoi, clip care era transmis de posturile tv ale trustului Itact. În clip, apare Cristian Bușoi, discutând cu diferite persoane sau scriind cu markerul pe un flipchart sau gesticulând și vorbind (fără sonor). „Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților și doctorul Cristian Bușoi au creat singurul serviciu gratuit de asistență pentru pacienții din România”. CNA a interzis clipul susţinând că „publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. Decizia CNA a fost luată cu 8 voturi „pentru” şi o abţinere, de fapt o autorecuzare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.