×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 02:37
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Costuri subevaluate în sistemul sanitar
Tratamente decontate la prețuri mult mai mici

Una dintre bolile cronice ale sistemului medical din țara noastră este subevaluarea tratamentelor și operațiilor de către Casa Națională de Asigurări. Astfel, apar situațiile în care pacienții sau rudele lor cumpără medicamente și materiale sanitare pe timpul internării. Uneori, diferența dintre costul real și cel decontat este și de cinci ori mai mare, iar bolnavul suportă consecințele.

Nu puțini sunt cei care au fost nevoiți să cumpere medicamente pe timpul internării lor sau a rudelor. „Soțul meu a fost internat două săptămâni în spital și a trebuit să cumpăr tot. M-au trimis la farmaciile de lângă spital și mi-au spus că fondurile alocate de stat pentru tratarea pacienților sunt insuficiente“, povestește o femeie revoltată de această situație.

Unde este greșeala

Bugetele spitalelor se calculează în funcție de numărul pacienților internați, complexitatea cazurilor și un coeficient stabilit de autorități. Numai că, acest coeficient este subevaluat, astfel că CNAS nu decontează niciodată tratamentele la valoarea reală. „De exemplu, o operație pe care noi o făceam, pneumonectomia simplă, era decontată la aceeași valoare cu pneumonectomia cu rezecție de carenă. Adică, pe lângă plămân mai scoți și o parte din trahee. A doua intervenție este mult mai scumpă, are riscuri mult mai mari“, explică medicul Florin Chirculescu.

CNAS nu are soluții

Şi reprezentanţii spitalelor private se plâng de acelaşi lucru. De exemplu, potrivit Palmed, pentru o analiză pentru tiroidă, statul decontează 20 de lei. Costul real este de 35 de lei. Pentru o endoscopie digestivă, statul plăteşte 370 de lei. Cu 75 de lei mai puţin decât valoarea reală. „Încercăm să introducem o contribuție personală a pacientului. Aceasta înseamnă că pacientul contribuie cu diferența aceasta dintre tariful decontat de CNAS și costul real al investigației. Nu este interzis, dar nici permis. Este la limita legalității. Am angajat și avocați și o să încercăm și în instanță să ne facem dreptate“, explică Cristian Hotoboc, președinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că în ultimii ani a crescut valoarea tratamentelor decontate şi că acestea sunt stabilite în urma negocierilor cu Colegiul Medicilor şi cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale. Nu au putut preciza însă când vor găsi bani suficienţi pentru a plăti serviciile medicale la valoarea reală.

370 de lei decontează statul pentru o endoscopie digestivă, cu 75 de lei mai puțin decât valoarea reală

Sonia TeodorescuPublicat Vineri, 18 august 2017
1545
 | 1
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
bel ami
+1
CNAS sa studieze mai pe indelete cat costa in acte comparativ cu realitatea ziua de spitalizare pe bolnav internat; pe langa tratamente si medicamente fictive, inclusiv hrana, serviciile social, toaleta, apa curenta, consumabile - hartie igienica, sapun, dezinfectanti. SA FACA PUBLIC REZULTATELE! Sa vedeti ce "surprize" va avea si vom avea!
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+2
Milioanele de euro, sant la Familia COCOS, vedeti ce contracte au SORA-SA si alti ciumeti, asa veti intelege, ca MAFIA, e abonata la CONTRACTELE cu SPITALELE, dar ele doar iau banii, restul, cumpara PACIENTII.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
florinakis
+1
sumele alea mici sunt preturile la coaforu' parlamentului si la cantina guvernului ... multi dintre factorii de decizie habar n-au de realitatile zilnice ... ne intrebam de ce nu se potrivesc si nu functioneaza multe din serviciile catre populatie ...??? pai daca sunt croite aiurea, fara corespondenta in realitate ...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
lili
+3
De unde Bani pentru Sanatate? PSDeii ce sa mai fure, daca bagam Banii in Sanatate, Educatie, Aparare, Autostrazi???!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Ion Br @ lili
+2
Să luăm de la Băsescu, Boc, Videanu, Giuttensteini, Bercovici, Cocoș, Pinalti, Fenechii, Fluturi și Diva de Pleșcoi! Dar sunt și alte dive mai mici ... dar feroci! Alina, Vass, Turcan , Kobe - Smacuri & Unguent ... Conduși de NUP Orban! Vă invit să completați !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Guvernul pafariștilor
Publicat acum 14 ore şi 20 minute
Asociația Magistraților pune tunurile pe CSM
Publicat acum 8 ore şi un minut
Olguța Vasilescu: Asta se urmăreşte
Publicat acum 17 ore şi 26 minute
Antena 3: Dragnea, cu fiul la DNA
Publicat acum 11 ore şi 42 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 47 minute
Simona Popescu

Pentru cei care-şi iau lumina din Facebook menţionez că Fellini nu este un italian fotbalist sau un rroma manelist, nici măcar o marcă de cauciucuri.

Simona PopescuPublicat acum 7 ore şi 34 minute