„Trece şi prin perete”, în selecţia oficială a „Quinzaine des Réalisateurs”

Scurtmetrajul “Trece şi prin perete”, în regia lui Radu Jude, a fost selecţionat în secţiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc luna viitoare, în perioada 14 – 25 mai.

Regizorul Radu Jude se întoarce la Cannes cu noul scurtmetraj după ce filmul “O umbră de nor” a avut premiera mondială anul trecut în cadrul aceleiaşi secţiuni.

Scenariul filmului “Trece şi prin perete” poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia este concepută de Adi Cristea, iar costumele de Maria Pitea.

Din distribuţie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaşte din multipremiatul lungmetraj „Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude.

Scurtmetrajul “Trece şi prin perete” este o adaptare liberă după povestirea “În magazie” de A.P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de “Micro Film” în coproducţie cu “Mitra Film” şi “Cinelabs România”. Producători, Radu Jude şi Ada Solomon.

Şerban Pavlu în Toată lumea din familia noastră

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă” şi „Alexandra”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul “CICAE” la Festivalul de la Berlin, premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea “Forum”, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie a anului trecut.

„Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu – “Bayard d’Or” – şi Premiul pentru cel mai bun actor la “Namur IFF”, Marele Premiu la “CinEast IFF”, Trofeul Festivalului Internaţional de Film “Anonimul”, premiul “Zilelor Filmului Românesc” la “TIFF” şi Premiul pentru regie, alături de Premiul Publicului, la “B-EST IFF”.

În prezent, regizorul Radu Jude se pregăteşte de cel de-al treilea lungmetraj, “Aferim!”, film care va intra în producţie la mijlocul lunii iunie. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani,“AFERIM!” a primit susţinerea uneia dintre cele mai importante surse de finanţare a proiectelor cinematografice din Germania – “Fondul de film şi media al Regiunii Renania de Nord –Westfalia” (NRW).

Pelicula, ce va intra în producţie la mijlocul lunii iunie, a primit săptămâna aceasta o finanţare de 180.000 de euro din partea “Film und Medienstiftung NRW”.

Cea mai fericită fată din lume

Povestea westernului balcanic “Aferim!” se petrece în Valahia primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, perioadă în care, deşi Ţările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente şi ireversibile, existau încă realităţi sociale care ţineau de un alt timp şi de o altă mentalitate. Una dintre aceste realităţi o reprezintă sclavia romilor, care a durat din secolul al XIII-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, fenomen vag cunoscut şi aproape inexistent în dezbaterea publică actuală, deşi repercusiunile lui afectează în continuare viaţa socială din România. Similar, relaţiile dintre bărbaţi şi femei sunt încă, cel puţin în mediul rural, guvernate de un tip de mentalitate care vine din trecut, fără ca noi, cei de azi, să fim cu adevărat conştienţi de asta.

Subiectul filmului se concentrează în jurul zapciului Costandin, care este angajat de boierul din zona lui să-l găsească pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodăria sa.

Scenariul este semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea va purta semnătura lui Marius Panduru, scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu, iar costumele vor fi realizate de Dana Păpăruz.

În plus, regizorul are în pregătire şi un alt proiect cinematografic: “Inimi cicatrizate”, o adaptare după Max Blecher.

Cel de-al treilea proiect de lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude, produs de “Hi Film Productions”, a mai primit până acum sprijin din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondului Cinematografic Naţional din Bulgaria, Programului “Media” al Uniunii Europene şi Programului “Eurimages” al Consiliului Europei şi este realizat cu participarea “HBO Europe”.

Secvenţă din pelicula Trece şi prin perete

”Quinzaine des Réalisateurs” este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul secţiunii “Quinzaine des Réalisateurs” au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

Cea de a 46-a ediţie a acestei secţiuni paralele şi independente a Festivalului de la Cannes, creată în 1969 de “Societatea Realizatorilor de Film”, este plasată sub dublul semn al filmelor poliţiste şi al comediei, dar horror-ul este prezent şi el, cu versiunea restaurată a filmului-cult “Massacre à la tronçonneuse”, semnat în 1974 de regizorul Tobe Hooper.

În programul de anul acesta au fost reţinute 19 pelicule, printre care, “Bande de filles”, a regizoarei franceze Céline Sciamma, care va deschide competiţia în 15 mai, “Les Combattants” de Thomas Cailley, “Mange tes morts” de Jean-Charles Hue şi “P’tit quinquin” de Bruno Dumont, dar şi “Texas Chain Saw Massacre”, al regizorului Tobe Hooper, “Queen and Country”, al regizorului britanic în vârstă de 81 de ani John Boorman, “Le Conte de la princesse Kaguya”, al maestrului japonez al desenului animat Isao Takahata, în vârstă de 78 de ani.

Două filme israeliene, “Next to Her” şi “Gett”, au fost, de asemenea, selecţionate, alături de filme din Canada sau Coreea de Sud.

Începând din 2002, “Societatea Regizorilor de Film” omagiază un regizor “pentru calităţile novatoare ale filmelor sale, pentru îndrăzneala şi intransigenţa în regie şi în producţie”, cu Premiul “Carrosse d’or”. Anul acesta, distincţia îi va fi închinată lui Alain Resnais, reprezentat la Cannes de producătorul ultimelor sale filme, Jean-Louis Livi, şi de asistentul lui la numeroase pelicule, Christophe Jeauffroy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.