Trei cuvinte în engleză care au salvat viața a zeci de francezi

Președintele Francois Hollande le-a acordat, luni 24 august, Legiunea de Onoare celor trei tineri americani care l-au neutralizat pe teroristul de origine marocană Ayub El-Khazzani, care se pregătea să deschidă focul într-un tren Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris. A fost decorat și un alt pasager, britanicul Chris Normasn, în vârstă de 62 de ani.

Cetățeanul francez care a dorit să-și păstreze anonimatul și care a intervenit și el împotriva teroristului, la fel ca și franco-americanul Mark Moogalian, 51 de ani, rănit de singurul glonț care a fost tras, vor primi cea mai înaltă distincție a statului francez în zilele ce vor urma.

”În fața terorismului există și binele, pe care voi îl încarnați”, a spus Hollande în cadrul ceremoniei, lăudând curajul și sângele rece al celor patru. ”Pentru a va demonstra recunoștința noastră, doresc să vă acord în mod excepțional Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție ce o pot atribui”, a spus Hollande.

Trei cuvinte par să fi schimbat soarta pasagerilor din trenul Amsterdam-Paris, vineri, 21 august: ”Let’s go!”, scrie Le Monde. Atât i-a spus Alek Skarlatos, militar în Garda Națioana a SUA, prietenului său Stone Spencer, militar la o bază americană din Insulele Azore. Spencer a fost eroul intervenției disperate împotriva teroristului și a avut de suferit – a fost rănit la cap si la mână.

Stone Spencer dormea profund, a fost trezit de prietenul său și nu a stat mult pe gânduri când l-a vazut pe bărbatul cu un kalașnikovul armatce părea blocat, cu mai multe încărcătoare asupra sa. ”Alek mi-a spus ”let’s go”. Suspectul părea gata să lupte până la capăt”, a spus Spencer. A fost vorba deopotrivă despre instinctul de supraviețuire și de experiența antrenamentului militar, spun cei doi. Distanța era mai mare de zece metri, așa că s-au repezit asupra lui El-Khazzani. Spencer l-a lovit până când suspectul și-a pierdut cunoștinta, apoi a încercat să oprească sângerarea lui Mark Moogalian, rănit de glonțul care a ieșit pe țeava armei.

Cei doi militari americani spun că suspectul nu avea experiență în mânuirea unei arme. Si-au data seama de asta și acesta a fost marele lor noroc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.