„Trei surori”, spectacol marca Cornel Todea

2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (29 ianuarie 1860 – 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Prima dintre acestea este capodopera Trei surori, a cărei ecranizare TVR poartă amprenta maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter şi V. Jianu). Spectacolul, care a avut premiera tv în anul 1993, va fi difuzat în preajma aniversării lui A. P. Cehov – luni, 26 ianuarie 2015, de la ora 19.10, la TVR 2.

Scenă din spectacol

Cea mai mare dorinţă a surorilor Olga (Mirela Gorea), Maşa (Raluca Penu) şi Irina (Ana Ciontea) este să se întoarcă la Moscova, acolo unde s-au născut… Cu toate acestea, dorinţa lor se pierde într-o aşteptare continuă, strecurată printre intrigi, conflicte şi amintiri. Tensiunile cresc din cauza patimii fratelui lor, Andrei (Adrian Titieni), pentru jocurile de noroc. Disperat şi constrâns de datorii, acesta ajunge chiar în situaţia de a ipoteca, fără consimţământul surorilor, casa în care locuiesc. Andrei nu este singurul care suferă transformări de-a lungul anilor. Şi Natalia (Maia Morgenstern), cea care i-a devenit soţie, se schimbă din clipa mutării în casa acestora…

Raluca Penu o întruchipează pe Maşa

Din distribuţia spectacolului mai fac parte: Radu Duda (în rolul lui Kulîghin), Şerban Ionescu (Verşinin), Valentin Uritescu (Cebutîkin), Mihai Bisericanu (Tuzenbah), Claudiu Istodor (Solionîi), Mihai Verbiţchi (Fedotik), Cristian Irimia (Rode), Ica Matache (Anfisa), Eugen Apostol (Ferapont).

Director de imagine: Ovidiu Drugă. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Eugenia Botănescu.

Ana Ciontea îi dă viaţă pe scenă Irinei

Anul acesta reprezintă şi un prilej de comemorare a celui care a semnat pentru acest spectacol adaptarea şi regia artistică, ca pentru multe alte producţii de teatru TVR: regretatul regizor Cornel Todea, de la naşterea căruia se vor împlini 8 decenii (18 noiembrie 1935 – 30 august 2012).

Adrian Titieni în rolul lui Andrei

În luna februarie, Teatrul Naţional de Televiziune readuce în faţa telespectatorilor o altă creaţie cehoviană, păstrată în Arhiva de Aur TVR – Nunta, de data aceasta în regia artistică a lui Beatrice (Bleonţ) Rancea (premiera tv: 1994). În distribuţie: Dorin Rambu, Marilena Chelaru, Luminiţa Militaru, Robert Radoveanu, Vasile Toma, Zoltan Lovas, Luminiţa Erga, Marius Capotă, Ionuţ Brancu, formaţia instrumentală condusă de Mihai Turcitu. Spectacolul va fi difuzat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2.

Maia Morgenstern este Natalia

Iubitorii dramaturgiei ruseşti pot urmări online, pe www.TVRplus.ro, cea mai recentă montare a Casei de Producţie TVR după o piesă de Cehov – Unchiul Vanea, spectacolul-eveniment cu o distribuţie de excepţie, montat în vara anului trecut în studiourile TVR, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky (realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra).

Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.

Valentin Uritescu în rolul Cebutikin

Până la finele acestui an, Casa de Producţie TVR a programat şi ecranizarea altor piese ale marelui dramaturg rus, printre care şi Salonul 6, în regia lui Vitalie Lupaşcu, şi Trei surori, în versiunea regizorală a lui Dominic Dembinski (preluat de la Teatrul de Stat din Constanţa şi montat recent în studiourile TVR), două spectacole noi ale căror filmări au fost deja finalizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.