Trei surprize au schimbat radical calculele calificărilor

Echipele londoneze joacă adevărate finale pentru a se califica mai departe. Echipele din fosta URSS ţin steagul sus. De cine trebuie să se teamă Bayern Munchen.

Rezultatele şi clasamentele după 5 etape: E – H

Grupa E

BATE Borisov – Bayer Leverkusen 1-1 (1-0)

FC Barcelona – AS Roma 6-1 (3-0)

Clasament

  1. FC Barcelona – 13 puncte (Q)
  2. AS Roma – 5 puncte
  3. Bayer Leverkusen – 5 puncte
  4. BATE Borisov – 4 puncte

Ultima etapă:

Bayer Leverkusen – FC Barcelona

AS Roma – BATE Borisov

Un spectacol „marca” Barceloma

  • După ce dai 4 goluri în deplasare lui Real Madrid, este imposibil să nu marchezi mai multe goluri acasă unei AS Roma, care se ştie, deşi este echipă italiană, nu are o apărare strălucită. Marţi noaptea pe „Nou Camp”, catalanii au oferit un spectacol fotbalistic de gală, scorul de pe tabela de marcaj nereflectând realitatea de pe teren. Un 9 sau 10-1 ar fi fost scorul corect într-un meci în care tripleta Messi-Suarez-Neymar a vrut să demosntreze că este peste tripleta Gullit-Van Basten- Rijkaard, cea care a dirijat marele AC Milan de acum 25 de ani. AS Roma a fost redusă la proporţiile unei echipe de Serie C, ea nereuşind deloc să se ridice la nivelul unei echipe care are totuşi şanse să prindă optimile LC. Mai trebuie reţinut un amănunt legat de acest meci: antrenorul catalanilor, Luis Enrique a fost dat afară, ca necorespunzător, după numai un sezon, în 2012, de la AS Roma. Acum, şi-a luat revanşa.
  • Egalul de la Borisov reprezintă o surpriză total nescontată. Una dintre puterile din Bundesliga nu a reuşit să se impună în faţa unei echipe ceva, ceva mai răsărite din Estul Europei, dar una rudimentară şi care prinde grupele datorită regulamentului actual al Ligii Campionilor. Este adevărat, gazdele nu ar fi reuşit surpriza fără o uriaşă eroare a portarului neamţ Leno, dar adevărata surpriză o reprezintă faptul că germanii s-au blocat sistematic fie la ultima pasă, fie în momentul în care trebuiau să tragă spre poartă. Pentru a avea o imagine a meciului, trebuie să spunem căoaspeţii au tras 21 de şuturi, 7 pe spaţiul porţii, iar gazdele doar 4, şi doar 1 pe spaţiul porţii, adică şutul din minutul 2 prin care a înscris.
  • În această grupă, FC Barcelona este deja calificată şi, teoretic, oricare din celelalte 3 echipe poate prinde locul 2. Cum o bombă nu cade de două ori în acelaşi loc, este totuşi greu de crezut că AS Roma nu va câştiga cu BATE pe „Olimpico” şi se va califica mai departe, chiar dacă Bayer o va învinge (nu credem) pe Barcelona. Aceasta pentru că italienii stau mai bine la „directe” decât germanii.

Grupa F

Bayern Munchen – Olympiacos Pireu 4-0 (3-0)

Arsenal Londra – Dinamo Zagreb 3-0 (2-0)

Clasament

  1. Bayern Munchen – 12 puncte (Q)
  2. Olympiacos Pireu – 9 puncte
  3. Arsenal Londra – 6 puncte
  4. Dinamo Zagreb – 3 puncte (E)

Ultima etapă:

Olympiacos Pireu – Arsenal Londra

Dinamo Zagreb – Bayern Munchen

„Finală” la Atena

  • Arsenal Londra nu a avut nicio problemă acasă cu Dinamo Zagreb. Un 3-0 sec, care putea fi mai mare, dar Eduardo şi-a adus aminte că a fost titular la naţionala Portugaliei şi a făcut un meci mare pe „Emirates”. Londonezii sunt obligaţi, pentru a prinde optimile LC, să bată la Atena la două goluri diferenţă sau la un gol, dar obligatoriu cu minim 3-2.
  • Celălalt „monstru” al Europei, Bayern Munchen s-a distrat pur şi simplu cu grecii de la Olympiacos, 4-0 fiind un scor foarte blând pe un stadion unde Dinamo Zagreb şi Arsenal au luat fiecare câte 5 goluri. Guardiola cu 2 titulari în „infirmerie”, cu alţi 3 pe bancă şi-a permis să înceapă cu Badstuber, care de aproape un an nu a jucat din cauza unei accidentări grave. Redebutul său a fost de rău augur, pentru că a luat „roşu” şi nu va juca în ultima etapă în grupă. Bayern are la ora actuală în Europa, doar două rivale: pe FC Barcelona şi pe …Bayern Munchen.

Grupa G

FC Porto – Dinamo Kiev 0-2 (0-1)

Maccabi Tel Aviv – Chelsea Londra 0-4 (0-1)

Clasament

  1. FC Porto – 10 puncte
  2. Chelsea Londra – 10 puncte
  3. Dinamo Kiev – 8 puncte
  4. Maccabi Tel Aviv – 0 puncte (E)

Ultima etapă

Chelsea Londra – FC Porto

Dinamo Kiev – Maccabi Tel Aviv

Toate calculele au fost aruncate în aer

  • Pe „Dragão”, portughezii aveau nevoie de un singur punct, pentru a fi matematic calificaţi în optimile LC. Şi atenţie, acel singur punct, califica, de la distanţă şi pe Chelsea. Numai că acel punct nu a venit, pentru că Dinamo Kiev le-a luat pe toate cele 3 puse în joc, producând o surpriză uriaşă. Dar, atenţie, surpriza este uriaşă doar dacă ne raportăm la clasamentul după 4 etape şi mai ales la valoare şi la performanţele europene (cel recente, evident) dintre cele două. În teren, lucrurile nu au reflectat aceste aspecte. Dinamo Kiev a jucat ca o super echipă – este mult peste echipa care acum un an făcea instrucţie (3-1 şi 2-0) cu Steaua în grupele Europa League – şi a meritat pe deplin victoria. Este adevărat, la scorul de 1-0, un jucător de la Porto a fost clar faultat în careu, dar arbitrul, aflat la 2 metri distanţă, a închis ochii.
  • Chelsea a câştigat fără drept de apel la Haifa, cu Maccabi Tel Aviv. În prima repriză am asistat la un meci de „handbal” la o singură poartă şi doar uriaşele ratări ale oaspeţilor a făcut ca scorul la pauză să fie doar 0-1. În partea a doua englezii s-au desprins fără probleme, chiar dacă şi israeliţii au avut două situaţii bune la poarta lui Begovic.
  • Pentru ultima etapă – în care în mod normal ambele partide ar fi trebuit să fie „amicale” – calculele sunt următoarele: Dinamo Kiev joacă acasă cu Maccabi, echipă cu 0 puncte şi nu credem că nu poate învinge. Victoria îi califică pe ukrainieni, în premieră în optimile LC (formatul actual), indiferent de ce se întâmplă la Londra. În capitala Angliei, va fi o adevărată finală pentru locul 2. La meci egal (rezultat combinat cu o victorie a lui Dinamo acasă cu Maccabi), vor fi 3 echipe cu 11 puncte şi se califică Dinamo şi Chelsea la golaverajul în 3. Dacă bat gazdele, ordinea va fi Chelsea şi Dinamo, iar dacă bat portughezii, ordinea va fi Porto şi Dinamo.

Grupa H

Olympique Lyon – KAA Gent 1-2 (1-1)

Zenit Sankt Petersburg – FC Valencia 2-0 (1-0)

Clasament

  1. Zenit Sankt Petersburg – 15 puncte (Q)
  2. KAA Gent – 7 punct
  3. FC Valencia – 6 puncte
  4. Olympique Lyon – 1 punct (E)

Ultima etapă:

FC Valencia – Olympique Lyon

KAA Gent – Zenit Sankt Petersburg

KAA Gent a dat lovitura

  • Zenit Sankt Petersburg nu a avut nicio problemă cu echipa cvasi-experimentală a Valenciei (5 titulari şi 2 prime rezerve absentând), scorul de 2-0 fiind unul normal. Ruşii sunt singura echipă cu maxim de puncte după 5 etape.
  • KAA Gent a dat lovitura la Lyon, în minutul 90+5, printr-un gol de antologie: un jucător belgian a trimis mingea cu capul în bară, mingea a căzut la vreo 10-12 de cm dincolo de linia porţii, dar arbitrul nu a arătat centrul terenului; în acelaşi timp, un apărător francez a scos cu piciorul mingea din poartă, numai că mingea l-a lovit violent în cap pe belgianul care reluase spre poartă – acesta sărise în sus cu mâinile ridicate cerând validare golului – şi din acest carambol mingea a intrat din nou în poartă, de această dată golul fiind validat. Victoria belgienilor reprezintă o surpriză, ţinând cont că sunt debutanţi în grupele LC, iar această surpriză a încurcat şi ea calculele calificării. Gent, în caz de înfrângere la Lyon, avea şanse mici să prindă şi locul de Europa League, dar acum este în cărţi pentru calificarea în optimile LC. În ultima etapă, dacă Gent şi Valencia obţin rezultate identice, se califică belgienii. Dacă Gent pierde şi Valecia face egal, atunci tot belgienii se califică, pentru că stau mai bine în „dubla” cu spaniolii. FC Valencia are doar şansa victoriei combinate cu un egal sau o înfrângere a belgienilor. La prima vedere Gent are un meci foarte greu cu Zenit, dar trebuie ţinut cont de faptul că Axel Witsel este suspendat, iar Criscito, Yusupov si Hulk sunt la un cartonaş de suspendare şi probabil nu vor fi decisivi, pentru a nu risca în primul meci din optimi.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.