Trei televiziuni ne-au dat pe 8 decembrie, drept “caldă”, o ştire din 2006

Au uitat că au mai avut subiectul cu luni în urmă. Realitatea TV inventează ştiri. Subiectul este serios, un fost ministru a promis, dar nu a făcut nimic.

Titlurile zilei la RTV, RoTV şi Digi24

Marţi 8 decembrie, pe micile ecrane şi pe site-urile televiziunilor se rostogoleşte un subiect şocant. Câteva titluri: “Numărul de câini de la stână, stabilit prin lege – Digi 24 TV; “Parlamentarii au stabilit: Cel MULT trei CÂINI la o STÂNĂ. Ce AMENZI pot primi CIOBANII care nu respectă legea” – România TV; “Aleşii stabilesc prin lege câţi câini sunt permişi la o stână. Cioban: Nu putem să îi omorâm” – Realitatea TV; “Ministrul Achim Irimescu despre Legea care REGLEMENTEAZĂ numărul CÂINILOR la o STÂNĂ: Sper să o putem MODIFICA” – România Tv.

Acum să vedem care este “ştirea”. Ni se spune – cu un ton ironic inchizitor la adresa parlamentarilor – că aceştia au votat o lege prin care ciobanii au dreptul la un singur câine la stână dacă sunt la şes, doi câini dacă stâna este la deal şi trei câini dacă stâna este la munte. Mai aflăm că depăşirea numărului de câini se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.500 de lei. Dintr-o coadă de ştire, la unele televiziuni, sau ştire “actualizată” în altă parte, aflăm că ciobanii se revoltă şi că vor protesta în faţa Parlamentului pe 15 decembrie şi că noul ministru al Agriculturii nu agreează legea şi speră în modificarea ei.

O lege din… 2006

Cum pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului nu am găsit nimic în ultimele 30 de zile şi niciuna din surse nu preciza CÂND “au votat aleşii”, am contactat mai mulţi deputaţi şi senatori şi aşa am aflat că povestea cu câinii de stână se regăseşte în “Legea vânătorii pe care am votat-o în luna iunie, acest an, cu reexaminare cu tot venită de la Klaus Iohannis”. Deci 3 televiziuni de ştiri ne-au prezentat drept nouă o ştire de acum 6 luni. Asta la prima vedere. Pentru că verificând fişa Legii 149 din 24 iunie 2015 (legea “vânătorii”) a reieşit negru pe alb că articolul 23, litera k, cel care se referă la numărul de câini permişi la stâne, nu este deloc nou, prevederile lui datând din 2006, când s-a adoptat Legea 407/2006, legea “vânătorii”, legea care a fost modificată în iunie 2015. O palmă pentru ştirişti, care au drept “caldă” o prevedere legală din 2006! Nu trebuie să mai spunem, ştirile au fost preluate pe nemestecate de mai multe site-uri (unele chiar ale unor ziare cunoscute şi foarte citite) şi au existat situaţii în care nici măcar sursa nu a fost citată.

Realitatea TV plusează şi inventează

Culmea penibilului privind “subiectul zilei” s-a înregistrat la Realitatea TV, în emisiunea “Oameni şi fapte”. Aici, o fătucă invitată în emisiunea Emei Zeicescu ne spunea că legea este ACUM în parlament şi că “a trecut deja de prima cameră”. Evident, care era “prima cameră”, nu am fost informaţi, pentru că şi invenţiile au limita lor.

Amnezii pe la unele televiziuni

La unele televiziuni se pare că ştiriştii suferă de amnezie. Altfel nu se explică de ce au ieşit acum cu subiectul numărului de câini permişi la stâne. Digi 24 TV avea pe 21 august 2014 următorul titlu: “Câinii mărul discordiei”. În text exista următoarea formulare: “Crescătorii de oi din Sibiu, care se bazează pe câini pentru paza turmelor, spun că vânătorii au ajuns să le împuște animalele. Asta pentru că legea nu le permite ciobanilor să aibă mai mult de 3 câini la munte și doar 2 câini în zonele de deal”. Deci, la Digi 24 se ştie din 2014 de respectivele prevederi legale. Amnezici sunt şi cei de la România TV. Pe 18 septembrie 2015, găsim următorul titlu pe site: “Legi bizare în Parlament. Cel mult trei câini la o stână”. Ni se prezintă de fapt acelaşi lucru ca şi acum, culmea, pe site, atât în septembrie, cât şi în decembrie semnatarul textelor este Iulian Tudor. Să fi uitat ce a scris în luna septembrie sau Iulian Tudor crede că românii au memorie scurtă!

Problema este serioasă, dar…

Numărul de câini permişi la stâne a fost reglementat deci de guvernul Tăriceanu I încă din iunie 2005 şi proiectul a fost trimis Parlamentului în luna august a anului respectiv. Este greu de aflat după atâţia ani cine a lucrat concret pe textul proiectului. Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu erau atunci miniştri la Agricultură şi la Mediu, ministere în sfera cărora intra Legea vânătorii. Evident, numărul de câini stabiliţi pentru o stână a reprezentat o aberaţie. De asemenea, tot la capitolul aberaţii trebuie trecut şi faptul că actualii parlamentari care au modificat radical legea din 2006 nu au modificat şi articolul legat de numărul câinilor de stână. Şi, atenţie, între 2011 şi 2014, în presă au apărut numeroase ştiri referitoare la conflicte – foarte multe sângeroase – între ciobani şi vânători, ultimii nu de puţine ori împuşcând câini de pază pentru că “le permitea legea”. Probabil că parlamentarii nu au umblat la respectivul articol din lege pentru că nu s-a vrut. Pe 2 aprilie 2015, în faţa guvernului un grup masiv de ciobani a protestat în faţa sediului Guvernului, una dintre revendicările solicitate fiind şi cea legată de limitarea numărului de câini. Reprezentanţii protestatarilor au discutat atunci cu ministrul agriculturii, Daniel Constantin, care ulterior a declarat: “Au solicitat sprijin legat de Legea vânătorii. Există câteva inţiative în momentul de faţă la nivelul Parlamentului şi ne-am angajat că le vom susţine, le vom fundamenta, astfel încât proprietarii de terenuri, de păşuni sau cei care au stâni să nu fie afectaţi de anumite prevederi din Legea vânătorii. Şi aici trebuie reglementat în primul rând regimul câinilor de la stânele respective. Nu există în momentul de faţă niciun fel de protecţie. Dacă aceştia nu au elemente de identificare, ei pot fi consideraţi prădători şi pot fi împuşcaţi de către vânători sau de cei care sunt proprietari sau membri ai asociaţiilor de vânătoare (…) Vor să fie o reglementare mult mai clară astfel încât să existe o protecţie faţă de câinii care păzesc stânile respective”. Vorbe goale. Ministrul de atunci, Daniel Constantin, a promis, dar nu a intervenit în Parlament când s-a dezbătut legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.