×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 07:50
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Trezirea la realitate: Ion Cristoiu și presa franceză
Încă de la instalare, FSN se prezintă drept singura formaţiune capabilă să redreseze ţara, în cadrul CAER şi al Pactului de la Varşovia
Încă de la instalare, FSN se prezintă drept singura formaţiune capabilă să redreseze ţara, în cadrul CAER şi al Pactului de la Varşovia

Atât în ultima decadă a lunii decembrie 1989, cât şi în prima săptămână din ianuarie 1990, imaginea proiectată cu putere de evenimente, de zvonul despre ele, precum şi de interpretarea lor mediatică (în primul rând prin televiziune) s-a constituit într-un tablou general şi simplu, dar suficient al revoluţiei. Ceea ce presa franceză numea „o istorie convenabilă a acestei tulburări eroice şi teatrale”1 părea la Bucureşti o revoluţie autentică, încărcată de legendă istorică:

Scenariul populist şi convenţional

1. Poporul român n-a mai răbdat dictatura personală a lui Nicolae Ceauşescu, n-a mai suportat condiţiile proaste de viaţă şi s-a revoltat spontan împotriva regimului, mai întâi la Timişoara, apoi la Bucureşti şi în alte localităţi mari.
2. Încă de la început, adică de la Timişoara, acţiunea eroică a populaţiei, în frunte cu tinerii, s-a îndreptat împotriva sistemului comunist, pe care a vrut să-l dărâme, atrăgând de partea sa Armata, „suflet din sufletul poporului român“.
3. Poporul care a luptat în stradă a fost conştient că înfăptuieşte o revoluţie, motiv pentru care el a avut şi o conştiinţă politică bine definită, exprimată prin vocea primilor săi lideri: Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Dan Iosif, Dumitru Dincă, Romeo Raicu.
4. Valul revoluţionar a determinat fuga dictatorului şi ridicarea la conducerea statului a unui grup de revoluţionari condus de Ion Iliescu, disident urmărit permanent de Securitate, pentru că era adversarul politic al lui Nicolae Ceauşescu. Poporul a încredinţat acestui grup puterea şi dreptul de a conduce ţara în era postcomunistă.
5. Armata ţării nu a tras în popor, ci a luptat eroic cu teroriştii-securişti, copii orfani crescuţi de Ceauşescu pentru a forma o gardă personală fanatică, la care s-au asociat terorişti arabi angajaţi de Ceauşescu pe baza relaţiilor sale de prietenie cu liderii palestinieni, libieni şi irakieni. Armata a trecut de partea poporului atunci când Ceauşescu a ordonat asasinarea ministrului Apărării Vasile Milea, erou naţional care s-a opus masacrului. Revoluţia este rezultatul efortului comun al revoluţionarilor din stradă, al Armatei şi al liderilor emanaţi de revoluţie.

Ion Cristoiu: întrebările care nasc întrebări

Această imagine falsă a persistat, în realitate, un timp extrem de scurt, destrămându-se destul de repede la lumina bătăliei politice care a urmat. Primul semnal serios a fost tras de gazetarul Ion Cristoiu, printr-un articol care a devenit între timp izvor istoric: „22 decembrie 1989 – o după amiază cu prea multe întrebări“, publicat în revista EXPRES la 23 februarie 1990. Folosind cu profesionalism procedeul literar al apostrofei şi figura de stil a interogaţiei retorice, Cristoiu făcea un inventar al întrebărilor grele despre „revoluţie“, la care nu s-a răspuns şi a căror lipsă de răspuns îngreuna înţelegerea procesului politico-militar prin care trecea atunci România. „Elucidarea misterului în care plutesc evenimentele din decembrie nu e o chestiune pur intelectuală – scria Ion Cristoiu. Nu de dragul adevărului istoric se nelinişteşte opinia publică românească. Pentru că întrebările de sus nasc alte întrebări, mult mai grave, vizând soarta fragedei noastre democraţii şi poate chiar soarta noastră ca popor. Cine are interes să nu spună adevărul până la capăt? Ce interese naţionale şi internaţionale stau în spatele unor mistere ale mişcării din decembrie? S-a promis cumva un preţ? Dacă da, cui şi cât?“.2

Ion Iliescu, un „conducător deja instalat“

Astăzi, când putem da un răspuns coerent la întrebările gazetarului, şi chiar el dă astfel de răspunsuri, problematica deschisă de Ion Cristoiu atunci nu pare a fi atât de penetrantă, dar în februarie 1990 ea reprezenta o strângere în mână a unei răni purulente care producea un ţipăt asurzitor din partea Puterii. Ion Cristoiu era o autoritate recunoscută şi, mai mult, cultivată de FSN pentru felul radical şi lucid cu care amenda fabulaţiile şi freneziile politice ale Opoziţiei. În mod insinuant şi diversionist, politicianul fesenist Ion Cârstoiu era cules în toate publicaţiile FSN cu numele Ion Cristoiu, pentru a se sugera că gazetarul este înrolat în partid. Ba chiar apărea şi ca membru al Comitetului Director FSN din 1991. Şi tocmai de la cel mai apreciat jurnalist venea bomba: „Câtă vreme adevărul nu va fi dezvăluit în totalitate, cu îndrăzneala revoluţionară a tinerilor de la baricada de la Intercontinental, în orice cuvânt al domnilor Ion Iliescu sau Petre Roman se va bănui altceva“.3 „Ce vor militarii?“ era o întrebare care atingea problema transferului de la baza de putere din faptul revoluţionar decembrie 1989 la baza de putere civilă a CFSN-ului din ianuarie. Tinerii militari intraseră, de fapt, în conflict cu „cei care au confiscat Revoluţia“, locuţiune jurnalistică prin care Ion Cristoiu, un om de Stânga, certifica drept autentic mesajul Opoziţiei; apariţia lui Ion Iliescu în ipostaza de „conducător deja instalat“ şi numirea ca ministru al Apărării a lui Nicolae Militaru, încă din după amiaza de 22 decembrie4, nu cum afirma şi continuă să afirme diversionist Ion Iliescu, mutând numirea pe 24 decembrie; faptul că ni se pregătea o perestroikă, iar manifestaţia din seara de 22 decembrie din Piaţa Palatului a dat acest plan peste cap, ş.c.l, toate aceste subiecte critice ale evenimentelor din decembrie erau transformate într-o primă concluzie devastatoare pentru Ion Iliescu şi FSN: în decembrie 1989 n-a avut loc o revoluţie, ci o lovitură de stat cu sprijin din afară, pentru care încă nu se cunoaşte preţul pe care trebuie să-l plătească naţiunea română. Ion Cristoiu făcea aluzie la sovietici într-un mod destul de transparent.

Un răspuns la întrebarea: de ce au dispărut teroriștii?

Este totuşi şocant să constatăm că presa franceză identifica mecanismele principale ale diversiunii, inclusiv cea cu represiunea Securităţii, încă din ianuarie 1990, fapt care în România va fi revelat cu probe abia în decembrie 2005! La începutul lunii ianuarie 1990, Le Figaro făcea apel la cei mai cunoscuţi sovietologi francezi pentru a înţelege mecanismele transformării disidenţilor români în lideri ai noii puteri. Alain Besançon arăta că disidenţii partidului comunist din România au luat distanţă de Ceauşescu sub regimul lui Andropov şi începutul conducerii lui Gorbaciov, ceea ce este un indiciu că proiectul înlăturării lui Ceauşescu era anterior perestroikăi şi nu neapărat legat de rezistenţa aceluia la perestroika. Annie Kriegel explica mecanismele diversiunii de la Timişoara şi Bucureşti: „Când situaţia evoluează spre o «situaţie de criză», toate serviciile sovietice respective nu se limitează doar la a observa: ele elaborează, coordonează şi pun în aplicare la faţa locului modalităţi de intervenţie, publice sau clandestine, dar toate dotate cu un echipament de camuflaj susceptibil, în caz de eşec, să împiedice detectarea implicării sovietice“5. Specialista în sovietologie dădea astfel, indirect, un răspuns şi întrebării asupra dispariţiei teroriştilor după 26 decembrie 1989. În sfârşit, Françoise Thom, cunoscuta autoare, arăta că „Gorbaciov este cel care a provocat în mod evident succesiunea, cum a făcut şi în celelalte ţări din Est“.6

Eroul salvator: Frontul

La Timişoara, scria Radu Portocală, „totul s-a întâmplat ca şi cum se căuta a se face deliberat victime. În acelaşi timp, totul a fost pus în scenă pentru a se face cunoscut că nu Armata a fost aceea care a deschis focul, ci Securitatea“.7 „Mai mulţi membri ai echipei de conducere – continua articolul - vor căuta a tăgădui această realitate pentru a menţine imaginea unei revoluţii populare spontane, neatinse de comploturi sau manipulare“ (...) „Încă de la instalare, noua putere caută să acrediteze teza potrivit căreia răul care a răvăşit România i se datora în totalitate lui Ceauşescu şi nimic sistemului sau logicii sale, care l-a produs pe tiran. Frontul se prezintă de acum încolo drept singura formaţiune capabilă să redreseze ţara, în cadrul CAER şi al Pactului de la Varşovia. Şi nu este prin hazard faptul că Dumitru Mazilu, citându-l pe Mihail Gorbaciov, vorbeşte deja în termeni lirici de «Casa comună european㻓.8

Etapele diversiunii

La 9 ianuarie, sovietologul Annie Kriegel, în calitatea ei de analist politic şi autoritate în problematica Estului, dădea lovitura de graţie tezei revoluţiei spontane printr-un articol metodic, care prezenta etapele diversiunii:

Prima fază: Caracter public ideologic şi de propagandă: exagerarea uriaşă a numărului victimelor pentru a proiecta imaginea unei revoluţii eroice şi natura demonică a tiraniei lui Ceauşescu pentru a justifica lichidarea imediată a cuplului infernal. Monopolul cvasigeneral al agenţiei TASS şi al agenţiei ungare asupra începutului evenimentelor, pentru a putea lansa şi susţine aceste două teme.

A doua fază semiconspirativă a însemnat pregătirea unui număr de foşti lideri comunişti îndepărtaţi de Ceauşescu, din cauza repulsiei pentru hipernaţionalismul dictatorului şi datorită continuităţii ataşamentului lor pentru URSS. Frontul Salvării Naţionale sau al Patriei (cum apăruse în vara anului în presa franceză, n.a.) „o adevărată antiteză, deoarece el avea sarcina de a reîntoarce România la statutul său de satelit sovietic”.

A treia fază: cea mai conspirativă a fost la nivelul Armatei şi a Securităţii, ceea ce nu poate fi explicat decât printr-un complot la cel mai înalt nivel al Marelui Stat Major.9

1 Georges Suffert, Les énigmes d’une révolution în Le Figaro, nr. 14108, 4 ianuarie 1990, p. 4.
2 Ion Cristoiu, Punct şi de la capăt, Ed. ELF, Bucureşti, 1991, p. 29.
3 Ibidem.
4 Ibidem, p. 32.
5 Le Figaro, nr. 14109, 5 ianuarie 1990, p. 3, (articolul Les experts demeurent méfiants).
6 Ibidem.
7 Le Point, nr. 903, 8 ianuarie 1990, p. 60, articolul Roumanie. La main de Moscou.
8 Ibidem, p. 61.
9 Le Figaro, nr. 14112, 9 ianuarie 1990, p. 2, articolul Les énigmes de Bucarest.

Alex Mihai StoenescuPublicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
8738
 | 10
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Moser
0
bine ca eroicu bobor roman suporta dictatura miticilor (cu me ciuri aranjate) bashescului cu otrava n suflet (ca gand nu are) si a tot felul da attile, john, mark si tot felul da pitzifernici care intr un context serios ar matura strazili..cat da mic i suntem ..si nu indraznim sa ne ridicam din glie.
Publicat Sâmbătă, 14 ianuarie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Ce este de neinteles domnule A.M.Stoenescu in tarasenia asta din dec.'89, fuga de pe acoperisul cladirii tovarasiei din orasul unde se da ora exacta a primului PRESEDINTE al ROMANIEI, aiureala cu militieni, masini, capturarea si parcarea la Targoviste intr-o unitate militara, iar pe rationamentul asta eu cred ca am avut o derulare a iesirii din scena a celui care a fost Nic.Ceausescu ! Faptul ca tovarasia se prabusea vertiginos in Europa nu cred ca Ceausescu nu a receptat semnalul, prin serviciile sale de specialitate, refuz sa cred ca nu a inteles care era mersul in Lume, refuz sa cred ca in ciuda varstei si a bolilor specifice varstei sale, nu mai avea instinct de conservare ! In trendul asta pot sa cred ca defectarea lui Pacepa in deceniul opt al secolului trecut, un om de mare incredere, un om din serviciile inteligente de prim rang, a fost o regie, o defectare la ordin, pot sa cred ca Ceausescu a avut in fapt un canal deschis cu occidentul, pot sa cred ca in dec.'89 a fost iesirea sa de pe scena istoriei, pot sa cred ca asemeni filmului Cacialmaua, ca ceva asemanator s-a putut intampla si in tara noastra acum 28 de ani ! Adevarul nu o sa il aflam niciodata deoarece cei implicati in tarasenia asta sunt cei care fac tonul si muzica pe planeta asta, iar ce s-a intamplat in dec.'89 are un iz de nefiresc, de ceva ciudat, de praf in ochi asa parca ! Sa speram ca nu o sa fim faramati ca stat national unitar pana in data de 1.Dec.2018, cand aniversam 100 de ani de la ctitorirea REGATULUI ROMANIA MARE -EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I -,sa speram ca bunul Dumnezeu are in Grija Sa poporul roman si '' pamantul asta gras si frumos '' care cu dragoste majoritatea romanilor ii spunem ROMANIA !
Publicat Duminică, 08 ianuarie 2017
+Răspunde
Suleiman di tiliorman
+5
Bolsevic convins, acest cristonoiu, schimba directia precum acarul Paun: când la stânga, când la dreapta. Când fiicuta lui avea nevoie, era preten cu bashila. Acum Bashila nu mai e la butoane, cristonoiu se da cu draknea. Asta e, interesul poarta fesul!
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Themis
+3
Ca participant la evenimentele dela Timișoara îmi amintesc două lucruri ciudate 1° primi spărgători de vitrine pe partea dreaptă a pieței operei ( cum se merge dela catedrală la operă) vorbeau rusește. 2° în noaptea între 21 și 22 Decembrie în jurul orei 1 când era mai puțin de 100 persoane sub balconul operei a venit dinspre continental o mașină lada au coborât doi tineri ruși și eu am fost primul cu care sau îmbrățișat pupat după care au mai făcut-o încă cu două sau trei manifestanți din piață ne-au încurajat prin semne după care s-au întors de unde au venit. Numai ca o glumă, când am văzut pt prima dată pe tânărul președinte rus Vladimir Putin am exclamat , ăsta e unul dintre ăia doi cu care m-am in piața operei la Timișoara.
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+9
Se mănâncă încă prea mult "dulce" turcesc, dar mă rog, n-au trecut încă sărbătorile de iarnă ! Din moment ce Uniunea Sovietică a fost de acord cu cedarea României în sfera de influenţă capitalistă, nu mai avea nici un rost să mai încerce o cooptare a noastră în sfera ei de influenţă, numai că mai toţi "dizidenţii" erau "elemente" de-a lor ( Iliescu, Brucan, Roman, Brateş, Voican şi alţii, mai toţi evrei ) , a fost doar o trecere a ăstora în cealaltă parte a întregului, dând astfel impresia că tot URSS-ul, Rusia, de mai târziu stă la baza loviturii de stat, iar celorlalţi să nu le pută gura îngrozitor de la ce-au mâncat ! Faceţi o legătură cu tot ce a urmat şi veţi întrezări uşor practici cunoscute !
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+17
încă o dată, e mult prea târziu pentru "dezvăluirile" astea. Cine a dorit, s-a documentat încă de acum 15-20 de ani. Nea stoenescule, zi-ne mai bine ce e cu siguranţa naţională din zilele astea, cu şpionii, cu mru, cu binomu' lu ghiţă, lasă vrăjelile colbuite, farsor editat ce eşti...
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
rasputin
+13
Toata viata voi uri Ministerul Apararii Nationale pentru masacrul de la Otopeni,cand militarii lor,"revolutionarii lui peste prajit" au ucis zeci de militari,la fel ca si ei facand parte din Armata Romana,iar pe cei ce au scapat cu viata i-au tratat ca pe cei mai mari criminali,vina lor fiind ca fceau parte din Comandamentul Trupelor de Securitate,care nu aveau nici macar o tangenta cu asa zisii "teroristi" !!
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Bucy Nasecsu
+27
Ati uitat sa amintiti ca tot francezii, au trimis-o pe Anne Sinclair sa-l intervieveze pe "tanarul" prim, neulander. Interviu tinut in franceza.
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Nu vrem bani, nu vrem valută, ... @ Bucy Nasecsu
+16
Eu cred ca era mai bine sa-l intervieveze direct in idiş, era mai usor ... si in plus s-ar fi inteles amindoi perfect ...
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
LIBERTATE ECONOMICA
+22
Faptul ca am scapat de DICTATURA COMUNISTA un lucru POZITIV...Dar trebuia retehnologizarea fabricilor si modernizarea lor....iar ROMANIA sa fie o tara LIBERA...in care si statul ROMAN sa detina 30% din toate domeniile industriale si agricole...pentru stabilitate iar restul sa faca particularii ce vor.....Legi pentru dezvoltarea producatorilor autohtoni...cum ar fi: Statul construieste o mica fabrica de textile, sau incaltaminte dotata cu cladiri si utilaje ....apoi o vinde progresiv la particulari muncitorii romani ....
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
SIGMA
+28
✠ Intervenţia militară americană în Irak, a transformat o parte din partenerii tradiţionali ai SUA în adversari ai preşedintelui Bush. Atacurile cele mai vehemente împotriva acţiunii militare şi apoi post-conflict în Irak, au fost lansate de preşedintele francez Jacques Chirac care semnase contracte economice de zeci de miliarde cu Saddam Hussein care i-a numit pe politicieni români VIERMI deoarece au facut declarați publice de suținere a SUA. Presa din Hexagon a scris că foarte mulți politicieni români care au primit burse de specializare pe teritoriul american sunt agenți recutați de CIA.
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Inspecţia Judiciară intră sub control politic?
Publicat acum 19 ore şi 2 minute
Opt luni de aventură economică a PSD
Publicat acum 23 ore şi 51 minute
Uciderea îngrozitoare a unei ziariste
Publicat acum 18 ore şi 39 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017