Trioul Maior-Ponta-Ghiță și proiectul PRU

Declarațiile recente a doi foști deputați PSD din legislatura 2008-2012, Cătălin Cherecheș, ulterior primar al municipiului Baia Mare, și Oana Niculescu Mizil, soția fostului primar Marian Vanghelie, care au fost curtați de UNPR după constituirea acestei formațiuni în 2010, relevă o implicare de o gravitate deosebită a unor șefi de servicii secrete în destructurarea unor partide de opoziție și în constituirea unor noi construcții politice. Scopul acestor manevre a fost crearea unei majorități politice, dar și al dobândirii unor foloase politice pe termen mediu și lung pentru păpușarii din spatele cortinei. Mai jos detalii despre un alt proiect politic intitulat PRU.

Ambițiile politice ale directorului SRI George Maior au continuat să devină evidente și în timpul guvernării USL, în contextul intensificării și permanentizării întâlnirilor cu liderii PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea, la partide de tenis și agape organizate în locații ale SRI. Apropiați ai lui Maior au lansat ideea că acesta ar putea fi un bun candidat al coaliției PSD-UNPR la alegerile prezidențiale din 2014. În acest scop, sub egida SRI, a fost realizat un sondaj de opinie în străinătate în care George Maior a fost inclus în galeria liderilor reprezentativi ai social-democrației europene, alături de fostul premier britanic Tony Blair și de fostul cancelar german Gerhard Schroeder.

Sondajul era vădit tras de păr în condițiile în care Maior a avut tangență politică efectivă cu PSD doar șase ani, respectiv în perioada 2001-2006, când a fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și senator de Alba, nu a deținut vreo funcție importantă de partid și nici nu s-a remarcat prin acțiuni semnificative în numele social-democrației. Există indicii că acest sondaj ar fi fost achitat cu suma de 500.000 de euro cu privire la care Elena Udrea a declarat că ar fi fost solicitată de generalul Florian Coldea de la omul de afaceri și politicianul Culiță Tărâță pentru plata unui sondaj de opinie.

Modelul ungar

În perioada 2014-2016, Victor Ponta, George Maior și Sebastian Ghiță au mai fost implicați într-un proiect politic care a eșuat lamentabil: Partidul România Unită (PRU). Prin acest proiect politic s-a urmărit atragerea electoratului mai naționalist, care nu agreea PSD sub acest aspect, dorindu-se însă ca acest partid să facă jocurile PSD dacă ar fi acces în Parlament.

După modelul UNPR, PRU a demarat cu parlamentari proveniți din PSD și a urmărit atragerea de aleși și din alte partide. Păpușarii PRU au reluat drept model combinația politică realizată în Ungaria între Fidesz și Jobbik: Jobbik a fost constituit de Vona Gabor, un fost discipol al premierului Viktor Orban, pentru a atrage electoratul ultranaționalist și extremist și pentru a disipa acuzațiile aduse Fidesz în acest sens.

În chestiunile politice importante, Jobbik urmă să facă și a făcut jocurile partidului premierului Orban. Înaintea alegerilor parlamentare din 2016, în PRU au trecut mai mulți parlamentari din PSD, în frunte cu amicul lui Ponta și Maior, Sebastian Ghiță, care a primit misiunea să finanțeze și să managerieze campania electorală a partidului. Deși a candidat pentru Parlament pe listele PSD, Victor Ponta a cauționat politic campania PRU prin postarea sa pe afișele electorale ale acestui partid și prin intervenții televizate. Rezultatul obținut a fost însă mult sub așteptări, PRU nereușind să ajungă decât la jumătatea pragului parlamentar de 5%.

Principii distruse de ambiții deșarte

Astfel că visurile de mărire politică ale lui Victor Ponta și ale lui George Maior s-au năruit împreună. Și probabil definitiv. Ponta a trebuit să demisioneze din funcția de prim-ministru după scandalul provocat de incendiul de la clubul Colectiv și a devenit un paria politic inclusiv în PSD.

Maior a trebuit să demisioneze din funcția de director al SRI după preluarea mandatului prezidențial de către Klaus Iohannis și a plecat ambasador la Washington.

Probabil că mai speră să i se împlinească visul de a deveni președintele României cu sprijinul Înaltei Porți de dincolo de Ocean. Cert este că implicarea lui George Maior și a serviciului secret pe care l-a condus în viața politică românească în perioada 2009-2014 a fost nocivă, afectând grav pluralismul politic, democrația reprezentativă și statul de drept.

Această implicare ar trebui cercetată de Parchet sub aspectul infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și ar trebui să devină obiectul unei comisii parlamentare de anchetă, chiar și a Comisiei parlamentare pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2009, în fața căreia George Maior urmează să compară săptămâna viitoare.

Cert este și că în timpul președinților Ion Iliescu și Emil Constantinescu șefii serviciilor secrete nu și-au permis astfel de imixtiuni politice grosolane, care au fost și sunt specifice unor regimuri autoritariste din America Latină, Africa și Asia.

Coldea și jocul la două capete

George Maior a mizat pe o anumită susținere externă pentru ambițiile sale politice, îndeosebi dinspre Statele Unite ale Americii, unde și-a făcut studiile gimnaziale și de masterat. Problema sa și a principalilor săi susținători era că nu avea notorietatea și credibilitatea necesare pe plan intern. În asemenea circumstanțe s-a decis ruperea USL în vederea eliminării din cursa prezidențială a liderului PNL Crin Antonescu, care nu era controlabil de către serviciile secrete, și lansarea candidaturii lui Victor Ponta la Președinția României, acesta fiind văzut ca un om al sistemului atât prin prisma relațiilor sale apropiate cu șefii SRI, cât și prin prisma colaborării sale mai vechi cu SIE. După lansarea lui Ponta în cursa prezidențială, s-a vehiculat tot mai intens de către acesta și apropiații săi că, în cazul în care va deveni președinte al României, viitorul premier va fi George Maior. Fostul director al SRI ar fi făcut astfel primul pas în politica mare, după care avea șanse sporite să aspire și la Președinția României. Jocurile păreau a fi făcute: Victor Ponta – președinte, nașul George Maior – prim-ministru, nașul Gabriel Oprea – director la SRI și amicul Sebastian Ghiță – președinte al PSD. Țara, guvernul, principalul serviciu de informații și principalul partid din România ar fi intrat pe mâini anume alese. Numai că tot visul s-a năruit, cel mai probabil pentru că șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, le-a tras clapa celor patru și a jucat cu candidatul prezidențial Klaus Iohannis, care a avut câștig de cauză în turul doi, după ce Ponta se detașase substanțial în primul tur. Posibil că jocul lui Coldea a fost determinat de faptul că Ponta l-a amenințat că-l va schimba din funcție dacă va ajunge președinte.

Referitor la combinațiile politice cu UNPR și PRU, avem motive să credem că fostul director al SRI a avut nostalgia partidului care l-a lansat pe tatăl său, profesorul universitar Liviu Maior, în funcția de ministru al Educației în Guvernul Văcăroiu. Este vorba de PUNR, partid condus în perioada respectivă de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, care a funcționat tot în numele unității naționale și a interesului național, precum UNPR și PRU.

Citiţi şi

Democrație sub cascheta SRI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.