Trist, ruşinos şi revoltător

La Palatul Cotroceni, acolo unde Klaus Iohannis se comportă de parcă l-a adus de acasă ori că cineva i l-a lăsat moştenire, ceea ce trebuia să însemne momentul responsabil, fast şi senin, derobat de patimi şi resentimente al învestirii noului Cabinet s-a transformat în gestica unei mîrlănii băsesciene îmbrăcate în straie nemţeşti, reci, distante şi arogante.

Perdant în derbiul politico-electoral în care, fără a-l invita cineva, a pariat pe un cal mort şi privind rezultatul scrutinului din 11 decembrie 2016 ca pe un afront şi eşec personal, Klaus Iohannis n-a fost în stare să se ridice la minima înălţime a funcţiei şi-a fişei postului nici măcar de ochii lumii, nici măcar de dragul salvării aparenţelor.

Pentru că şampania s-a dovedit a fi un lux prea costisitor pentru bugetul şi aşa umflat al Administraţiei Prezidenţiale, cu o ironie ieftină, născută din banalitatea şi stereotipia neîncrederii, extrasă parcă din discursul Ralucăi Turcan, cu felicitări şi urări de succes rostite cu agurida în gură, cu concesia unei poze de grup pentru posteritatea politică de care e tot mai aproape, cu o faţă de ceară şi un rictus pe buze, prevestitor de răzbunări şi de rele, plimbate prin faţa camerelor de luat vederi în chip de gazdă ţanţoşă, discreţionară şi prost crescută, Klaus Iohannis întoarce spatele asistenţei şi ţării, dispare tiptil din peisaj crezînd că şi-a făcut datoria, dar lăsînd impresia că grupul de cetăţeni care l-au deranjat din tabieturi n-a fost viitorul guvern al României, ci un un grup de cerşetori.

Tot simulacrul de ceremonie n-a fost decît o inabilă, făţişă şi păguboasă declaraţie de război adresată Guvernului, majorităţii parlamentare şi Parlamentului însuşi personificat de cei doi preşedinţi ai Camerelor, democraţiei, în fond, precum şi prilejul cu care preşedintele aruncă sămînţa viitoarelor scandaluri, gîlceve şi crize, convins fiind că potera instituţiilor de forţă ale ţării îi va vindeca frustrările şi-i va asigura supravieţuirea politică.

Numai că Iohannis, mare la stat, dar mic la sfat şi încă şi mai puţin la minte şi suflet, nu e decît un personaj în plus din galeria parveniţilor şi ariviştilor din politică, unul care se joacă cu focul fără să-i fie frig, ba e dispus să-l şi aţîţe, astfel încît, pînă la urmă, e posibil ca autodafeul să-i şi reuşească!

Trist, ruşinos şi revoltător moment şi-a ales să ne arate de ce mitocănii şi grozăvii e în stare, odată intrat, după toate aparenţele, în precampania pentru prezidenţialele din 2019!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vistea 111 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.