Triumful lui Iohannis

Aseară am văzut pe toate televiziunile (pînă şi TVR a intrat în direct – că nu era ceva de rău ca la Club Colectiv) un Iohannis aproape dinastic. Avea în faţă guvernul lui, cum şi-a dorit un an de zile, încă de la victoria contra lui Ponta – între timp dispărut din peisaj. Frumos cadou aniversar, un guvern! A fost o perioadă lungă în care Iohannis mai mult nu a apărut în public. A călătorit, şi-a văzut de viaţa lui privată. Probabil că şi-a făcut răbdădător lecţiile. A studiat jungla politică bucureşteană. Iată-l în noiembrie 2015 profitînd ca un mare maestru de şah de împrejurarea că lumea a ieşit pe străzi să protesteze după nenorocirea de la Club Colectiv. Este o asemănare cu ziua de 16 noimebrie 2014 – cînd lumea s-a răzvrătit asmuţită de rudele din diaspora. Lumea a ieşit masiv la vot după incidente petrecute la mai multe secţii de votare din Occident şi o psihoză pronunţată a capului de locuitor.

Iohannis, cum a avut o ocazie – o neatenţie a adversarului –, a şi mutat ca un campion. Dovadă că s-a adaptat în sfîrşit la politichia bucureşteană. Cine l-a desconsiderat a greşit. Iohannis a stat ascuns la Cotroceni, pritocind planul cu care să-şi consolideze puterea. Adică să scape de Ponta. Or, pentru asta avea nevoie de un guvern al său, cu oameni puşi de el, care nu au partide în spate ca să îi facă, Doamne fereşte, opoziţie. Iohannis a vrut să fie playmaker-ul de pe această scenă. Sau mai pe româneşte – păpuşarul şef. Cioloş e o jucărie în mîinile lui, nu se îndoieşte cred nimeni.

Nu văd pe nimeni acum care să îndrăznească să-l miştocărească, să-l jignească în public, cum a făcut Ponta, care cam uitase că se terminase campania electorală şi ar fi trebuit să revină la un ton politicos. Dar Ponta prea are golăneala în fire ca să se potolească. Iohannis a înghiţit un an de zile paradele de dl Goe ale fostului prim-ministru. A aşteptat la cotitură şi a devenit într-o noapte, cînd lumea se aştepta mai puţin, Nr.1 în politica românească. Nu ştiu cît va dura, dar deocamdată controlează jocul. Jocul greşeala aşteaptă, se spune la şah. Azi suntem într-un regim prezidenţial. Cînd l-am auzit odată pe Crin Antonescu spunînd că sub Iohannis va fi un regim prezidenţial nu l-am crezut. Se adevereşte, a avut dreptate. S-a instalat chiar mai repede decît ne-am fi aşteptat.

Semnele erau că va fi un preşedinte flegmatic, comod, dus de nas de politicieni, mai ales de nevastă şi de anturajul de consilieri de la Cotroceni. Posibil, dar în împrejurarea care s-a deschis cu 30 octombrie a jucat bine o partidă dificilă. Profitînd de aversiunea opiniei publice faţă de clasa politică, Iohannis a lovit-o dur, de KO. A făcut un guvern de tehnocraţi, a se citi un guvern aflat la discreţia lui, nu a partidelor. A trimis partidele acasă. A eliminat partidele mai repede decît a reuşit Carol al II-lea, care nici el nu iubea partidele, şi a reuşit să şi le subordoneze. S-a văzut la votul din Parlament ieri. Guvernul Cioloş a trecut ca prin gară, fluierînd. PSD şi PNL plus alţii şi-au dat mîna şi au votat pentru acest guvern pe baza unui acord politic convenit cu Iohannis. Toţi, cum era de aşteptat, vor să fie în tabăra învingătorului.

De acum vom vedea intrigile dezvoltîndu-se cam aşa. Şi unii, şi alţii vor bate la uşile Cotrocenilor cerînd să fie primiţi de Iohannis. Vor ajunge la uşa lui Dan Mihalache în cel mai bun caz. Şi pînă ieri s-a jucat aşa, dar solicitanţii proveneau exclusiv de la liberali. Ei veneau să ceară instrucţiuni, să se pună bine cu şeful, să jure fidelitate şi să-şi denigreze colegii. De acum încolo, în acest joc de umbre se află toată lumea, toţi protagoniştii politici. De acum toate drumurile în politica românească trec pe la Cotroceni. Cine nu a aflat asta va fi împins în margine şi apoi eliminat.

Un singur detaliu la final. M-a surprins plăcut ora tîrzie a depunerii jurămîntului, apoi a prezentării miniştrilor cu Iohannis de faţă. Aseară preşedintele şi-a schimbat tabieturile, a lucrat zi lumină. Probabil de bucurie că i-au ieşit jocurile. De obicei la ora 16.00 la Palatul Cotroceni se închid luminile şi liota de consilieri pleacă acasă. Programul se încheie ca la primăria lui Piedone. E vorba totuşi de aceeaşi administraţie, să nu ne mire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.