Trofee încărcate de bucurie la Gala UNITER

La Teatrul Naţional a avut loc un spectacol impresionant şi emoţionant la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediţie.

Amfitrionul Galei a fost, ca în fiecare an, Ion Caramitru, care şi-a prezentat echipa de la UNITER, oameni care zi de zi muncesc pentru realizarea scopurilor acestor uniuni de creatori, fiind invitaţi în scenă: Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv, Carmen Marinescu, Doina Lupu, Maria Morar, Pamela Pricopie, Simona Stoica, Lavinia Alexandru. Din partea preşedintelui României Klaus Werner Iohannis a fost oferit „Meritul Cultural în grad de ofiţer categoria D: Arta spectacolului” Uniunii Teatrale din România în care se specifica: ”Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de existenţă în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la stimularea creativităţii teatrului românesc, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viaţa culturală prin promovarea unei educaţii artistice de calitate în rândul tinerelor generaţii, dovedind excelenţa teatrului românesc la nivel naţional şi internaţional, pentru cei 25 de ani de existenţă”.

George Banu şi Ion Caramitru

Marina Constantinescu împreună cu premiantul în cel mai bun rol principal, Vlad Ivanov

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 16.03.2015, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelenţă merge în acest an către PETER BROOK, marele regizor şi gânditor asupra teatrului –– în omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc. Profesorul şi eseistul George Banu de la Universitatea Sorbonne din Paris a spus: ”Noi suntem supravieţuitorii acelui spectacol Regele Lear în regia lui Peter Brook care a marcat scena europeană. După spectacolele lui Brook te simţi întotdeauna mai liniştit, mai împăciuit cu tine însuţi. Există o filiaţie în teatrul românesc care trece de la Radu Penciulescu la Andrei Şerban la Felix Alexa, care a fost marcată de influenţa operei lui Peter Brook”. În continuare, publicul a putut urmări un interviu realizat în exclusivitate de George Banu la Paris, cu Peter Brook, azi în vârstă de 90 de ani.

Maia Morgenstern în rochie Simona Semen alături de Dan Pascariu

Cel mai bun regizor: Victor Ioan Frunză pentru spectacolul „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti.

Alături de el au mai fost nominalizaţi Andrei Şerban pentru spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti şi Radu Nica pentru spectacolul „Incendii”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

Arhitectul Romeo Belea primind premiul Preşedintelui UNITER

Mihaela Arsenescu Werner poartă o rochie Irina Schrotter

Cel mai bun actor în rol principal este… Vlad Ivanov pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti. Premiul i-a fost înmânat de Marina Constantinescu. Vlad Ivanov mărturisea: ”Andrei Şerban te face să descoperi noi dimensiuni ale artei actorului. Pentru toate aceste întâlniri, îţi mulţumesc, Andrei, aşa cum îi mulţumesc Danei Duma, de munca inepuizabilă pe care o depune alături de Andrei”.

Premiul pentru întreaga activitate a revenit actorului VLADIMIR JURĂSCU, de la Teatrul Naţional din Timişoara.

Ilinca Stihi, rochie Carmen Emanuela Popa, alături de Aura Corbeanu

Compania de dans condusă de Răzvan Mazilu

Totodată, în cadrul galei UNITER a fost oferit premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2014”, pentru textul „Timpul nebunilor„, de Stela Giurgeanu. Programul Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României, iar premiul a fost înmânat, luni seara, de principele Nicolae al României.

Aplauze pentru Violoncelisimo

Alexandru Darie şi Tompa Gabor

Premiul pentru întreaga activitate în Scenografie a plecat către CLARA LABANCZ, care şi-a început activitatea scenografică la Turda. Cel care a avut o mare influenţă asupra carierei sale a fost Aureliu Manea. Clara pentru reuşită: inspiraţia, munca şi modestia. ”Artistul trebuie să rămână în spatele operei lui pentru că dacă îşi pierde modestia apar frustrările şi lipsa de inspiraţie. Am avut marea bucurie să lucrez de-a lungul carierei mele cu oameni deosebiţi, de mare valoare”.

Alexander Hausvater, recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate

Pentru critică şi istorie teatrală a fost premiată MIRA IOSIF, ce trăieşte de peste 30 de ani la Bruxelles şi care urmăreşte creaţiile teatrale din ţară.

Un Premiu Special a fost acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti pentru Galele Absolvenţilor. Premiul a fost ridicat de Adrian Titieni, rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Mihai Călin şi Cecilia Bârbora

Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc

Cel mai bun spectacol „De vânzare / For Sale”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon Bucureşti.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat actriţei MIHAELA ARSENESCU WERNER de la Iaşi. ”Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dăruit această profesiune, mulţumesc profesorilor mei care m-au îndrumat, regizorilor care m-au ales, colegilor mei de teatru, cât şi criticilor care au fixat pentru eternitate această aripă de fluture care e teatrul”.

George Banu şi Aura Corbeanu în elegantul hol al Teatrului Naţional din Bucureşti

Recompensat pentru întreaga activitate a fost şi regizorul ALEXANDER HAUSVATER.

Cel mai bun scenograf: Adriana Grand pentru scenografia spectacolului „Mobilă şi durere”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti. Pentru înmânarea premiului a fost Dragoş Buhagiar, care spunea: ”Noi scenografii români n-am fi fost dacă n-ar fi existat Vittorio Holtier, Mihai Mădescu, Paul Bornovski, Mihai Tofan… E bine să ne gândim la ei”.

Adrian Titieni

Premiul pentru debut a revenit actriţei Ana Bianca Popescu

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a revenit Ancăi Hanu pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Premiul Cel mai bun actor în rol secundar a mers către Mihai Călin pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Lume multă la Gala UNITER de la TNB

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Katalin Berekméri pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”. Alături de ea au mai fost nominalizate Ana Ciontea pentru rolul Mama din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie şi Ana Covalciuc pentru rolul Proprietăreasa din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Teatrul Bulandra Bucureşti.

Principele Nicolae

Andreea Bibiri poartă o ţinută Carmen Emanuela Popa. Credit Maria Ştefănescu

Premiul British Council: Cristiana Gavrilă, Ionuţ Corpaci Teodorescu, Viorel Florea pentru proiectul 9G – Noua generaţie al Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti.

Premiul Preşedintelui UNITER, Ion Caramitru, a mers către arhitectul Romeo Belea, care s-a reîntors la creaţia lui iniţială.

O trupă de tineri conduşi de Răzvan Mazilu

Premiul de debut: Ana Bianca Popescu pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producţie a Teatrului Foarte Mic Bucureşti în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Premiul pentru critică teatrală: Doru Mareş.

Premiul pentru teatru radiofonic: „Henric al V-lea„, de William Shakespeare, adaptarea radiofonică de Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer.

Scenografa Clara Labancz primeşte Premiul pentru întreaga carieră

Printre personalităţile care au înmânat premii la gală s-au numărat George Banu, profesor de estetică teatrală la Sorbona şi laureat al Marelui Premiu al Academiei Franceze 2014, Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank, actriţa Cecilia Bârbora, prezentatorul de televiziune Cătălin Ştefănescu, principele Nicolae al României, actriţa Dorina Chiriac, Monica Răuţu, directoarea de la Apa Nova, actorul Mircea Albulescu, regizorul Tompa Gabor, Marina Constantinescu, director artistic al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), Ada Lupu, directoarea Teatrului Naţional din Timişoara, regizorul, scenograful şi dramaturgul Petrika Ionesco, actorul Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, şi Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii.

Tompa Gabor şi Petrika Ionesco

Nu au lipsit din program nici momentele artistice prezentate de Trupa Teatrului Masca, care şi ea a împlinit 25 de ani cu un spectacol de pantomimă Baroc, nici acordurile muzicale ale Trupei Violoncelisimo, sub bagheta lui Marin Cazacu, nici Paula Seling, care a interpretat o melodie compusă de ea, dar şi Trupa Divertis, alături de Toni Grecu.

Trupa Teatrului Masca

Seara s-a terminat în acordurile ariei Brindisi din Traviata. Şi cu un pahar de şampanie.

La mulţi ani, UNITER!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.