Trump, amenințare fără precedent

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri presei că americanii au „multe opțiuni privind Venezuela, inclusiv o posibilă opțiune militară dacă este necesar”, transmite Reuters.

Trump a spus că în Venezuela „oamenii suferă și mor”, în contextul în care în ultimele patru luni de proteste și-au pierdut viața peste 120 de venezueleni.

”Avem multe opţiuni pentru Venezuela. Şi apropo, nu voi exclude opţiunea militară. E sunt vecinii noştri. Ştiţi că noi suntem în întreaga lume şi avem trupe în întreaga lume, în locuri care sunt foarte, foarte îndepărtate. Venezuela nu este foarte departe şi oamenii suferă, mor. Avem multe opţiuni pentru Venezuela, inclusiv o posibilă opţiune militară dacă aceasta este necesară”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Departamentul american al apărării a precizat însă, printr-un purtător de cuvânt, că nu a primit de la Casa Albă niciun ordin privind Venezuela.

Președintele Venezuelei Nicolas Maduro anunța joi că dorește să discute cu Trump, care a impus sancțiuni împotriva regimului de la Caracas. „Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt șeful a ceea ce-l interesează”, a spus Maduro, într-un discurs în fața noii adunări constituante. Nerecunoscută de opoziție și de țările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcția de președinte.

Avertisment pentru Kim Jong-un

Totodată, Donald Trump a declarat vineri că liderul nord-coreean Kim Jong-un „va regreta sincer” acţiunile ostile împotriva teritoriului SUA sau împotriva aliaţilor SUA, avertismentul fiind lansat la câteva ore după ce într-o postare pe Twitter afirma că armele americane sunt deja ”încărcate şi armate” pentru a combate orice ameninţare reprezentată de Coreea de Nord.

„Sper că înţeleg pe deplin gravitatea a ceea ce am spus”, a precizat Trump, adăugând că „acele cuvinte sunt foarte, foarte uşor de înţeles”.

Apoi, el i-a transmis un ultimatum lui Kim Jong-un.

„Acest om nu va scăpa nepedespit pentru ceea ce face „, a spus Donald Trump.

„Dacă îndrăzneşte să declanşeze o ameninţare sub forma unei ameninţări evidente – ceea ce el face de ani de zile – sau dacă face ceva în ceea ce priveşte Guamul sau orice teritoriu american sau un aliat american, va regreta sincer”, a mai declarat preşedintele SUA.

”Soluţiile militare sunt acum pe deplin în vigoare, sunt încărcate şi armate dacă vedem vreo acţiune neînţeleaptă din partea Coreei de Nord. Sperăm că Kim Jong-un va găsi o altă cale!”, afirma preşedintele american în mesajul postat pe Twitter cu câteva ore în urmă.

Această declaraţie vine la două zile după ce secretarul Apărării a susţinut că americanii sunt pregătiţi să contracareze orice ameninţare venită de la Phenian.

Citiți și

Replica Venezuelei pentru Trump


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.