Trump, în ton cu Rusia: „Trăim în Germania nazistă?”

Publicarea în presa americană a informaţiei despre existenţa unui dosar pregătit de serviciile secrete ruse cu materiale compromiţătoare despre viitorul preşedinte al SUA a provocat o reacţie dură din parte lui Donald Trump şi a Moscovei.

Dosarul “kompromat” ar conţine o serie de imagini cu conotaţie sexuală, despre care se presupune că au fost înregistrate de serviciile secrete ruse în timpul unei vizite a lui Donald Trump la Moscova, în 2013. Se adaugă apoi informaţii financiare şi despre legăturile constante care au existat în timpul campaniei prezidenţiale între Trump, echipa sa şi Rusia. Trump a fost informat despre toate acestea în timpul întâlnirii cu sefii serviciilor secrete, pe 6 ianuarie.

“Ştiri false! O vânătoare de vrăjitoare”, a reacţionat Donald Trump pe Twitter, după publicarea acestor informaţii. “Rusia a spus că acest raport neverificat comandat şi plătit de oponenţii politici este “un fals total şi un nonsens”. Foarte nedrept!”, a mai scris Trump. Preşedintele ales a revenit apoi cu alte mesaje. “Rusia nu a încercat niciodată să mă influenţeze. Nu am nimic de-a face cu Rusia – nicio înţelegere, niciun împrumut, nimic!”. “Serviciile secrete nu ar trebui să permită scurgerea către public a unor asemenea ştiri false. Un ultim glonţ tras în mine. Trăim oare în Germania nazistă?”, a scris Trump pe Twitter.

La Moscova, aceste informaţii au fost catalogate drept “inepţii” de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. “Kremlinul nu deţine niciun document împotriva lui Trump, iar informaţiile care susţin contrariul nu sunt reale şi nu sunt altceva decât o invenţie”, a spus Dmitri Peskov. “Este vorba de un fals integral, de o inepţie”, a spus Peskov, citat de Tass.

“Kremlinul nu se distrează culegând kompromat. Preşedintele rus vrea să construiască relaţii cu partenerii noştri externi, în interesul Federaţiei Ruse şi a poporului, dar şi în interesul stabilităţii şi securităţii”, a mai spus Peskov, vorbind, ca şi Trump, despre o “vânătoare de vrăjitoare”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susţine că publicarea informaţiilor despre presupusul dosar compromiţător elaborat de serviciile ruse este o tentativă evidentă de sabotare a relaţiilor ruso-americane. Aşa-zisul raport urmăreşte să “menţină cu forţa relaţiile ruso-americane în starea actuală de degradare, să împiedice ca cineva să se întrebe dacă asta corespunde intereselor celor două state şi ale comunităţii internaţionale şi să reflecteze la ce se poate face pentru ca situaţia de confruntare totală dintre Rusia şi SUA să evolueze spre o relaţie constructivă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.