Trump-Iohannis: ”Mlaștina” de la București se pierde în alte ”mlaștini”

La prima vizită la Washington a unui lider din Europa de Est în mandatul său și la prima apariție în fața presei după cutremurul diplomatic din Orientul Mijlociu, președintele Donald Trump lansează un veritabil ultimatum la adresa Qatarului și afirmă pentru prima dată răspicat angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului NATO, ceea ce a evitat să facă la summit-ul Alianței de la Burxelles, în urmă cu două săptămâni.

Vizita președintelui Iohannis la Casa Albă a fost marcată de criza din Orientul Mijlociu. Presedintele Donald Trump a remarcat în câteva vorbe ”dragostea pentru libertate comună romînilor și americanilor”, a reafirmat că ”sărbătorim un parteneriat strategic care a început acum peste 20 de ani” și apoi a declarat că va ”lupta lupta pentru a ne întări alianțele, pentru a crea noi prietenii și pentru a ne alia în lupta împotriva teorismului”. Iar Trump a dat un ultimatum emiratulșui Qatar.

”M-am adresat liderilor musulmani și vrem ca jucătorii cheie din regiune să lupte împotriva terorismului. Avem nevoie de susținere militară și chiar și morală. Din păcate, exista fondatori ai acestui terorism la un nivel foarte înalt. Trebuie să oprim finanțarea terorismului. Am decis că a venit vremea să îi cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului și ideologia extremistă. Cer tuturor națiunilor să înceteze imediat să susțină terorismului, să nu mai învețe oamenii să omoare alți oameni. Este prioritatea mea, e datoria mea ca președinte să asigur siguranța poporului nostru. Trebuie să oprim finanțarea, să nu mai învățăm oamenii să urască și să încercăm să oprim aceste crime. Cerem Qatarului și celorlalte țări din regiune să facă mai mult și mai repede. Mulțumesc Arabiei Saudite, a fost un summit istoric. Sper să fie începutul sfîrșitul finanțării terorismului. Nu mai vrem finanțare pentru terorism”, a spus Trump.

Pe acest fond, președintele SUA a ”mulțumit poporului român pentru tot ce a făcut pentru a contribui la lupta împotriva amenințării terorismului”. Românii ”au problemele lor, au evoluat foarte mult”, as pus Trump. ”România e un membru valoros al coaliției în lupta împotriva ISIS”. ”Mulți dintre cetățenii dvs. au plătit cu viața și americanii onoreaza sacrificiul lor”. ”Romania a crescut cheltuielile militare la aproape 2% din PIB. Sperăm că și alte națiuni să urmeze exemplul României. Încep să vină bani către NATO, alte țări încep să-și dea seama că e timpul să contribuie, a fost mesajul de forță al lui Trump.

Da, ”SUA țin foarte mult la articolul 5. Vom ține cont de articolul 5”, clauza apărării colective, a declarat Trump. Însă, răspunzând unei întrebări din partea presei, Trump a spus: ”Ce ar fi să plătim din urmă. Niciun președinte ameriacan nu a mai cerut asta. Poate ar trebuie sa plătiți acești bani”. Au fost cuvintele lui Donald Trump, la Casa Albă, în prezența președintelui României, un mesaj adresat indirect Franței și Germaniei. Iohannis a fost întrebat ce crede despre contribuția retroactiva la NATO, iar aici nu este vorba despre România, ci despre mari forțe precum Germania. ”NATO se bazează pe valori comune, dar cheltuielile militare sunt complicate. Este cea mai puternică alianță și trebuie să o menținem la acest nivel. Trebuie să facem acest lucru pentru a rămâne puternici”, a fost răspnsul lui Iohannis, atât pentru presa americană, cât și pentru Germania și Franța.

Cât privește amenințarea rusă, Iohannis a declarat că ”toată lumea este îngrijorată. Trebuie să fim clari în ce spunem despre Rusia. Trebuie să avem un dialog, dar avem nevoie și de o descurajare puternică. Dialogul și descurajarea pot duce la rezolvarea acestei probleme”. Acestea au fost cuvintele președintelui României după ce omologul american a afirmat, pentru prima dată în mandatul său, angajamentul pentru Articolul 5 al Tratatului NATO.

Nimic însă despre ridicarea regimului de vize pentru români. ”Nu am discutat, dar vom discuta”, a declarat Trump. ”Am menționat problema vizelor. Unii români vin ca turiști, alții cu interese de afaceri. Cred că vom ajunge și la discuția despre vize”, a spus Iohannis.

Una dintre ultimele întrebări acceptate de un președinte Trump vizibil enervat de scandalul legați de investigația FBI a presupuselor legături dintre Rusia și echipa sa de campanie sau de audierea in Senat, cu o zi înainte, a fostului director FBI, exact în acest dosar, a venit din partea presei române. O întrebare legată de ”mlaștina” corupției de la București, o aluzie la ”mlaștina” de la Washington, pe care Trump promisese în campanie că o va asana. ”Susținem lupta anticorupție. Știm bine ce se întâmplă acolo. Sunt mulți investitori americani care merg în România și nu făceau asta inainte”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.