Trump îşi dezavuează secretarul Justiţiei

Donald Trump l-a dezavuat în mod usturător pe secretarul său al Justiţiei, Jeff Sessions, din cauza modului în care a gestionat amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane, în legătură cu care fiul său mai mare va fi audiat săptămâna viitoare în Senat, relatează AFP.

Trump a mărturisit miercuri, cu o zi înainte de împlinirea a şase luni de când se află la preşedinţie, într-un interviu pentru The New York Times (NYT), că nu l-ar fi numit vreodată pe Sessions în postul de secretar al Justiţiei dacă ar fi ştiut că acesta se va recuza în ancheta FBI cu privire la afacerea rusă.

El are parte de un început de mandat şi mai umbrit, din cauza anunţării audierii, săptămâna viitoare, a fiului său mai mare Donald Trump Jr. în Comisia pentru Justiţie a Senatului, în care va trebui să dea explicaţii despre o întâlnire controversată cu o avocată rusă în timpul campaniei electorale.

”Cum poţi accepta un post şi apoi să te recuzi? Dacă s-ar fi recuzat de el însuşi înainte să preia postul, aş fi spus «mulţumesc Jeff, dar nu te voi lua»”, a declarat Donald Trump pentru NYT despre secretaul său al Justiţiei.

”Este extrem de nedrept şi îmi cântăresc cuvintele ca preşedinte”, a adăugat el, fragilizându-şi astfel unul dintre personajele cele mai importante din Guvern.

Jeff Sessions s-a recuzat în ancheta FBI – în contextul în care Biroul Federal de Investigaţii se află sub tutela Departamentului Justiţiei – după dezvăluirea unei întâlniri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak în timpul campaniei.

Sessions, foarte mult timp un senator influent, a fost însă unul dintre cei mai loiali susţinători ai miliardarului în campania prezidenţială.

Însă performanţa sa în faţa Comisiei pentru Informaţii din Senat, în iunie, nu l-a convins pe preşedintele american.

Jeff Sessions a dat ”răspunsuri proaste”, a declarat Donald Trump pentru New York Times.

”El răspundea la întrebări simple, iar răspunsurile sale ar fi trebuit să fie simple, însă nu au fost aşa”.

Sessions a refuzat să răspundă unor întrebări insistente ale senatorilor despre conversaţii cu Donald Trump, invocând confidenţialitatea acestor discuţii.

Fiul mai mare al preşedintelui american, Donald Trump Jr., va fi audiat de către Comisia pentru Justiţie din cadrul Senatului miercurea viitoare, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), la fel ca şi fostul director al campaniei lui Trump, Paul Manafort.

Cei doi au participat la o întâlnire cu o avocată rusă, Natalia, Veselniţkaia, în iunie 2016, în încercarea de a obţine informaţii potenţial compromiţătoare despre Hillary Clinton, rivala democrată a lui Donald Trump.

Prezent şi el la această întâlnire, Jared Kushner, ginerele şi un consilier apropiat al preşedintelui american, va fi audiat separat, luni, de Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, cu uşile închise, potrivit CNN.

Dezvăluirea acestei întâlniri a zguduit tabăra lui Trump, care insistă de luni de zile că nu a existat vreo tentativă de coordonare cu ruşii în campania prezidenţială americană.

Atent să-şi sublinieze nevinovăţia, preşedintele american l-a acuzat de asemenea pe fostul director FBI James Comey că a încercat să facă presiuni asupra sa, menţionând existenţa unui dosar compromiţător al Rusiei despre miliardarul american.

Acest dosar, compilat de un fost spion britanic ar conţine detalii stânjenitoare despre presupuse ”escapade sexuale la Moscova” ale lui Donald Trump.

”După părerea mea, el (Comey) mi-a vorbit despre el (dosar) pentru că voia ca eu să cred că el îl are”, a declarat şeful statului pentru NYT.

Interviul realizat de NYT este aproape în întregime dedicat afacerii ruse.

Casa Albă şi Kremlinul au minimalizat, miercuri, importanţa unei întâlniri între Donald Trump şi Vladimir Putin în marja summitului G20, la Hamburg, care a fost dezvăluită presei.

”Încă o dată febra rusă a pus stăpânire pe presă şi toată lumea s-a precipitat să încerce să creeze o poveste care pur şi simplu nu există”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Un mesaj asemănător a fost subliniat de către omologul ei de la Kremlin, Dmitri Peskov.

”N-a existat vreo întâlnire secretă şi confidenţială. Să se spună asta este absolut absurd”, a declarat el pentru agenţia de presă Tass

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.