×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:45
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Cel mai urât coșmar al președintelui devine realitate
Trump joacă ruleta rusească cu FBI

„Cel mai urât coşmar al lui Trump“, titrează New York Daily News, după numirea unui fost director FBI, Robert Mueller, în funcţia de consilier special însărcinat cu anchetarea implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.

Numirea a fost făcută de procurorul general-adjunct al SUA, Rod Rosenstein, acelaşi care, cu câteva zile înainte îl demitea pe directorul FBI, James Comey. Dacă Donald Trump a dorit să se debaraseze de un personaj incomod prin demiterea lui Comey, el s-a ales acum cu un procuror şi mai tenace, însărcinat cu anchetarea presupuselor sale legături cu Rusia, este opinia presei americane.

Robert Mueller a fost numit în fruntea FBI de George W. Bush, cu doar o săptămână înaintea atentatelor de la 11 septembrie 2011, şi şi-a dus până la final mandatul de 12 ani, fiind succedat chiar de către demisul James Comey. Numirea lui Mueller, un om care întruchipează „sistemul“, a fost salutată atât de Partidul Republican, cât şi de Partidul Democrat. „E una dintre puţinele persoane care au experienţa, statura şi reputaţia necesare pentru a duce la bun sfârşit această anchetă, scrie, cu satisfacţie, The New York Times. Cel mai urât coşmar al lui Trump devine realitate, scrie Politico. „De la Watergate şi până la afacerea „Iran-Contra“ (în mandatul Ronald Reagan), procurorii speciali au anchetat ani de zile, ducând la o serie interminabilă de revelaţii în presă privind numiri, inculpări şi chiar condamnări.“

Două gloanţe pe ţeava FBI

Deşi Rosenstein, adjunctul şefului Departamentului Justiţiei, a vrut să evidenţieze că a făcut această numire fără vreo influenţă din partea lui Trump (vizat de anchetă) şi a şefului său, procurorul general Jeff Sessions (care s-a recuzat din ancheta vizând Rusia, date fiind întâlnirile sale cu ambasadorul Moscovei în perioada electorală), această numire pare una calculată la Casa Albă. Trump a dorit să liniştească spiritele, după acuzaţia că a divulgat informaţii clasificate în timpul vizitei ministrului rus de Externe, şi că i-ar fi cerut directorului Comey să oprească ancheta în cazul relaţiei dintre Rusia şi fostul său consilier pe securitate, Michael Flynn. Acestea sunt două gloanţe împotriva sa pe ţeava FBI, cu care Trump joacă ruleta rusească, după cum scrie El Mundo.

Rămâne de văzut dacă mişcarea, aparent calculată, va fi în favoarea lui Donald Trump. „FBI nu uită şi nu iartă“, a scris în revista Foreign Policy fostul agent special David Gomez. Agenţii poliţiei federale „sunt mai sensibili decât oricine din guvernul SUA în ce priveşte securitatea naţională, dar și ameninţările Rusiei și ale serviciilor de informaţii ostile“, este avertismentul său pentru Trump şi asigurarea oferită rivalilor preşedintelui.

Sarcina lui Robert Mueller

Ce va avea de făcut Robert Mueller, odată revenit ca procuror special în serviciul pe care l-a condus? Pentru The Washington Post, este limpede: înainte de toate, trebuie să afle dacă Rusia s-a amestecat în procesul electoral prezidenţial; apoi, trebuie să afle dacă cineva din echipa lui Trump a avut legătură cu această ingerinţă; în cele din urmă, să afle dacă a existat cineva din administraţia Trump, inclusiv preşedintele, care a încercat să influenţeze ancheta FBI în acest dosar. Marile ziare americane au început deja să abunde în informaţii, obţinute „pe surse“, despre implicarea Rusiei în campania prezidenţială, mergând până la dezgroparea unor afirmaţii făcute în 2016 de liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, cum că Trump ar fi fost plătit de Putin.

Putin: Ce era straniu a devenit periculos

La Moscova, zbaterile politice şi strategice de la Washington sunt privite cu umor de preşedintele Vladimir Putin. El le-a spus ziariştilor că l-a certat pe ministrul de Externe, Lavrov, pentru că „nu mi-a spus nici mie, nici serviciilor despre secretele“ dezvăluite de Trump, o încercare de a arată că în Biroul Oval nu s-au dezvăluit informaţii clasificate. În plus, Moscova a anunţat că poate demonstra asta prin transcriptul discuţiilor Trump-Lavrov. Pe un ton mult mai serios, vorbind despre lupta politică de la Washignton, Putin a remarcat că „ceea ce în SUA era până acum bizar, acum a devenit periculos“. „Acei oameni nu înţeleg că asta dăuneaza ţării lor sau, dimpotrivă, ştiu perfect asta, iar în acest caz sunt nişte oameni periculoşi“.

„Agentul Rusiei“ de la Casa Albă

În plin scandal creat de demiterea directorului FBI, preşedintele Trump a scris pe Twitter: „ruşii râd cu gura până la urechi văzând cum SUA se scindează din cauza scuzelor găsite de democraţi pentru pierderea alegerilor“. Într-adevăr, Putin râde, însă nu este râsul la care se gândeşte Trump, avertizează Foreign Policy. Multe dintre bancurile care circulă în Rusia sunt, la fel ca şi în perioada sovietică, create în laboratoarele puterii, scrie The Moscow Times, dând exemplu bancul cu Putin sosind la graniţa poloneză: „Naţionalitatea şi ocupaţia - îi solicită grănicerul polonez. Nu de data asta, acum sunt doar în interes de afaceri, spune Putin“. Este umorul unui regim Putin, care simte că poate prelua controlul dosarelor internaţionale importante pentru Rusia, beneficiind de o Europă paralizată de anul electoral 2017 şi de scandalurile din SUA. „Rusia nu are un agent la Casa Albă, ci un preşedinte slab“, este concluzia ziariştilor de la El Mundo.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 20 mai 2017
2682
 | 5
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+3
PRESEDINTELE TRUMP V A FI VIZAT DE ANCHETA DAR VA SCAPA BAZMA CURATA PARIU !!!!!
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Putin e "divina" !
+8
Ha ha ! Bun bancul cu Putin ! (e clar ca vine din "laboratoare", doar ca nu cred ca acestea sint la Moscova ...) Ma intreb doar cum ar raspunde baba Merkel la granita, la intrebarile granicerului polonez ? "Ocupatia si scopul vizitei ?" "De la compania de gaze, pentru niste instalatii in Polonia ..." ?! ...
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
MYSEBI
+9
A inceput DONALDIADA ? ........ Azi in SUA , maine-n toata Europa .....)))
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+8
Bancu cu Putin este vechi si este adaptat despre unu cu Merkel "Angela Merkel arrives at Passport Control at Charles de Gaulle airport, Paris. “Nationality?” asks the immigration officer. “German,” she replies. “Occupation?” “No, just here for a few days.”" Astpet cu interes adaptatrea dupa asta "II. An elderly gentleman flies into Orley airport. He has to rummage his luggage to find his passport. The sarcastic Customs Officer asks, "Monsieur, have you never been to France before?" "Yes, I have." "Then you must know that all arriving Americans have to present passports." The old man says "The last time I was here I didn't have to present one." "Impossible!" says the official. The old man looks him in the eye and says "When I landed at Omaha Beach, I couldn't find a Frenchman to examine my passport." " bancurile sunt din 2012 puse de unu Tim Murphy; 04-26-2012 at 09:08 AM.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
asterisc
+9
Daca il vor demite sansele unei confruntari armate cu Rusia cresc exponential.Cand PUTIN vorbeste despre" oameni periculosi "ce vor prin toate mijloacele sa preia puterea , ei bine chestia asta ar trebui sa ne dea fiori pe sira spinarii.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Malagamba
+12
Ce sa fie,ce sa fie cu Marchievici?parca incepe sa se apropie de obiectivitate......dar nu e bine sa-l laudam prea mult,ca e mai bine sa revina la vechile apucaturi,sa avem si noi pe cine urechia,ce naiba.......Hai sa ne revenim.Nu exista,repet,nu exista nicio proba care sa dovedeasca "filiera ruseasca".Exista doar minciunile de la Washington Compost , WaPo si New York Traitors , NYT, care citeaza niste surse inexistente,sau cum spun ei anonime,si cam asta e tot.Nicio inregistrare,nicio proba r si cei mai lunatici democrapi americani admit ca in orice instanta americana,articolele de presa mu pot tine loc de probe.Cit despre Comey mincinosul a fost prins cu pantalonii in vine,adica cu minciuna.Dupa ce l-a acuzat pe Trump ca i-ar fi cerut sa opreasca ancheta in ce-l priveste pe Generalul Flynn,care a fost executat de Deep State,a aparut inregistrarea cu marturia sub juramint a lui Comey the Liar in care spune raspicat ca nimeni nu i-a cerut vreodata sa opreasca vreo ancheta. Trosc !!! Deci Trump a avut dreptate sa il demita pe directorul Fbi, Comey the Liar.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Ted
+11
"Sour grapes"! Nu-i deloc greu sa-mi inchipui cat de dureros poate fi, ce junghiuri in inima au democratii americani cand privesc pozele alea cu Trump razand impreuna cu rusii in biroul oval! Se pare ca chiar ii scoate din minti, dupa felul cum se comporta. O haita de hiene nu poate fi mai agresiva, mai pornita!...Am votat de multe ori cu democratii, desi sunt independent, dar nu mi-am inchipuit niciodata ca ar putea fi atat de murdari. Mi-amintesc ca si republicanii au facut ceva asemanator in anii '90, cu Bill Clinton, dar parca n-au coborat atat de jos...Rusine! Poate rade Putin si tot restul lumii, ca sigur au de ce.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Crocodilul
-1
Trebuia congresul sa il puna pe domnul Culianu
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 11 ore şi 12 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 12 ore şi 20 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 16 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 2 minute