Trump o depășește pe Clinton în sondaje cu o săptămână înainte de alegeri

Votul electorilor, și nu cel popular, stabilește învingătorul. De regulă, electorii urmează linia votului popular din statul respectiv. Însă nu la fel s-a întâmplat în 2000, când George W. Bush a pierdut clar votul popular, dar a devenit președinte. Cu această precizare, prezentăm cel mai dur duș rece de care a avut parte Hillary Clinton în ultimele șase luni.

Pentru prima dată în ultima jumătate de an, un sondaj realizat de Washington Post și ABC News arată că Donald Trump a depășit-o pe Hillary Clinton în preferințele electoratului, cu 46% față de 45% pentru candidata democrată.

Vestea deschiderii unei noi anchete FBI în cazul e-mailurilor gestionate necorespunzător de Hillary Clinton în timpul mandatului de secretar de Stat a avut un impact însemnat, deoarece entuziasmul alegătorilor democrați a scăzut mult în ultimele zile.

Hillary Clinton stă mai bine în cazul voturilor exprimate anticipate, arată sondajul amintit. În Statele Unite, alegătorii se pot prezenta fizic la urne înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor, iar numărul nu este deloc neglijabil. La ultimele prezidențiale au votat astfel 19% dintre alegători, iar sondajul citat arată că 21% dintre cei chestionați acum au votat deja. Circa 24% dintre respondenți au spus că urmează să voteze anticipat sau prin corespondență. În cazul votului anticipat, Clinton conduce cu 54%, față de 41% pentru Donald Trump. Desigur, americanii care au votat deja nu au avut știinţă de noua anchetă împotriva lui Hillary Clinton, însă nu puține state americane permit alegătorilor să se răzgândească, să-și anuleze votul exprimat anticipat și să se prezinte din nou la vot în ziua alegerilor, anul acesta pe 8 noiembrie.

În ce-i privește pe americanii care vor vota peste o săptămână, grosul electoratului, aceştia par să-l prefere pe Donald Trump, care conduce în sondaj cu 50%, față de doar 39% pentru Hillary Clinton.

Căderea cea mai mare înregistrată de Hillary Clinton este la capitolul entuziasmului electoratului său. În doar câteva zile, Clinton a înregistrat o scădere considerabilă, iar sondajul citat arată că 53% din electoratul lui Trump este ”foarte entuziast”, față de doar 43% în cazul lui Clinton.

Un alt avantaj al lui Donald Trump scos în evidență de sondaj ține de preferinţele electoratului care până în acest moment nu are o opțiune limpede, electorat care poate ajunge până la 10% din total. Dintre aceștia, 53% spun că înclină către Donald Trump și doar 28% către Hillary Clinton.

Aceasta este preferința electoratului american, cea care ne arată încotro se îndreaptă votul popular. Altul este însă votul electorilor, cel esențial. Colegiul electoral din SUA numără 538 de electori, unul pentru fiecare membru al Congresului, plus încă trei pentru Districtul Columbia. Sistemul votului prin electori este asemănător cu cel de la alegerile primare din cadrul fiecărui partid, numai că de această dată impactul este uriaș – alegerea președintelui SUA, nu a unui candidat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.