Trump, pe drumul spre Casa Albă

Joi, 21 iulie, la Cleveland, pentru prima oară în istoria SUA, un novice a obţinut învestitura partidului său pentru alegerile prezidenţiale la capătul primei etape a incredibilului voiaj în politică al miliardarului Donald Trump, care, la cea de a 31-a convenţie din istoria Partidului Republican, a fost desemnat oficial candidat al Grand Old Party (GOP) la preşedinţia SUA. Este unul dintre cele mai insolite şi, deopotrivă, spectaculoase episoade din istoria americană, unul în care, în doar 14 luni de campanie electorală, acest ins de 70 de ani, excesiv, impulsiv şi fără nicio experienţă politică, miliardar în dolari, a dus o campanie atipică, punctată de discursuri fruste, în care nu şi-a menajat nici colegii republicani ce vizau acelaşi post, nici pe cei democraţi, care doreau acelaşi lucru.

De partea republicană a avut 16 adversari, dar i-a eliminat pe rând din cursă, deşi aceştia erau senatori, guvernatori sau personalităţi cu experienţă politică, cu toţii cedând până la urmă în faţa acestui personaj, care, până în iunie 2015, era cunoscut mai curând pentru circuitele de lux, turneele de golf sau cazinourile ce-i purtau numele, pentru căsătoriile şi divorţurile sale, consemnate pe larg de tabloide, sau pentru că a animat între 2004 şi 2015 emisiunea de tele-realite „The Apprentice”. Se deplasează cu un Boeing 757 propriu, este foarte controversat dintotdeauna, face mereu declaraţii belicoase, are derapaje mari, de tot felul, nu regretă nimic şi nu menajează pe nimeni şi este foarte spontan, calitate ce l-a impus, spre deosebire de Hillary Clinton, contracandidata sa pentru Casa Albă, considerată hiper prudentă.

Toate acestea şi atâtea altele i-au asigurat o gratuită acoperire mediatică. A fost democrat până în 1987, republican (1987-1999), membru al Partidului Reformei (1999-2001), după care a redevenit republican. S-a născut la New York, fiind al 4-lea dintre cei cinci copii ai unui promotor imobiliar din acest oraş. Ca să-i calmeze temperamentul vulcanic, tatăl l-a înscris la o şcoală militară. Ulterior, după studii în comerţ s-a alăturat firmei familiei, tatăl ajutându-l la început cu „un împrumut de un milion de dolari”. Din 1971, preia controlul firmei familiei, tatăl construind locuinţe pentru clasa mijlocie. Prefera circuitele de lux, hotelurile, cazinourile şi jocurile de golf, din Manhattan la Bombay. Este un fan înrăit al luptelor de catch şi a fost până în 2015 proprietar al concursurilor Miss Univers şi Miss America. În întreaga lui carieră a intentat sau a fost dat în judecată în zeci de procese civile legate de afacerile lui. Între timp a făcut o avere imensă în domeniul imobiliar, în evaluarea ei folosindu-se 10 cifre.

Campania sa pentru alegerile primare republicane a fost una antisistem, a denunţat cu vehemenţă atât situaţia economică şi politică internă, cât şi politica externă a Administraţiei democrate a lui Obama. Încă dinainte de intronizarea lui la Convenţie, s-a declarat „vocea voastră”, înţelegând prin asta, aşa cum a spus în discursul apoteotic de la Cleveland, „pe cei care lucrează din greu, atunci când nimeni nu vorbeşte în numele lor”, care sunt „victimele unui sistem trucat”, de care beneficiază doar „elitele”. Discursul lui de acceptare a desemnării oficiale la candidatura republicană la prezidenţialele din 8 noiembrie, pronunţat în faţa celor 2.500 delegaţi adunaţi în Quicken Loans Arena din Cleveland, a durat 1h15 min., fiind cel mai lung de acest gen rostit la Convenţiile din ultimele patru decenii, este unul programatic. Cel mai scurt discurs este cel al lui Ronald Reagan, din 1980, cu 35 min.39 sec., iar cel mai lung era al lui Bill Clinton, din 1996 – de 64 min.44 sec.

Apoi Trump s-a lansat în angajamente, propoziţia cheie semnalată cu precădere de presă fiind „I will fight for you!” (mă voi bate pentru tine). Pe urmă, ca şi ceilalţi oratori de la Convenţie, a descris o imagine sumbră a unei ţări aflate pe marginea prăpastiei, între atacurile teroriste şi cele împotriva poliţiei. De aici şi primordialitatea acordată temei securităţii americanului de rând, în particular, şi a societăţii, în general. „Make America Safe Again” – spunea el, „îmbrăcat” la figurat în costum de salvator al Americii şi prezentându-se drept singurul care poate face aşa ceva. Aceeaşi idee o susţinuse în faţa Convenţiei şi fiica lui, Ivanka, ea vorbind despre tatăl ei ca despre un „campion al poporului”, unul care poate schimba totul. „Sunt vocea voastră, vocea bărbaţilor şi femeilor uitate din ţara noastră, cei care au fost neglijaţi, ignoraţi şi abandonaţi”, a spus el.

Apoi şi-a definit programul de naţionalist: „Credinţa noastră va fi americanismul, nu mondialismul”.„Criminalitatea şi violenţa care afectează azi ţara noastră vor sfârşi curând”. Dacă va fi ales preşedinte, Trump va aduce americanilor „securitate, prosperitate şi pace”. „Vom fi o ţară generoasă şi caldă, dar şi o ţară a legii şi ordinii”, a subliniat el. Trump a dat aceste asigurări după ce a făcut acel portret sumbru şi negru al situaţiei mondiale şi din SUA. „Este haos pe străzile noastre. Este haos în Irak. Poliţiştii noştri sunt luaţi drept ţinte. Comunităţile noastre sunt sfâşiate”, susţine el. „Când voi fi în Biroul Oval, criminalitatea şi violenţa care afectează azi ţara noastră vor lua sfârşit repede. Voi fi preşedintele legii şi ordinii”, a promis el, reluând tema lui clasică – „law & order”.

Totuşi, presa americană a subliniat că, în realitate, omorurile sunt în scădere în câteva oraşe precum Chicago după 2015, crimele violente s-au diminuat cu circa 30% după 2008 şi sunt mai puţini poliţişti ucişi în mandatele lui Obama decât în timpul celor patru predecesori ai lui. Fireşte, Trump nu putea scăpa ocazia s-o atace pe Hillary Clinton, adversara lui în cursa pentru Casa Albă. După el, bilanţul acesteia ca fostă secretar de Stat se reduce la următoarele patru cuvinte: „Moarte, terorism, distrugeri şi slăbiciune”. „America este mult mai puţin sigură, iar lumea mult mai puţin stabilă după ce Barack Obama a decis să dea lui Hillary Clinton responsabilitatea de a se ocupa de problemele externe. Sunt convins că regretă decizia sa. Proastele decizii şi instinctul conservator al lui Hillary, lucruri denunţate şi de Bernie Sanders, au dus la dezastrele de azi”. „În 2009, înaintea venirii lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat, Daesh nu exista, Libia coopera, în Egipt era linişte, violenţa era redusă în Irak şi Siria era sub control. După patru ani ai lui Hillary? Daesh s-a răspândit în toată regiunea, Libia este în ruine, ei au lăsat să moară ambasadorul nostru (în Libia-n.n.) fără a-i veni în ajutor, Egiptul a fost oferit Fraţilor Musulmani şi armata a trebuit să intervină, iar Irakul a fost cuprins de haos!”, a tunat Trump.

Doctrina lui este clară: „America mai întâi” şi, în context, promite „oprirea destabilizării regimurilor şi stoparea naţiunii bulding”. Apreciind NATO drept „învechit”, „uzat”, el reclamă un sistem „în care fiecare naţiune să aibă contribuţia sa”. Fiecare decizie pe care o va lua va fi dictată de un singur principiu: „America mai întâi”. Din această cauză el vrea „să suspende imigraţia din toate ţările care au fost compromise de terorism, până când se va aplica un mecanism de filtrare”. În fine, „Franţa, la Paris şi Nisa, a fost lovită în mod vicios de barbarii din Daesh. Vom combate Daesh şi o vom face repede”, a promis Trump în stilul său caracteristic.

Suntem cu puţin înaintea declanşării campaniei electorale prezidenţiale, care va fi crâncenă şi ne va oferi nenumărate prilejuri pentru a vorbi despre ceea ce se cheamă „epopeea Trump”, cu clanul său, cu fracturile evidente din Partidul Republican şi mai ales cu impactul ei uriaş asupra întregii societăţi americane şi, poate, a întregii lumi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.