Trump, primit la Bruxelles de Tusk și Juncker

Update: UE și SUA nu au o poziție comună în ceea ce privește Rusia

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că în urma discuțiilor de la Bruxelles, el și președintele SUA, Donald Trump, au convenit asupra multor aspecte, însă, nu au avut o opinie comună în ceea ce privește Rusia.

Donald Tusk: „Nu sunt 100% sigur că putem spune că avem o poziție comună, o opinie comună cu privire la Rusia, deși atunci când vine vorba de conflictul din Ucraina, am fost pe aceeași linie”.

În trecut, Trump a fost criticat pentru admirația sa față de președintele rus Vladimir Putin, iar administrația sa este implicată în acuzațiile de legături strânse cu interesele Rusiei.

Tusk a continuat: „Cu toate acestea, mesajul meu principal adresat președintelui Trump a fost că ceea ce dă cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație sunt valorile fundamentale occidentale, cum ar fi libertatea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană. Cea mai mare sarcină pe care o avem astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori, nu doar a intereselor. Asta este ceea ce noi, Europa și America, ar trebui să spunem”.

Donald Trump a ajuns joi, la Bruxelles, pentru a participa la o reuniune NATO, fiind primit, în jurul prânzului, de Donald Tusk, președintele Consiliului European, și de Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene.

Este prima întâlnire a preşedintelui amercan cu liderii instituțiilor Uniunii Europene.

Preşedintele american a fost întâmpinat de protestatari la Bruxelles, care au ieşit în stradă încă de miercuri. De altfel, reprezentanţi ai Greenpeace au afişat un banner uriaş cu mesajul „#RESIST” în semn de protest faţă de politicile sale în privinţa mediului.

Vizat de protestatari este însă şi şeful statului turc, Recep Erdogan, împotriva căruia mii de kurzi şi militanţi de stânga turci au ieşit în stradă pentru în semn de protest faţă de politicile liderului de la Ankara.

Reuniunea de la Bruxelles, mai mult o reuniune a şefilor de stat şi de guvern aliaţi, ar urma să evalueze deciziile luate la Varşovia, în 2016, pentru a inaugura noul sediu al Alianţei, din Bruxelles, şi pentru a primi Muntenegru ca membru oficial al NATO.

În timpul campaniei prezidențiale din SUA, Donald Trump și-a declarat scepticismul față de Uniunea Europeană și a salutat votul britanicilor pentru ieșirea țării din UE.

Este de așteptat ca liderii UE să insiste ca SUA să-și mențină sprijinul pentru integrarea europeană, precum și în favoarea liberului schimb și a combaterii schimbărilor climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.