×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 02:36
EUR (€)
+0.0027 ↗
4.5737 RON
USD ($)
+0.0252 ↗
3.8993 RON
• • •
Trump revine în zona de acoperire
Radu Ciobotea
Radu Ciobotea

Deşi acoperit ca intensitate tragică de atacurile teroriste de la bisericile din Egipt, momentul declanşării celor 59 de rachete Tomahawk asupra bazei militare Khan Cheikhoun din Siria constituie începutul unei îndelungi controverse internaţionale. La capătul ei vor fi schimbate strategii diplomatice, pregătiri militare şi ofensive de comunicare din întreaga lume. Dacă tragedia din Egipt e un moment punctual, cu criminali necunoscuţi care pot lovi oriunde şi oricând, loviturile aeriene ale SUA reprezintă cu totul altceva. Pe plan geopolitic, ele anunţă schimbări majore în raporturile SUA cu Rusia, dar şi cu China, Marea Britanie, Franța şi cu ţările arabe. Schimbă, desigur, chiar şi raporturile politice din interiorul SUA, căci aici nu e vorba doar de o lovitură militară, ci şi de o lovitură de imagine. Pentru contestatarii săi din interior, atacul bazei aeriene de la Shayrat, ca răspuns al folosirii armelor chimice în satul Khan Sheikhoun, a fost o răsucire politică într-o direcţie nouă, imprevizibilă până atunci. În plină anchetă FBI asupra implicării serviciilor secrete ruseşti în alegerile prezidenţiale din SUA, nimeni nu se aştepta ca Trump să ofenseze Rusia fără avertisment, lovind în capacitatea militară a preşedintelui Bashar al-Assad, aliatul lui Vladimir Putin. Chiar dacă un mic avertisment a fost, anume acela ca ruşii să-şi retragă trupele înainte de atacul american, e limpede că acesta nu a lăsat loc de negocieri, ci doar a anunţat un fapt implacabil.

Una din principalele strategii de imagine ale preşedinţilor americani s-a bazat, chiar şi în timpul Războiului Rece, pe fermitatea în raport cu Rusia. O fermitate adaptată, desigur, la diversele situaţii reale, aflate în derulare. Acum, într-o vertiginoasă scădere de popularitate, Donald Trump a reacţionat rapid, într-o cauză care poate fi considerată ca fiind umanitară. Deci, avea impact asupra americanilor calma agresivitate a presei interne şi asigura un respiro pentru posibila construire a unei noi strategii a prezenţei americane pe plan internaţional.

Interesantă a fost şi suprapunerea perioadei imediat post atacului în Siria cu întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping, în 7 aprilie, la clubul de lux Mar-a-Lago din Florida. O întâlnire pe care Trump a anunţat-o ca reuşită, chiar ca închegare a unei „relaţii personale speciale“. Fără vreo referire la Coreea de Nord, deocamdată. Or, tocmai Coreea de Nord lansează, în aceste zile, o sfidare militară de mare calibru. În mesajul său către Trump, Kim Jong-un anunţa că este pregătit să reacţioneze la „orice tip de război“ dorit de Statele Unite. Reacţia nord-coreeană vine după dislocarea grupului naval al portavionului USS Cal Vinson în zonă, pentru a semnala determinarea Statelor Unite în chestiunea arsenalului nuclear nord-coreean. Element-cheie în acest posibil conflict, China se mulţumeşte să voteze la ONU împotriva susţinerii SUA în chestiunea Siriei, dar fără a condamna gestul.

Adevărata condamnare a venit, evident, din partea Rusiei, care considera atacul american drept ilegal, odată ce nu a avut aprobarea niciunui organism internaţional. Fireşte, problema legalităţii unui atac pe teritoriul altui stat e delicat de analizat în cazul Rusiei. În viziunea Moscovei, Trump a devenit prizonierul propriului sistem militar, care îi impune deciziile imediate.

În lumea arabă, repoziţionarea americană împotriva tandemului Putin - Bashar al-Assad generează aprobări entuziaste, dar şi acuzaţii violente. O conferinţă de presă comună Trump – regele Iordaniei Abdallah II anunţa aprobarea absolută a Iordaniei în raport cu lovirea capacităţilor militare ale guvernului sirian. În acelaşi timp, Iranul se aliază (cel puţin declarativ) cu Rusia. Lucru total previzibil, odată ce Teheranul are o parte semnificativă a armatei sale desfăşurată pe teritoriul Siriei, încă din 2012, în cooperare cu trupele ruseşti.

Confruntat cu tensiuni între UE şi SUA, Trump câştigă alianţa cu Marea Britanie în problema siriană. În convorbirea telefonică avută cu Theresa May, cei doi au convenit că ar fi un moment favorabil pentru a convinge Rusia să îşi retragă sprijinul pentru preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.

Nu aceeaşi reacţie o are Franţa, care se află în pragul alegerilor prezidenţiale şi nu se mai poate implica în nicio strategie, pe niciun termen. Singura voce mai nervoasă este cea a Marinei Le Pen, acare se declara dezamăgită de decizia preşedintelui american, pe care îl credea mai apropiat de Rusia, dar acum îl vede ca fiind „populist“. Pe plan oficial nu se remarcă decât intervenţia la ONU a lui Francois Delattre, care afirma, în numele guvernului său, că intervenţia americană a fost legitimă şi necesară. Susţinerea diplomaţiei europene pentru Trump a crescut simţitor, singurul care se întreabă, parcă stingher, dacă atacul aerian a fost sau nu legal fiind reprezentantul Suediei, Olof Skoog. Care s-ar putea să aibă dreptate, întrucât intervenţia militară face obiectul unei rezoluţii din capitolul VII al Consiliului de Securitate, care invoca apărarea legitimă prevăzută de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite.

Iată, aşadar, o noutate care generează schimbări majore în geopolitica mondială. Deşi anunţase, în campania electorală, o revenire a SUA la problemele interne, sugerând renunţarea la teatrele de operaţiuni externe, Donald Trump pare a acţiona exact pe dos. După o scurtă (sau aparentă) absenţă din reţea, preşedintele american revine în zona de acoperire.

Radu CioboteaPublicat Marţi, 18 aprilie 2017
2151
 | 1
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
just
-4
Domnule TRUMP, scanați foarte bine Fundul Pacificulu! Deja sunt trecuți de Groapa Marianelor! CUM CINE???_Peste 12 milioane de soldați nord coreeni în frunte cu „Balonelul”. În pas de defilare cu țigările în gură, trăgând după ei „FANTASTICELE RACHETE STICO- Disney-landisto fantastice,pe care le vor prăbuși în piscina Guvernatorului CALIFORNIEI!!! În coada coloanei un călugăr budist cu Învățăturile din TRIPITAKA citește cu glas MARE Indicațiile de folosire a armamentului modern din timpul regatului GOGUREO!! (e o problemă: Învățăturile au fost falsificate de mortul lui FRATE!) Și asta nu-i nimic. Din ..Escadrile în BURNUZURI ZBURĂTOARE se îndreaptă cu furie iataganică și strigăte Al...Ak.. spre Wa.DC unde vor ridica o moschee cu dolarii economisiți de pe vremea lui „BABA” Obama: VREMURI RELE DOMNULE RDO TRUMP Dar dacă o s-o hărțuiți cum trebuie pe...știi matale,,,totul va trece! `sfidarea militară N-coreană--Cine a confundat rachetele de tenis cu rachetele de omorât?:; mingile de volei cu obuzele cu titano-uraniu? Iar în UK urmeazâalegeri cu „SONG,S” Iar „SPERANȚA ”” e tot o păpușă de paie!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Radu Humor
0
E prea de tot ! Văd că mi se refuză comentariile ! Aş vrea să ştiu de ce ?!
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
m-as mira, @ Radu Humor
0
pt. ca autorul a facut o analiza corecta si de bun simt...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
lunetistu @ Radu Humor
0
Pentru ca esi din tiparele trasate .
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
lunetistu @ Radu Humor
0
M-As Mira, @ Radu Humor Pentru ca inca soros mai are parale de dat pe voi .
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL
+5
Trump este ADUS. La loc ... Pacat, era (PAREA) o Sperantza. Ca IN FINE CEva s-a schimbat in BINE in America, fapt care AR fi schimbat in BINE, in ritm accelerat, Lumea ... Numai si numai AMERICA are (aproape) TOT ce ii trebuie LUMII sa scape de Implacabilul HOLOCAUST, fie nuclear, fie de orice alt tip, cel mai periculos fiind cel MORAL ... II lipseste ACOLO unde SE decide REAL destul SUFLET de OM ... NU ma bucura deloc perspectiva de mai jos, ca AMERICA sa se prabuseasca ... Ailaltzi DOI Licurici MARI, Ruysia si China NU au (INCA) TOT ce are America, chit ca NU are TOT ce trebuie. Se vor incaiera implacabil , odata scapatzi de FRICA de America ... Spre DISTUGEREA Reciproca SI a Lumii ... Deci, SOLUTZIA este numai si numai in Clasa DECIDENTA REAL, NU aia LA VEDERE, din America : FOLOSITI tot CE SE STIE in Lume ca sa parasiti, sa va eliberatzi de IDEEA Straveche de DOMINATZIE Eliminatorie de ALTE Neamuri a unui SINGUR Neam ... DE AICI pleaca TOT Raul care va distruge (IAR ? Ca s-a mai intamplat de cateva ori in Istoria ADEVARATA a Lumii) LUMEA ...
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
si stii @ CONTESTATARUL
+3
dumneata care e acea clasa decidenta reala, nu la vedere? Iar dincolo de acea clasa decidenta reala, mai vezi pe cineva? Ca altfel ramanem la nivelul de vorbe oarecari.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
lunetistu
+25
Nu arata nimica , arata debusolarea Americii in fata problemelor , carora nu le mai poate face fata . Bluful lui Reagan cu Razboiul stelelor a fost descifrat si dat la gunoi . Daca Ciorbacioov a pus botul , Putin si Chinezul nu-l mai pun . America-i muribunda , traeste numai din razboaiele pe care le provoaca :59 rachete de 3-4 milioane & trase , 23 au lovit tinta , $ eliminat treptat din tranzactiile internationale , nave ruse si chineze in golful Mexic .... America a rata azi , ca un fost MARDOI , batrin si care nu realizeaza ca poate fi detronat de tineii concurenti avizi de putere , pe care trebuie sa-i accepte . Spre elucidarea cititorilor : Ce-i trebuie Braziliei PORTAVION ?
Publicat Marţi, 18 aprilie 2017
+Răspunde
Anonim @ lunetistu
+1
Razboiul stelelor nu a fost chiar un bluf. El a creat apararea contra rachetelor balistice, probata in versiune initiala in Israel in timpul primului razboi din Golf. Nici arama cu neutroni nu a fost un bluf. Ea a redus la zero superioritatea de material a URSS in Europa. Gorbaciov nu a facut decit sa se retraga de la periferie, atunci cind periferia manifesta intense tendinte centrifuge. Rusia s-a retras de la periferie mai mult de forma, intrucit, prin pionii lasati in urma, o controleaza inca. O racheta Tomahawk costa sub un milion de dolari americani. Rusii au fost preveniti cu peste o ora inainte. Deci apararea a avut timp sa se pregateasca caci sigur rusii i-au anuntat pe sirieni. De altfel scorul 23/59 este cel avansat de surse rusesti. Americanii au spus ca doar una a ratat tinta. 'Mardoiul' are peste 11 portavioande de peste 100 mii tone si continua constructia acestora, in timp ce ceilalti au doar unul, mult mai mic, si acela cu probleme. De altfel, 'mardoiul' a arata prin ultimile sale gesturi ca face ce vrea - vezi Coreea de Nord care a renuntat la testul nuclear. In fine, Brazilia nu mai are nici un portavion activ, desi intereselor sale maritime i-ar fi utile doua.
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
a fost @ lunetistu
+4
o lovitura militara mascata in America, avandu-l pe Trump ca un fel de Reagan. Disperarea in fata falimentuluiu de stat ii face sa recurga la cele mai disperate metode, inclusiv cacialmaua (dovada e atitudinea Coreii de Nord, ceea ce e o mare sfidare fata de SUA, care, bineinteles, nu va reactiona, pe pariu, vorba vine). Intelegerile intre marile puteri au limitele lor si tensiunile pot fi autentice si cu consecinte distrugatoare. Caderea obiectiva si iminenta a $ inseamna atacul decisiv.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
@ lunetistu
0
Razboiul Stelelor , un bluf :styatii obitale , lasere puternice , care `omorau` rachetele rusestipe rampele de lansare , atunci chinezii erau mici , dar intelege ca au trecut 30 de ani , in care America a vegetat in exceptionalismul ei , iar chinezii harnici , au avansat teribil , . Reagan a citit ` Urmatorii 100 de ani ` a lui Friedman ( copie la indigo ) inainte ca asta s-o scrie . Romanii au o vorba : `Fost-ai lele cit ai fost` dar ai ratat-o . Azi ai ajuns un hodorog exchibitionist sau dereglat la bibilica care a pierdut controlul si singura solutie pentru mintea lui , este nucleara , ca mai mult nu poate . Un batrin cu 3 vulnerabilitati teribile : inlocuirea $ cu etalonul adevarat AU. , California si mega vulcanul din Yelowstone . Imi zici de 11 portavioane . Chinezii au testat si americanii au facut scandal , o racheta din anii `60 , care omoara portavionul . Intr-o aplicatie a portavionului ( cu tot ce tine de el : distrugatoare , vinatoare anti-submarin ,protectie electronica , nave baza , de alimentare ... care se desfasura normal , la 1 Km de el , iese din ocean un submarin chinezesc . Le face cu mina si by , by . Cata , aplicatia s-a terminat , portavion scufundat si protectia lui , ramasa in ceata .
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Yoram
-13
Urmaresc si eu candidatii la presedentiale din Franta si Fillon a spus clar ca"atacul asupra Siriei e legat de problemele interne ale lui Trump" cu implicarea lui Putin/Rusia in alegerile americane!Atacul s-a facut la intelegere cu Rusia,politica marilor puteri e amorala,nu are legatura cu drama umana !
Publicat Marţi, 18 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 6 ore şi 6 minute
De opt ori pe lângă sfârșitul lumii
Publicat acum 10 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Marţi, 15 august 2017
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 5 ore şi 49 minute