Trump salută manifestanţii de la Boston

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat pe Twitter susţinerea faţă de modul în care Departamentul de Poliţie din Boston a administrat sâmbătă marşul extremei-drepte şi o contramanifestaţie organizate în oraş. De asemenea, el a salutat “numeroşii protestatari din Boston care vorbesc împotriva bigotismului şi urii”, relatează CNN.

“Se pare că (sunt – n.r.) mulţi agitatori antipoliţie la Boston”, a scris Trump pe Twitter la aproximativ două ore după ce mitingurile, în mare parte paşnice, s-au încheiat. “Poliţia pare dură şi inteligentă! Mulţumesc”, a adăugat el.

Ulterior, el a mai transmis un tweet: “Ţara noastră a fost divizată timp de decenii. Uneori ai nevoie de proteste pentru a te vindeca & ne vom vindeca &vom fi mai puternici ca înainte!”.

“Vreau să aplaud numeroşii manifestanţi de la Boston, care vorbesc împotriva bigostismului şi urii”, a continuat el. “Ţara noastră se va uni în curând!”, consideră preşedintele.

Departamentul de poliţie din Boston a arestat 27 de persoane în timpul protestelor de sâmbătă, a declarat comisarul William Evans, într-o conferinţă de presă. Majoritatea arestărilor au fost pentru disturbarea ordinii publice, însă câteva persoane au fost reţinute pentru atacarea ofiţerilor de poliţie, a adăugat el.

Marşul extremei-dreapta, care a fost planificat înainte de violenţele de la Charlottesville, de săptămâna trecută, a avut loc pe fondul unei dezbateri naţionale înfocate privind rasismul şi viitorul monumentelor confederate. Manifestaţia a fost, în mare parte, paşnică.

La Charlottesville, grupuri care susţin supremaţia rasei albe au protestat faţă de planurile administraţiei locale de a distruge statuia generalului confederat Robert E. Lee. Protestul a degenerat în violenţe, ce au dus la moartea contramanifestantei de 32 de ani Heather Heyer. Doi ofiţeri de poliţie, Jay Cullen şi Berke Bates, au murit de asemenea, când elicopterul lor, aflat în misiune pentru a contracara violenţele, s-a prăbuşit.

La Boston, organizatorii marşului au invitat “libertarienii, conservatorii, tradiţionaliştii, liberalii clasici, susţinătorii lui Trump şi pe oricine se bucură de dreptul la liberă exprimare”, potrivit unei mişcări care se autointitulează Coaliţia pentru Liberă Exprimare din Boston, ce a încercat să se distanţeze de violenţele de la Charlottesville.

“Denunţăm politica supremaţiei şi violenţei”, a scris mişcarea pe Facebook. “Denunţăm acţiunile, activităţile şi tactica aşa-numitei mişcări ANTIFA. Denunţăm normalizarea violenţei politice”, se adaugă în mesaj.

O coaliţie formată în special din grupări de stânga şi din activişti precum cei din Black Lives Matter a organizat un contraprotest la Boston, la care au luat parte aproximativ 40.000 de oameni.

Unii au fluturat pancarte cu mesaje precum “Nu Trump. Nu KKK. Nu SUA rasiste” şi “Americani împotriva urii”. Ei au scandat “Hey hey, ho ho, (teoria – n.r.) supremaţiei albe trebuie să dispară” şi “Vieţile persoanelor de culoare contează”.

Poliţia a menţinut o zonă tampon între cele două tabere, evitând astfel incidente majore, cu excepţia câtorva ciocniri ocazionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.