Trump: Un regim depravat, bandă de criminali!

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat marţi, în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, că va „distruge” Coreea de Nord în cazul unui atac al Phenianului.

„În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, a spus Trump de la tribuna Adunării Generale ONU, conform Mediafax.

Potrivit lui Trump, programul nuclear al regimului nord-coreean ”amenință întreaga lume cu o pierdere inimaginabilă de vieți omenești”.

Donald Trump a criticat de asemenea țările care au schimburi comerciale cu Phenianul, printre care și China.

”Nicio națiune de pe Pământ nu are interesul să vadă această bandă de infractori că se înarmează cu rachete și cu arme nucleare”, a mai spus liderul american.

Kim Jong-un trebuie să se angajeze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, a subliniat Donald Trump.

Cu puţin timp înaintea discursului preşedintelui SUA, ambasadorul Coreei de Nord la ONU a părăsit reuniunea Adunării Generale ONU, relatează Reuters.

Trump a criticat marți și Iranul şi Venezuela, denunţând din nou Acordul nuclear internaţional cu Teheranul şi promiţând contracararea provocărilor de securitate „din Ucraina până în Marea Chinei de Sud”, o referire la Rusia şi China.

„Nu putem permite acestui regim criminal să continue activităţile destabilizatoare prin programe balistice şi nu putem respecta un acord dacă permite în secret dezvoltarea unui program nuclear”, a afirmat Donald Trump, referindu-se la Tratatul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. „Nu vom mai accepta acorduri care au ca rezultat că alte naţiuni profită de Statele Unite”, a subliniat Trump.

„Iranul trebuie să elibereze toţi cetăţenii americani deţinuţi”, a spus liderul de la Casa Albă.

„Trebuie să îi combatem pe toţi cei care ne ameninţă, trebuie să respingem ameninţările începând din Ucraina până în Marea Chinei de Sud”, a continuat Donald Trump.

„Situaţia din Venezuela este total inacceptabilă, iar noi nu putem asista în mod pasiv”, a mai afirmat Donald Trump.

ONU: Antonio Guterres avertizează asupra riscului unui război cu Coreea de Nord

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat marți pentru o „lume fără arme nucleare”, avertizând asupra riscului unui război cu Coreea de Nord, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

În primul său discurs rostit în fața celor aproximativ 130 de șefi de stat și de guvern care participă la Adunarea Generală a ONU, secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că soluția la criza nucleară nord-coreeană trebuie să fie una politică și că nu ar trebui să se ajungă la război.

„Este momentul pentru diplomație. Nu trebuie să ne îndreptăm către război”, a afirmat fostul premier al Portugaliei.

„Cer Consiliului de Securitate al ONU să-și mențină unitatea” în criza cu Coreea de Nord, a adăugat Guterres, care a deschis oficial Adunarea Generală a ONU ce reunește 193 de state. „Numai unitatea va face posibilă denuclearizarea Peninsulei Coreea și va crea posibilitatea unui angajament diplomatic pentru rezolvarea crizei”, a mai spus el.

„Într-un sens mai larg, toate țările trebuie să dea dovadă de un angajament mai ferm față de obiectivul universal, acela al unei lumi fără arme nucleare”, a spus Guterres. „Statele care dețin arme nucleare au responsabilitatea de a conduce această mișcare”, a spus el, deplângând faptul că proliferarea creează „un pericol inimaginabil” și că procesul de dezarmare la nivel mondial este „paralizat”.

Miercuri, primele state urmează să înceapă să semneze la ONU un tratat care interzice armele nucleare. Mai mult de 120 de țări au adoptat acest tratat la începutul verii pentru a întări neproliferarea. Demersul este însă respins de țările dotate cu arme nucleare, inclusiv cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.