Trump vrea reevaluarea Acordului nuclear

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce „oricând”.

„Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea „lacunelor” Acordului nuclear din 2015, „astfel încât Iranul să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare”.

„Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricţionarea activităţilor nucleare”, a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite „se vor putea retrage oricând”.

Donald Trump a reiterat că el consideră Acordul atomic cu Iranul drept „unul dintre cele mai proaste tratate” semnate de Statele Unite, subliniind că Iranul a încălcat „de multe ori” termenii documentului.

Preşedintele SUA a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susţinere organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu şi nu permite inspecţii la unele instalaţii atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca „toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare”. „Regimul fanatic” de la Teheran „nu respectă spiritul controversatului Acord nuclear”, deşi beneficiază de atenuarea sancţiunilor.

„Noua strategie” a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea „acţiunilor destabilizatoare” din Orientul Mijlociu şi a „activităţilor de susţinere a terorismului”, pe „blocarea programului balistic” şi pe „sancţionarea Gardienilor Revoluţiei”, a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Situaţia oferă Congresului trei opţiuni în privinţa Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, susţinut de Uniunea Europeană, de Rusia şi de China. Congresul va putea merge în următoarele direcţii:
– ar putea lăsa Acordul nuclear în forma actuală;
– ar putea reintroduce sancţiunile, cu riscul anulării Acordului atomic de către Teheran;
– ar putea cere modificarea Tratatului, impunând condiţii suplimentare.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat Acordul nuclear drept o „ruşine pentru Statele Unite”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.