Trupa „Tangaj”, la Festivalul Anual de Dans de la New York

Institutul Cultural Român de la New York susţine trupa “Tangaj Dans”.

Dansul şi baletul, în formulă clasică sau modernă, sunt la New York arte a căror performanţă pare de neatins. Coregrafii cei mai mari, companii de renume mondial, dansatori de elită, selectaţi din toată lumea, ocupă afişele celor mai spectaculoase evenimente. “Alvin Ailey American Dance Theatre”, “New York City Ballet”, “American Ballet Theatre”, “American Chamber Ballet”, “Complexions Contemporary Ballet”, “Mark Morris Dance Group”, “Merce Cunnigham Dance Company”, “New York Theatre Ballet”, “Parsons Dance Company”, “Paul Taylor Dance Company”, “Pick Up Performance Company”, “The Rockettes”, “Stephen Petronio Company”, “Twyla Tharp Dance”, “Urban Bush Women”, “Yin Mei Dance”…

Battery Dance Company în Shell Games, coreografiat de Jonathan Hollander, 2013. Foto Darial Sneed

Festivaluri anuale de dans, premiere şi programele companiilor ce ţin afişul de mai multe stagiuni nu fac decât să demonstreze excelenţa şi atracţia unei arte care şi-a adunat izvoarele din toată lumea, creând la New York un imperiu al dansului ce a depăşit legea gravitaţiei, inventând paşi noi, posturi şi torsionări de neimaginat înainte, ritmuri şi reflexe supraumane, o nouă virtuozitate şi expresivitate. În acest context de o concurenţă acerbă, cu o ştachetă atât de înaltă, devine cu atât mai preţioasă invitarea unei trupe de dans din România la un festival de dans precum cel iniţiat în urmă cu aproape patru decenii de Jonathan Hollander.

Trupa Tangaj va susţine două spectacole la New York

Jonathan Hollander este un renumit coregraf care a creat şi conduce de mai multe decenii Battery Dance Company, pe care a înfiinţat-o în 1976. A semnat coregrafia unui număr de 75 de producţii pe care le-a inventat şi care au fost preluate pe multe scene ale lumii, de companii renumite, cucerite de aplombul, modernitatea, plasticitatea şi, nu în ultimul rând, umorul acestui zeu al dansului contemporan. Coregrafiile create de Jonathan Hollander au cucerit scenele şi publicul din SUA, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, Asia, Caraibe. A fost invitat să pună în scenă creaţiile sale pe zeci de scene ale lumii.

Jonathan Hollander este un nume respectat în lumea dansului, nu doar la New York. El este un coregraf inovativ, de o versatilitate a mişcărilor noi aduse în dans care descumpăneşte şi trezeşte entuziasme, discipolate. Este director artistic şi executiv, fondator al trupei “Battery Dance” şi al Festivalului de la New York. El este un lider în lumea dansului modern internaţional.

Battery Dance Company, Portrait. Foto: Battery Dance Company

În perioada 20-30 august 2014, trupa ”Tangaj Dans” din România a fost invitată să participe la ”33rd Annual Dance Festival” din New York City, în cadrul căruia va prezenta două spectacole de dans, în coregrafia Simonei Deaconescu. Festivalul se desfăşoară în Manhattan, în perioada 17-30 august, şi este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de dans din New York, prezentând anual trupe de dans din Spania, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Elveţia, Rusia etc.

Anul acesta, trupa de dans “Tangaj” din România va oferi două reprezentaţii cu spectacolul de dans “Camera 0001” şi “Fabrica de vise”, în Wagner Park, în 21 august. Pe toată perioada desfăşurării festivalului, membrii trupei de dans “Tangaj“ vor participa la workshopuri creative, întâlniri cu profesionişti ai dansului, vor vedea spectacole şi vor lucra cu “Battery Dance Company” în studiourile sale, pentru a pune bazele unui viitor spectacol realizat în parteneriat. Există o largă paletă şi o vocaţie reală în asocierea dansului cu o poveste, cu filmul şi teatrul. Puterea de a asocia mai multe arte pentru a pune în valoare semnificaţii flexibile şi ingenioase care iau în răspăr clişee şi retoricile manieriste. Corpul dansatorilor e chemat să exprime deschiderea spre o realitate multimedia.

Coregrafie pentru un alt univers al dansului cu Simona Deaconescu

Tangaj mizează pe expresivitatea corpurilor

ICR New York va prezenta în 25 august, în sala “Auditorium”, o proiecţie a filmului de dans “Silent Places”, urmată de o discuţie cu echipa filmului şi un workshop de dans contemporan condus de Simona Deaconescu.

Simona Deaconescu este licenţiata Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, secţia de coregrafie. Masteratul şi-l susţine la aceeaşi universitate. A participat la numeroase workshopuri cu Anna Wehsarg, Zvonne Ramos, Nataşa Murariu, Konstantin Mihos, Anne-Marie Kunningham. Sergiu Anghel, Raluca Ianegic, Elena Zamfirescu, Liliana Iorgulescu, Valentina Niculaie de Pante. A creat două spectacole fiind regizoarea şi coregrafa lor. E vorba de “Time Quartet”, realizat ca „Manifest pentru România 2009”, cu sprijinul Casei Regale a României, şi „Alice în Ţara Minciunilor” pentru care a primit „Premiul pentru cel mai bun coregraf”, la Gala absolvenţilor UNATC. A lucrat cu mai multe teatre din Bucureşti în ideea că teatrul, dansul, mişcarea corporală sunt parte dintr-un text întreg despre fiinţa umană, care nu e făcută doar din cuvinte. În 2009 realizează filmul “1940”, în care coregrafia devine scenariul filmat de cameră. În 2011 devine coregraful echipei „Sunetul Muzicii” şi realizează coregrafia pentru scurtmetrajul “Maya”, în regia Adelei Cotimanis, şi coregrafia pentru filmul de lungmetraj “Omega Rose”, în regia lui George Dorobanţu.

Fondatorul Battery Dance Company, Jonathan Hollander. Foto Richard Termine

Simona Deaconescu a colaborat cu compania internaţională de teatru acrobatic şi dans “Saltimbanco Italiano”, în Dubai, în cadrul “Sharjah Water Festival”. Simona Deaconescu este licenţiată în regia de film şi de televiziune, în cadrul “Universităţii Media”, şi lucrează pentru trusturile “Media Pro Pictures” şi “Antena 1”, ca editor şi scenarist. Este o personalitate polivalentă, activă, implicată în multe programe culturale conduse de tineri. Ea crede neţărmurit în ideea încurajării creativităţii celor tineri. Datorită programului curatorial nonprofit “Cartierul de dans”, creaţiile şi proiectele tinerei coregrafe, fără astâmpăr, au intrat şi în zona proiectelor culturale comunitare şi ale terapiei prin artă. Ele propun prin “Cartierul de dans” o nouă viziune urbană şi divizare a teritoriilor sub semnul blazoanelor sau breslelor artistice. Coregrafa este şi directorul artistic al Asociaţiei “Secţia de Coregrafie” şi co-fondatoarea programului “Cartierul de dans”. Membrii trupei “Tangaj” vor împărtăşi publicului de la New York experienţa lor din proiectele de dans eropene şi felul în care o vor dezvolta după festivalul internaţional de dans din New York. Coregrafa Simona Deaconescu va continua până în 14 septembrie stagiul de la “Battery Dance Company”, pentru realizarea unui proiect de dans în parteneriat.

Trupa Tangaj

Turneul trupei de dans “Tangaj” la New York este un proiect cultural de mare vizibilitate al Institutului Cultural Român din New York, singurul proiect major de dans din acest an. Prin susţinerea acestui proiect, ICR din New York intră în competiţie cu celelalte institute culturale din New York, care susţin proiecte importante din domeniul dansului. Dar şi mai importantă este recunoaşterea internaţională de care se bucură o companie de dans din România, al cărei site este atotgrăitor. Devenind mai mult decât o carte de vizită, o dorinţă imperioasă de a-i cunoaşte şi de a-i vedea dansând nu doar pe internet.

”The Downtown Dance Festival”

Jonathan Hollander în 1976, anul în care a creat Battery Dance Company. Foto Ed Robbins

”The Downtown Dance Festival” a fost iniţiat în 1982 de către coregraful Jonathan Hollander, de numele căruia se leagă şi crearea trupei de dans “Battery Dance Company”, cu o concepţie nu doar estetică despre artă, ci şi socială şi educativă. “Battery Dance Company” este nu doar o trupă de dans, ci şi o pepinieră de talente, un laborator al creaţiei permanente care interacţionează cu alţi creatori, generează proiecte şi parteneriate, transformând arta şi tehnica dansului în lecţii ale cunoaşterii şi depăşirii de sine. Festivalul a atras de-a lungul celor treizeci şi două de ediţii anterioare sute de mii de spectatori, an de an, şi a prezentat trupe de dans din întreaga lume. Toate spectacolele sunt gratuite pentru public. Ziarele “The New York Times”, “Wall Street Journal”, “The New Yorker” şi mass-media internaţională au publicat de-a lungul anilor recenzii foarte bune despre “Downtown Dance Festival”. Se estimează că, în acest an, festivalul va atrage peste 10.000 de spectatori.

Tangaj, într-o coregrafie fin caligrafiată

Cu un buget care nu depăşeşte 1 milion de dolari, “Battery Dance Company” organizează ”The Downtown Dance Festival”, lucrează anual cu elevii din şase şcoli publice, iniţiază şi conduce programe internaţionale cu zece până la douăsprezece ţări, creează minimum un nou spectacol al stagiunii şi generează oportunităţi de studiu, comunicare şi parteneriate pentru peste 300 de coregrafi anual. Toate aceste realizări situează compania şi programele derulate de fondatorul, directorul artistic şi executiv şi coregraful Jonathan Hollander în ierarhia maeştrilor, alături de Susan Wadsworth, Aroon Shivdasani şi Marie Monique Steckel.

Trupa de dans “Tangaj”

Battery Dance Company. 2014

Trupa de dans “Tangaj” a fost înfiinţată în 2013 de coregraful Simona Deaconescu. Ea este formată din dansatorii Irina Ştefan, Alexandra Bălăşoiu, Denis Bolborea, Vlad Merariu, creatorul cunoscutului “High Park Adress” Răzvan Stoian. Anamaria Antoci este managerul trupei. Producţiile trupei de dans “Tangaj” au fost sprijinte de “Centrul Naţional al Dansului” şi “Fondul Naţional”.

Institutul Cultural Român de la New York este convins că invitarea trupei “Tangaj” şi a membrilor ei atât de talentaţi şi inventivi, Simona Deaconescu, Anamaria Antoci, Irina Ştefan, Alexandra Bălăşoiu, Denis Bolborea, Merariu Vlad, Răzvan Stoian, va reprezenta mai mult decât spectacolele de dans pe care le vor susţine în cadrul acestui festival, ci şi începutul unor parteneriate internaţionale şi emulaţia unor proiecte de dans în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.