Trupa Voltaj merge la Viena

Cum a votat publicul şi ce note au dat „juraţii”. Factorul decisiv care a înclinat balanţa. Deja a apărut un prim scandal după finală. Cine vor fi adversarii din semifinala Eurovision.

În sfârşit o finală naţională bună

Finala naţională Eurovision 2015 a fost una dintre cele mai bune pe linie muzicală din ultimii 10 ani. Desfăşurată la polivalenta din Craiova, victoria finală a revenit piesei „De la capăt” interpretată de trupa Voltaj. Piesa câştigătoare s-a clasat pe locul 1 atât la televoting, cât şi în opţiunile juriului. 11 din cele 12 piese concurente în finală au fost competitive, cele mai multe „croite” chiar pe ce se cântă şi se cere la Eurovision. Finala din capitala Băniei a avut plusuri şi minusuri:

Aspecte pozitive

– finala s-a desfăşurat „live” în faţa unui public „adevărat”, şi nu ca până în anii trecuţi în studiou, în faţa unor figuranţi pe post de aplaudaci

– organizarea pe ansamblu a fost foarte bună

– conceptul de spectacol a fost unul modern, dinamic la standarde occidentale

– calitatea superioară (faţă de anii trecuţi) a pieselor din finală

– emisiunile TVR anterioare finalei în care au fost promovaţi finaliştii au depăşit cu mult pe cele din anii anteriori

Aspecte negative

– juriul de specialitate nu a fost reprezentativ

– nu au fost prezentate, individual, notele date de fiecare membru al juriului

– nu se ştie dacă a existat (nu a fost prezentat) vreun „comisar” pentru verificarea corectitudinii televotului

– prezentatorii de la studioul teritorial Craiova au comis câteva erori în materie de istoric al evenimentului

Cum s-a votat

Regulamentul finalei naţionale a mers pe criteriul 50% vot popular + 50% vot al unui juriu de specialitate: Viorel Gavrilă – compozitor, Mihai Pocorschi – interpret şi compozitor, Anca Lupeş – manager şi ziarist, Bogdan Honciuc – „fan al Eurovision” şi OVI – interpret, de două ori participant la finala europeană în duet cu Paula Seling. Primele 10 piese clasate la cele două categorii de votare au obţinut puncte: 12 puncte – locul 1, 10 puncte – locul 2, 8 puncte – locul 3 ş.a.m.d.; Pentru clasamentul general s-au adunat punctele obţinute de la televoting şi cele de la juriu.

Punctaj Televoting

  1. Voltaj – 12 p.
  2. Luminiţa Anghel – 10 p.
  3. Tudor Turcu – 8 p.
  4. Blue Noise – 7 p.
  5. CEJ – 6 p.
  6. Ovidiu Anton – 5 p.
  7. Super Trooper – 4 p.
  8. Aurelian Temişan feat.Alexa – 3 p.
  9. Cristina Vasiu – 2 p.
  10. Lara Lee – 1 p.
  11. Rodica Aculova – 0
  12. Băieţii – 0

Punctaj general juriu:

  1. Voltaj – 12 p.
  2. Ovidiu Anton – 10 p.
  3. Luminiţa Anghel – 8 p.
  4. Blue Noise – 7 p.
  5. Lara Lee – 6 p.
  6. Tudor Turcu – 5 p.
  7. CEJ – 4 p.
  8. Cristina Vasiu – 3 p.
  9. Aurelian Temişan fest.Alexa – 2 p.
  10. Super Trooper – 1 p.
  11. Rodica Aculova – 0
  12. Băieţii – 0

Clasament final

  1. Voltaj – „De la capăt” : 24 puncte
  2. Luminiţa Anghel – ”A Million Stars”: 18 p.
  3. Ovidiu Anton – ”Still Alive” : 15 p.
  4. Blue Noise – ”Love Won’t Run Away”: 14 p.
  5. Tudor Turcu – ”Save Us”: 13 p.
  6. CEJ – ”We Were In Love”: 10 p.
  7. Lara Lee – ”Superman” : 7p.
  8. Super Trooper – ”Secret Place”: 5 p.
  9. Aurelian Temişan feat. Alexa – „Chica latina”: 5 p.
  10. Cristina Vasiu – ”Nowhere” : 5 p.
  11. Rodica Aculova – ”My Light”: 0 p.
  12. Băieţii – „Dragoste în lanţuri”: 0 p.

De ce a câştigat Voltaj

Într-un concurs cu multe piese sensibil egale valoric, de regulă departajarea este făcută de interpretare şi show-ul prezentat pe scenă. Practic, în finala din acest an am avut 11 piese competitive (doar cea a „Băieţilor” a fost slabă), dintre care 7 se pliau pe ce se cântă la finala Grand Prix-ului Eurovision. Dintre cele 7 se detaşau 5 piese, oricare dacă ar fi ajuns la Viena, nimeni nu ar fi trebuit să se supere. Este vorba de primele 4 piese din clasamentul general şi cea clasată pe locul 11, care, paradoxal a fost cea mai bună din concurs, dar interpretarea a fost vecină cu catastrofa. Celelalte 4 au fost şi bine interpretate, iar partea de show a fost şi ea la nivel ridicat. Atunci, se impune întrebarea: ce a făcut diferenţa? Răspunsul este simplu: Cei de la Voltaj sunt foarte vizibili pe televiziunile muzicale româneşti şi pe posturile FM de radio. Luminiţa Anghel, Ovidiu Anton şi Blue Noise nu sunt nici măcar „rara avis” pe posturile mai sus amintite. Şi cum de regulă cei care participă la televot urmăresc mult televiziunile muzicale, şi ascultă posturile de radio pe FM, se explică astfel locul 1 obţinut la televoting de Voltaj. Dacă locul 1 s-ar fi decis la fotofinish (ca în atletism sau ciclism) n-ar fi fost exclus ca piesa Luminiţei Anghel să fi „trecut prima linia de sosire”. Rămâne de văzut acum ce vor face cei de la Voltaj la Viena, mai ales dacă ţinem cont de faptul că noul sistem de votare introdus acum trei ani – diferit de cel utilizat în finala naţională – nu ne mai avantajează. Chiar dacă românii din diaspora vor vota masiv piesa României, va conta enorm şi decisiv votul juraţilor. Parcă vocea, stilul de interpretare a Luminiţei Anghel şi „croiala” piesei ei ar fi avut mai multe şanse de a scoate puncte şi de la juraţi, nu doar de la „căpşunari”.

România „joacă în prima semifinală”

Conform tragerii la sorţi, piesa României va intra în concurs în prima semifinală care va avea loc pe 19 mai. Celelalte ţări concurente sunt: Armenia, Belgia, Estonia, Finlanda, Grecia, Macedonia, Moldova, Olanda, Albania, Belarus, Danemarca, Georgia, Ungaria, Rusia şi Serbia. Piesa României intră a 14-a în concurs, ceea ce poate reprezenta un avantaj. În afară de celelalte 15 ţări, din această semifinală, note vor da şi Australia, Austria, Franţa şi Spania, ţări care sunt calificate direct în finală. Australia ca invitat special, Austria – ţară organizatoare, iar Franţa şi Spania în calitate de mari contribuitoare la EBU. Din cele 16 competittoare, primele 10 se califică în finala care se va ţine pe 23 mai a.c. În semifinale mai sunt trei trupe (Armenia, Estonia şi Danemarca), iar interpreţi experimentaţi, cu ceva activitate şi discografie sunt din Olanda, Serbia şi Albania. Restul sunt „produse” ale emisiunilor gen „X Factory” sau „Voices of..”. De menţionat că Moldova este în premieră reprezentată de un interpret din Ucraina.

Scandal pe internet

La o oră după terminarea finalei naţionale, pe site-ul petitieonline.com, a apărut o petiţie de susţinere a Luminiţei Anghel şi care are următorul conţinut:

„Haideti sa sustinem „A million stars” – Luminita Anghel. Trupa Voltaj nu a avut sustinatori si acest lucru se poate verifica pe site-urile care au publicat stiri despre Selectia Nationala si in grupurile de pe retelele de socializare care au avut fani activi in timp real. Sustinatorii trupei Voltaj au fost prea putini pentru a putea propulsa piesa pe locul 1. Reiese faptul ca voturile au fost cumparate, iar trupa Voltaj favorizata de organizatori.

Votul s-a oprit abia dupa 45 de minute, in loc de 30

Numerele pentru vot NU au fost prezente pe ecran in timpul votului publicului, fiind facute publice abia dupa „Stop vot”

Voturile juriului nu au fost facute publice.

Liana Stanciu a sustinut ca reprezentatii Romaniei la Eurovision trebuie sa cante in limba romana.

Cu parere de rau, Trupa Voltaj ar trebui descalificata”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.