Trupele GRU acționează în Ucraina. Kievul prezintă dovezile

Indivizi care seamănă izbitor cu militarii ruși care au luptat în Georgia în 2008 sau dubioși agenți de pază și patroni de pompe funebre cu state vechi în GRU sunt identificați printre militanții pro-ruși. Concludența probelor rămâne însă sub semnul întrebării.

Departamentul american de Stat afirmă că guvernul ucrainean este în posesia mai multor fotografii care ar demonstra implicarea forțelor speciale ruse în acțiunile separatiste din estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Jen Psaki, arată că autenticitatea fotografiilor nu a putut fi confirmată din surse independente, dar că acestea nu fac decât să întărească afirmațiile guvernului de la Kiev privind legătura dintre forțele speciale ale GRU și militanții pro-ruși înarmați din estul Ucrainei.

Presa americană a publicat aceste fotografii, susținând ideea lansată de Kiev că trupele GRU (așa-numiții ”oameni verzi”) desfășoară operațiuni pe teritoriul Ucrainei. ”Eroul” acestor fotografii a fost identificat drept Igor Ivanovici Strelkov, un veteran al trupelor speciale ale spionajului militar rus. Contraspionajul ucrainean consideră că Strelkov a avut până acum misiuni în Crimeea și în Slovyansk, orașul în care s-au înregistrat confruntări soldate cu morți între tabăra pro-rusă și naționaliștii ucraineni.

Fotografiile și capturile video prezentate de autoritățile ucrainene, realizate în Sloyansk și Kramatorsk, arată un grup de bărbați îmbrăcați în uniforme de camuflaj, dintre care se distinge un individ solid cu o barbă impresionantă. Kievul și presa americană susțin că același individ a fost fotografiat și în timpul războiului din Georgia, în 2008. Alte fotografii prezinta un alt militant din estul Ucrainei, care apare și într-o ”fotofgrafie de familie” a forțelor speciale ruse, făcută în Federația Rusă.

Contraspionajul ucrainean susține că spionajul rus a lucrat ani de zile pentru a-și crea o retea de agenți în estul Ucrainei. Unul dintre ei ar fi Igor Bezler, 49 de ani, născut în Crimeea, care ar fi făcut parte din trupele GRU până în 2010, când s-a mutat în estul Ucrainei și a lucrat drept agent de securitate și apoi a înființat o firmă de pompe funebre în orașul Horlivka. El ar fi fost identificat recent în fruntea unui grup de militanți pro-ruși care au luat cu asalt sediul poliției din oras. El s-ar fi prezentat atunci drept locotenent-colonel în armata rusă. Contraspionajul ucrainean consideră că misiunea sa a fost cea de a coordona ocuparea clădirilor administrative din regiunea Donețk.

Unitățile de elită ale GRU au participat la aproape toate conflictele militare în care Moscova a fost implicată, inclusiv în războiul din Afganistan, cel din Cecenia și cel din Georgia.

Dacă autoritățile ucrainene afirmă clar că rolul acestor presupuși membri GRU este de a coordona militanții pro-ruși, de a-i ajuta să identifice obiectivele (instalații importante, sediile poliției și ale serviciului de informații, infrastructura de comunicații), scopul lor final ramane neclar. Unii vorbesc că ar fi vorba de federalizarea Ucrainei, alții chiar despre declararea independenței regiunilor estice, în timp ce alții vorbesc despre scenariul din Crimeea, anexata în doar câteva săptămâni la Federația Rusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.